Artikel opslaan

“If you love someone, set them free.
If they come back, they’re yours;
if they don’t, they never were.”

Richard Bach

Wees de verandering

Precies – dat is het beste advies op zo’n beetje elk gebied in je leven. Wees de verandering die je wilt zien. Ook in je relatie.

Ik leef nu ruim tien jaar samen met Billy, en het is nog elke dag dolle pret. Niet altijd natuurlijk – maar van ruzie is vrijwel nooit sprake. We kibbelen natuurlijk weleens (vooral als we moe zijn). Maar dan doet een goed gesprek of een beetje nachtrust wonderen.

En dat is fijn. Je relatie kan een haven van liefde, rust en stabiliteit zijn. Van waaruit je de woelige wereld beter aan kunt.

In dit artikel deel ik mijn vijf beste tips. Het zijn dingen waarvan ik geloof dat ze helpen in mijn relatie, en de meest liefdevolle relaties in mijn omgeving.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Liefde is vrijheid

Hoe meer liefde, des te meer vrijheid. Als je niet bereid bent om elkaar vrijheid te geven, dan leef je vanuit angst. Niet vanuit liefde.

Je vastklampen aan je partner doe je niet alleen uit liefde. Maar ook omdat je bang bent om alleen te zijn, omdat je jaloers bent, omdat je onzeker bent, etc.

Elkaar de ruimte geven houdt in dat je de ander vrij laat om zich te ontwikkelen. Ook als die ontwikkeling soms niet helemaal aansluit bij hoe jij het graag zou willen.

Het betekent dat je de ander vertrouwt. En dat je heel duidelijk beseft dat jullie twee individuen zijn die ervoor kiezen om samen te genieten van het leven.

Maak je niet druk om het verleden of de toekomst. Maak je druk om het moment. Ik weet niet of Billy en ik voor altijd bij elkaar blijven. En dat interesseert me ook niet. Want ik weet dat we samen blijven zolang we het leuk hebben.

Dat idee geeft lucht en vrijheid. En een verantwoordelijkheid om te blijven investeren, want samen leven is niet vanzelfsprekend. En als je de ander gevangen zet zal diegene zich onvermijdelijk willen bevrijden.

Verminder jaloezie en angst. Vergroot je vertrouwen en liefde.

2. Houd je communicatie schoon

Heb je een keer een discussie en dreigt de vlam in de pan te slaan? Let er dan op dat je je communicatie schoon houdt.

  • Blijf rustig en verhef je stem niet.
  • Vermijd uitspraken als ”jij doet altijd…” en “jij doet nooit…”. Dit gooit olie op het vuur – en het is meestal simpelweg niet waar.
  • Houd het bij jezelf. Leg uit hoe jij je voelt. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Als je uitlegt dat je zo heftig reageert omdat je bang of onzeker bent, breek je de conversatie open. Dan ontstaat er ruimte voor compassie in plaats van agressie.
  • Maak geen ruzie als jullie moe zijn. Of iemands stemming sterk beïnvloed wordt door medicijnen, hormonen, stress, alcohol, etc. Bespreek dan simpelweg samen dat het beter is dit meningsverschil later te bespreken.
  • Probeer niet je gelijk te halen. Probeer te luisteren naar de opmerkingen, gedachten en gevoelens van de ander. Vaak helpt het al enorm om simpelweg gehoord te worden.
  • Beloof geen dingen die je niet kunt beloven. Je bent dan even van het ‘gezeur’ af, maar je lost er niets mee op.

Je hoeft geen ruzie te maken als je normaal met elkaar kunt praten. Niet alleen voorkomt dat een heleboel verdriet en stress. Het lost ook een heleboel problemen op.

Luister, durf kwetsbaar te zijn, wees eerlijk.

3. Kleine dingen maken groot verschil

Precies. Behandel je partner als een prins of prinses. Niet als een huishoudhulp, een werkpaard of een vanzelfsprekendheid.

Kleine gebaren gaan een heel eind. Anticipeer op de kleine en grote ongemakken van je lief, en doe kleine dingen om ze te verlichten.

Zet een kop thee, geef een simpele massage na een zware dag, kook spontaan iets bijzonders, zeg iets liefs, geef zomaar een knuffel of kus, stuur een lief berichtje, koop een klein cadeautje, geef de ander het grotere stuk taart, etc.

Luister naar elkaars verhalen. Ruim je rotzooi achter je kont op. Wees een prettig persoon om mee samen te leven. Wees attent en liefdevol.

Zo moeilijk is het niet. Verplaats je in de ander. Richt je op kleine dingen die je kunt doen om je partners leven iets leuker, lichter en comfortabeler te maken.

Daar kun je vandaag nog mee beginnen. Het hoeft niet groots en meeslepend. Het hoeft niet fantastisch en Pinterest-waardig. Gewoon kleine lieve dingen doen. Niet ingewikkeld.

4. Gelijk hebben is waardeloos

Durf je ego los te laten. Je hoeft niet altijd gelijk te hebben. Je hoeft niet altijd te melden dat je dit probleem al had zien aankomen. Je hoeft niet te laten zien dat je de moeite waard bent om van gehouden te worden.

Want je partner houdt al van je. En houdt waarschijnlijk meer van je als je minder vanuit je ego leeft, en dichter bij jezelf blijft.

Altijd gelijk hebben lijkt nuttig. Totdat je beseft dat het mensen bij je wegjaagt. De meeste dingen doen er niet toe. Het leven hoeft niet perfect te zijn. Zeker niet als deze perfectie ten koste gaat van je liefde voor elkaar.

5. Blijf spelen

Heb plezier samen. Probeer het leven leuk te maken, neem het niet te serieus.

Jullie tijd samen is kostbaar. Er komt een moment dat jij of je partner er niet meer is. Dus geniet van elke dag. Zie je maatje niet als vanzelfsprekend. Zie de ander als een wonder, als een kostbaar geschenk.

Pluk samen de dag. Het leven is kort. Neem de tijd om er groots van te genieten. Van de kleine dingen, de grote dingen. Van prachtige reizen én een wandeling door het park.

Geniet van elkaar. Geniet samen van het leven. Lach, kietel, knuffel, plaag en maak grapjes. De meeste dingen zijn niet belangrijk. Jullie liefde voor elkaar is niet een van die dingen.

Zolang jullie het samen leuk hebben hoef je je waarschijnlijk nergens zorgen om te maken. Niet alleen blijft de liefde van je leven dan bij je in de buurt. Je hebt ook nog eens een geweldige tijd samen.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test