Artikel opslaan

Veel mensen hebben geen zin in seks

Geen zin in seks hebben is een veelvoorkomend probleem binnen relaties. Vaak is het de vrouw die een minder hoog libido heeft, maar ook mannen kunnen geen zin in seks hebben. In de meeste gevallen heeft dit weinig te maken met de aantrekkelijkheid van de partner en alles met de omstandigheden.

De onderstaande tips gaan ervan uit dat jullie seksleven ooit goed was, maar dat het is ingekakt vanwege werk, kinderen, studie of langs elkaar heen leven. Deze tips helpen je je seksleven in dit geval weer op te peppen. Als je last hebt of denkt te hebben van permanente klachten zoals Aseksualiteit, dan werken deze tips wellicht niet voor jou. We raden je in dit geval aan contact op te nemen met je huisarts.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Stress is een sekskiller

Je hebt geen zin in seks? Zodra er in je leven een grote stressbron is valt je zin in seks snel weg. Stress is een overlevingsreactie van je lichaam. Wanneer je plotseling wordt aangevallen op straat ontstaat er veel stress omdat je wilt overleven. Om te overleven focust je lichaam zich alleen op de essentiële lichaamsfuncties, en daar hoort een seksdrive op dat moment niet bij.

In onze maatschappij hebben we niet alleen maar stress wanneer we direct gevaar lopen. We ervaren ook stress als we indirect gevaar lopen. We hebben een constant stressniveau dat ons langzaam opvreet. We maken ons zorgen over onze kinderen, het werk, de financiën en ga zo maar door.

Weet dat stress, spanning en onrust voor veel mensen de reden is dat er geen seksdrive meer is. Je bent snel moe, je wilt slapen en hebt gewoon geen zin om moeite te doen. Bovendien kom je door het gebrek aan seks in een negatieve spiraal: je krijgt steeds minder zin in seks.

2. De negatieve seksspiraal

Als jullie geen seks hebben verdwijnt zo zachtjes aan ook de zin in seks. Jullie nemen misschien minder tijd voor elkaar omdat er problemen in de relatie ontstaan. De één wil, de ander heeft geen zin in seks. Op den duur durft je partner het niet eens meer te vragen omdat jij meestel geen zin in seks hebt. Afwijzing doet pijn.

De lichamelijke chemie die tijdens seks onstaat begint langzaam tussen jullie te verdwijnen. Jullie gaan niet in elkaar op, jullie voelen je niet met elkaar verbonden. In plaats daarvan ontstaat er eerder een broer-zus (of broer-broer, zus-zus) relatie waarin jullie met elkaar gaan kibbelen.

Door al het gekibbel verslechtert jullie relatie. Je vindt je lief steeds minder aantrekkelijk vanwege al dat gezeur. Seks blijft uit.

3. Ontspan

Als je merkt dat jullie ergens halverwege of zelfs heel diep in de negatieve spiraal zitten wordt het tijd om in te grijpen. In de eerste plaats is het ontzettend belangrijk dat je de stress probeert los te laten. Hierover hebben we op soChicken verschillende artikelen geschreven die je daarbij kunnen helpen zoals dit artikel over ontstressen.

En weet dat seks een geweldig middel is om je stressniveau te verlagen!

4. Starten is het halve werk

Vervolgens is het eigenlijk heel simpel: heb seks!

Door seks te hebben met je partner doorbreek je direct de negatieve spiraal en komt er weer wat erotische energie in jullie relatie. Al na één keer vrijen zul je merken dat je je meer verbonden gaat voelen met je partner. Door dit gevoel van verbondenheid worden jullie verdraagzamer en vriendelijker voor elkaar.

Misschien is de seks niet fantastisch. Als jullie al een tijdje geen seks meer hebben gehad moet je geen wonderen verwachten. De volgende keer zal het alweer veel beter voelen.

Het is gewoon belangrijk dat je jezelf er op een bepaald moment toe zet om gewoon seks te hebben. Je hebt waarschijnlijk ook weleens geen zin om het toilet schoon te maken, toch doe je het. Dit geldt soms ook gewoon voor seks. Als je eenmaal bezig bent is het niet zo erg, het is dan zelfs erg leuk!

5. Denk aan het voorspel

Ga niet naast elkaar in bed liggen om maar weer eens ‘te gaan seksen’. Als alle seksuele energie uit jullie relatie is vervlogen zullen jullie je best moeten doen om het terug te halen. Dit kun je heel goed doen door een leuk voorspel te hebben.

Neem de tijd voor elkaar. Ga eens samen douchen, kijk een leuke film met een lekker glas wijn. Masseer elkaar en laat van het één het ander komen. Je zult merken dat, zodra je eenmaal opgewonden bent, de rest echt vanzelf gaat!

6. Neem de tijd om van elkaar te genieten

Seks in een relatie is meer dan alleen seks. Het is een lichamelijke uiting van jullie liefde voor elkaar. Als je jullie seksleven wat meer wilt laten vlammen doe je er goed aan in het algemeen meer tijd samen door te brengen.

Door tijd en aandacht aan elkaar te besteden groeien jullie meer naar elkaar toe. Vooral als jullie kinderen hebben doe je er goed aan om regelmatig samen te ‘daten’. Prik avondjes voor jullie samen en wees ook in het dagelijks leven met elkaar bezig.

7. Houd de flow in jullie seksleven

Zodra de negatieve spiraal is doorbroken is het belangrijk dat jullie de ‘flow’ in jullie seksleven houden. Dit houdt in dat je het niet houdt bij een eenmalige uitbarsting, maar dat jullie meerdere keren per week seks hebben.

Hiermee houden jullie de erotische energie binnen jullie relatie! Experimenteer, verleid elkaar, varieer en houd het spannend. Lees ook Fantastisch seksleven – de 4 gouden tips

Meer tips om meer zin in seks te krijgen

Wil je meer leren over je seksdrive? En wil je weten hoe jullie om kunnen gaan met verschillende behoeften binnen jullie seksleven? Lees dan één van de onderstaande boeken en ga aan de slag met de praktische tips!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test