Artikel opslaan

“Confidence is not, ‘They will like me’.
Confidence instead is, I’ll be fine if they don’t.

Christina Grimmie

Gebrek aan zelfvertrouwen – bekijk de video

Bekijk hieronder mijn video over gebrek aan zelfvertrouwen. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.

Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over gebrek aan zelfvertrouwen op YouTube.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Worstelen met een gebrek aan zelfvertrouwen

Kijk – we voelen ons allemaal weleens onzeker. Ik weet dat het voor mij geldt. Mijn zelfvertrouwen is vrij sterk, maar er zijn nog regelmatig momenten waarop ik buiten mijn comfort-zone terecht kom en ik me onzeker voel.

Je zelfvertrouwen is als een psychologisch immuunsysteem. En net als je lichamelijke immuunsysteem kent ook je zelfvertrouwen een limiet.

Je kunt niet voorkomen dat je je ooit nog onzeker zult voelen, net zoals je niet kunt bepalen dat je nooit meer ziek zult worden.

Je kunt wel je best doen om je zelfvertrouwen zo sterk te maken als je kunt, zodat het tegen een stootje kan. Want als je worstelt met een gebrek aan zelfvertrouwen dan word je regelmatig geconfronteerd met oncomfortabele onzekerheid en het gevoel dat je niet goed genoeg zou zijn.

Ik vroeg aan mijn Instagram volgers wat hun voornaamste obstakels zijn rondom hun zelfvertrouwen. In de bovenstaande video beantwoord ik een aantal vragen, hieronder pak ik er nog een paar op.

Lees je mee?

Hoe herken je een gebrek aan zelfvertrouwen?

Er zijn allerlei manieren waaraan je een gebrek aan zelfvertrouwen kunt herkennen bij jezelf en bij anderen.

Dit zijn zes veelvoorkomende symptomen:

  1. Verlegenheid. Wegkruipen voor menselijk contact. Moeite hebben met het aangaan van nieuwe relaties.
  2. Jezelf constant wegcijferen, jezelf altijd lager inschatten dan de mensen om je heen.
  3. Zelfkritiek. Ontzettend kritisch voor jezelf zijn. Kritischer dan je ooit voor anderen zal zijn.
  4. Perfectionisme. Je vertelt jezelf keer op keer dat je niet goed genoeg bent, dat je niet waardevol bent en dat je beter je best moet doen.
  5. Overcompensatie. Omdat je je onzeker voelt gooi je er een schepje bovenop. Je gaat felle discussies aan om aan jezelf te bewijzen dat je er wel degelijk toe doet. Je komt aan de buitenkant heel zelfverzekerd (of zelfs arrogant) over, maar in werkelijkheid speel je een rol.
  6. Afhankelijkheid. Je bent constant op zoek naar goedkeuring en bevestiging. Je laat je zelfvertrouwen sterk afhangen van wat andere mensen van je vinden. Je bent veel bezig met je uiterlijk, met de meningen van anderen en je bent makkelijk beïnvloedbaar.

Wat zijn oorzaken van een gebrek aan zelfvertrouwen?

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan op allerlei manieren ontstaan. Je zelfvertrouwen kan op ieder moment een dreun krijgen – bijvoorbeeld wanneer je een black-out krijgt tijdens een presentatie of wordt verlaten door je geliefde. Het kan uiteraard ook al ontstaan in je jeugd.

Wanneer je worstelt met een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan er bepaalde verhalen in je hoofd.

Dit zijn een aantal veelvoorkomende verhalen die we onszelf vertellen:

  1. Je hebt het idee dat je niet capabel bent. Zelfs als je complimenten krijgt over je werk vertel je jezelf dat het niet goed genoeg is. Je hebt het gevoel dat je de boel nept, en je houdt er rekening mee dat mensen er ieder moment achter kunnen komen hoe incapabel je echt bent (bedriegerssyndroom/imposter syndrome).
  2. Je vergelijkt jezelf constant met mensen die beter zijn dan jij. Je vergelijkt jezelf met mensen die verder zijn ontwikkeld dan jij op een specifiek gebied. En dat maakt je onzeker. Je vergeet hierbij een eerlijke vergelijking te maken met de volledige persoonlijkheid (iemand zonder kinderen en partner heeft bijvoorbeeld meer tijd om te studeren), en je vergeet dat het leven niet draait om de prestaties van anderen maar om je eigen innerlijke groei.
  3. Je komt afspraken met jezelf niet na. Je stelt constant doelen die je vervolgens niet behaalt vanwege uitstelgedrag. Je wilt een boek schrijven, en schrijft het niet. Je wilt gaan opruimen, en doet helemaal niets. Hierdoor bewijs je keer op keer aan jezelf dat je niet capabel genoeg bent en dus niet kunt groeien.
  4. Je maakt je afhankelijk van anderen. Je laat je zelfbeeld afhangen van het oordeel van anderen. Als anderen je waardering en bevestiging geven voel je je goed, anders voel je je klote. En omdat mensen je nooit genoeg bevestiging geven, voel je je meestal klote.

Wat kan ik doen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen?

Er zijn talloze stappen die je kunt zetten. Eén van de eerste stappen is begrijpen hoe je zelfvertrouwen precies werkt en welke invloed je hebt.

Je gevoel van zelfvertrouwen is opgebouwd uit twee onderdelen:

  1. Zelf-effectiviteit – het geloof en vertrouwen in je eigen vermogen om dingen voor elkaar te krijgen.
  2. Zelf-acceptatie – het geloof en vertrouwen dat je goed bent zoals je bent. Het omarmen en accepteren van je wenselijke én minder wenselijke kanten.

Het is belangrijk dat je werkt aan beide fronten, het liefst in kleine stappen.

Bijvoorbeeld:

  • Door kleine stappen te zetten richting je doelen en dromen, bewijs je aan jezelf dat je dingen voor elkaar kunt krijgen. Richt je aandacht op je successen, dan begin je je steeds beter over jezelf te voelen.
  • Door je bewust te worden van dat negatieve stemmetje in je hoofd kun je leren om jezelf minder naar beneden te halen. Zo kun je je realiseren dat je wél goed genoeg bent.
  • Door jezelf kwetsbaar op te stellen kun je (in kleine stapjes) leren inzien dat mensen je nog steeds leuk vinden – zélfs als je laat zien wie je daadwerkelijk bent.
  • Door af en toe bewust een klein beetje buiten je comfort-zone te stappen kun je aan jezelf bewijzen dat je meer durft en aankunt dan je dacht. Hierdoor voel je je zekerder over jezelf.
  • Etc.

Zelfvertrouwen bouwen en onderhouden is een vaardigheid die je kunt leren. Het is geen magie en het is niet onmogelijk. Zelfs niet als je al je hele leven worstelt met een gebrek aan zelfvertrouwen.

Dat is natuurlijk goed nieuws, want een gezond zelfvertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor een goed leven waarin je vrij bent om helemaal jezelf te zijn.

Wil je begeleiding?

Wil je exact weten welke stappen je kunt zetten om je zelfvertrouwen een boost te geven?

In mijn praktische zelfvertrouwen cursus laat ik precies zien hoe je dat doet. De cursus werd al met succes gevolgd door meer dan 13 duizend mensen en werkt als een tierelier.

Ben je ook klaar voor een beter leven?

Bekijk de cursus en start direct…


soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test