Artikel opslaan

Mensen die je energie vreten

Van sommige mensen word je blij, positief en sterk. Dan stuiter je door de kamer van inspiratie, of voel je je warm en liefdevol van binnen. En bij sommige mensen gebeurt het tegenovergestelde. Ze vreten je energie. En nadat je tijd met zo iemand hebt doorgebracht wil je het liefste slapen.

Energievreters zijn doodvermoeiend. Maar wat doe je eraan? Hoe kun je mensen die je energie vreten herkennen, en hoe voorkom je dat ze jou veranderen in een slap vogeltje?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Zo herken je energievreters

In de eerste plaats kun je mensen die je energie vreten herkennen door te letten op hoe je je voelt terwijl je met ze omgaat. Voel je je blij, ontspannen en op je gemak? Of voel je hoe je langzaam wordt leeggezogen?

Door je gevoel te observeren kun je iemand die je energie vreet snel opmerken. Maar je kunt verder kijken.

Mensen die je energie vreten delen vaak een paar eigenschappen waardoor je ze eenvoudig kunt herkennen. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende eigenschappen van mensen die je energie vreten. Iemand die je energie zuigt:

 • Praat constant over zichzelf en toont weinig interesse.
 • Praat veel. Meer dan nodig is.
 • Luistert niet, maar wacht op een beurt om te praten. Maakt je zinnen af, vult je aan, onderbreekt je en draait de conversatie terug naar zichzelf.
 • Is opdringerig en heeft weinig respect voor je grenzen.
 • Is overdreven dramatisch en verandert muggen in olifanten.
 • Heeft een turbulent leven als het aankomt op vriendschappen en relaties. Niemand is goed genoeg en mensen worden constant aan de kant geschoven.
 • Is diep van binnen bang en intens onzeker, waardoor het lastig is om met hem om te gaan als jij die angsten en onzekerheden niet deelt.
 • Draait iedere conversatie over jou razendsnel om zodat het weer over de hem gaat.
 • Bekritiseert alles en iedereen in zijn leven.
 • Zeurt altijd en vindt zelden dingen waar hij wél blij mee is.
 • Staat klaar om te discussiëren maar wil altijd gelijk hebben, zelfs over de meest futiele zaken.
 • Vindt zichzelf beter dan anderen en haalt anderen naar beneden om zich beter te voelen.
 • Doet alles om de aandacht op zichzelf te vestigen. Inclusief liegen, verdraaien en overdrijven.
 • Is gek op roddelen en doet het vaak.
 • Wil altijd zijn zin hebben.
 • Is niet zo snel blij voor jou als je iets nieuws wilt doen of iets hebt bereikt.
 • Gedraagt zich vaak jaloers en afgunstig.
 • Ziet het glas constant als half leeg en heeft een negatieve houding.
 • Praat constant over medische/lichamelijke klachten en ontleent zijn identiteit aan aandoeningen.
 • Weigeren zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en zitten diep in de slachtofferrol.

Je kent vast mensen die deze eigenschappen hebben. Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen de negatieve impact die dit gedrag heeft op je energie?

Tips om te voorkomen dat mensen je energie vreten

Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen mensen die je energie zuigen? Hier vind je een aantal suggesties.

 1. Besef dat mensen elkaar beïnvloeden. Die energiezuiger kan jouw gevoel naar beneden trekken, maar jij kunt ook zijn gevoel verbeteren. Door je bewust te zijn van de valkuilen kun je dicht bij jezelf blijven en de ander besmetten met jouw positiviteit, in plaats van andersom.
 2. Laat je dus niet verleiden om mee te doen in de negativiteit. Eerst lijkt het leuk om even mee te klagen of roddelen. Maar al snel kom je tot de conclusie dat dit je niets goeds brengt.
 3. Doe juist je best om niet te oordelen en te laten blijken dat je de ander accepteert. Acceptatie neemt onzekerheid weg, waardoor de ander minder het gevoel heeft zichzelf te moeten bewijzen.
 4. Stel gerichte vragen die de ander uitdagen om buiten de slachtofferrol te kijken. Zoals: “Oké, en wat ga je eraan doen?” of “Wat is een kleine stap die je zou kunnen zetten om dit probleem minder groot te maken?” Blijf doorvragen zonder te oordelen om de ander uit te dagen voor zichzelf na te denken.
 5. Besef dat er andere factoren ten grondslag liggen aan dit gedrag. Mensen die energie zuigen zijn vaak intens onzeker en vinden het leven lastig en zwaar. Ze grijpen naar technieken om hun onzekerheid te verminderen die enkel werken op de korte termijn.
 6. Maar besef dat jij iemand niet kunt dwingen om te veranderen. Je kunt enkel accepteren en inspireren.
 7. Beperk de tijd die je doorbrengt met energievreters. Zorg dat je een reden hebt om weer verder te gaan. Vooral als ze die persoon bij jou op bezoek komt en de neiging heeft om eindeloos te blijven plakken en al je hints te negeren. Zo houd je de relatie voor beiden werkbaar.
 8. Zet vooraf de intentie dat je vrolijk, positief en gebalanceerd zult blijven. Dit zal je helpen om niet mee te zakken naar negativiteit.
 9. Wees duidelijk in het aangeven van je grenzen. Laat iemand niet over je heen lopen simpelweg omdat z’n persoonlijkheid overweldigend negatief is.
 10. Plan een beetje ‘herstelruimte’ in nadat je tijd doorbrengt met een energiezuiger. Een paar minuten bijkomen helpt je energie herstellen.

Blijf bij jezelf, doe niet mee in negatieve spelletjes en weiger om keer op keer de slachtofferrol te erkennen wanneer deze zelf gecreëerd is. Houd je eigen positieve energie vast, wie weet kun je de energiezuiger ermee besmetten.

En zo niet, dan kun je in ieder geval blij zijn dat de ander je energie niet heeft opgezogen.

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen Bundel

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.

In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test