Artikel opslaan

Je verdient beter

Je hebt het vast al eens gehoord in je omgeving: ”Weet je, je moet niet zo over je heen laten lopen!” Je weet dat ze gelijk hebben, en je hebt geen flauw idee wat je eraan kunt doen.

Aan de ene kant vind je het misschien eng om je grenzen aan te geven, om ineens steviger uit de hoek te komen. Aan de andere kant vind je het misschien lastig om te herkennen wanneer je als voetveeg wordt gebruikt.

Ik heb laatst iemand in mijn omgeving moeten uitleggen dat het niet normaal is als je ex-partner tegen je schreeuwt en je uitscheldt. Zij was er zo aan gewend dat ze het niet meer serieus nam. Maar ze liet het wel elke dag over zich heen komen.

De voetveeg zijn went. En de kans is groot dat je zit verweven in vaste patronen met de mensen die je gebruiken als voetveeg. Hoe doorbreek je deze patronen? En hoe zorg je ervoor dat je de respectvolle behandeling afdwingt die je verdient?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Je omgeving reageert op jou

De mensen die over jou heen lopen doen dat omdat:

  1. Zij dominante trekjes hebben;
  2. Jij een gewillig slachtoffer bent.

Deze mensen lopen wel over jou heen, maar ze lopen niet over alle andere mensen in hun leven heen. En dat komt omdat die andere mensen niet over zich heen laten lopen.

Hoe jij je gedraagt bepaalt hoe anderen zich gedragen tegenover jou. In die zin kun je de mensen in je omgeving beschouwen als een spiegel van jouw innerlijke wereld. Hoe lager jij over jezelf denkt, des te slechter mensen je behandelen.

2. Mensen respecteren grenzen

Ja, zelfs de mensen die jou als voetveeg gebruiken. Momenteel respecteren ze jouw grenzen niet (dat geldt waarschijnlijk ook voor jou). Maar ze respecteren wel grenzen van andere mensen, van bedrijven en overheden.

Grenzen die goed worden bewaakt worden niet zomaar overgestoken. Als jij beter wordt in het aangeven en bewaren van jouw grenzen, dan wordt je omgeving beter in respectvol met jou omgaan.

3. Handhaaf je eigen grenzen

De persoon in mijn omgeving die regelmatig (telefonisch) werd uitgescholden door haar ex, dacht dat zij geen aandeel had in zijn gedrag. Totdat ik haar de volgende truc uitlegde:

  1. Iedere keer als iemand over je grens dreigt te gaan, geef je dit duidelijk en rustig aan.
  2. Je blijft kalm en rustig, en je waarschuwt 2-3 keer. Leg uit dat je de conversatie beëindigt als de ander zijn gedrag niet aanpast.
  3. Na de derde keer stap je uit de situatie.

Heel simpel: ”Als je tegen me gaat schreeuwen praat ik niet met je.” (blijft schreeuwen) ”Stop met schreeuwen, anders hang ik op.” (blijft schreeuwen, hangt op).

Sinds ze dit doet zijn de schreeuw- en scheldtelefoontjes gestopt. Ze handhaaft haar grenzen, en de ander heeft het er mee te doen. En de ander zal zich al snel aanpassen om de communicatie te kunnen hervatten. Het is als het aftrainen van een hond. Na een paar keer begrijpt hij het en hoef je niets meer uit te leggen.

4. Denk beter over jezelf

Zoals ik al schreef: hoe slechter je over jezelf denkt, des te slechter de mensen in je omgeving je zullen behandelen. Het is belangrijk dat je beseft dat jij goed genoeg bent. Dat je niet hoeft te veranderen, dat je niets hoeft te doen om liefde te verdienen.

Bouw je zelfvertrouwen op. Hierdoor word je niet alleen assertiever, je zult ook merken dat je leven leuker en makkelijker wordt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test