Artikel opslaan

“Being deeply loved by someone gives you strength,
while loving someone deeply gives you courage.”

Lao Tzu

Tijd voor elkaar maken is belangrijk

Tijd voor elkaar nemen is de fundering onder elke relatie. Niet alleen voor liefdesrelaties, maar ook voor familiebanden en vriendschappen. Door tijd met elkaar door te brengen investeer je in elkaar.

Maar waar vriendschappen en familiebanden het vaak prima doen ook al zie je elkaar maar een paar keer per jaar – in liefdesrelaties werkt dat zo niet.

Voor een bruisende liefdesrelatie moet je bewust tijd voor elkaar maken. Niet wekelijks, maar dagelijks. Als je te weinig tijd voor elkaar maakt dan is er weinig ruimte voor communicatie, plezier, gezamenlijke herinneringen en ja – waarschijnlijk weinig vrijpartijen en andere feestelijkheden.

Dus laten we eens kijken. Wat zijn manieren om meer tijd voor elkaar te maken?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Het draait niet alleen om lengte

De waarde van tijd voor elkaar maken gaat niet alleen om lengte. Want als je elke avond samen op de bank zit terwijl je allebei een andere serie kijkt op Netflix, dan kun je net zo goed niet samen zijn.

Niet helemaal natuurlijk, maar je begrijpt wat ik bedoel. Tijd samen is niet hetzelfde als bewust de tijd voor elkaar nemen.

Tijd en aandacht is één van de fundamentele liefdestalen waar ik over schreef in dit artikel. En als je erover nadenkt is het dé fundamentele liefdestaal. Want bijna alle andere liefdestalen (aanraking, lieve woorden en dienstbaarheid) vereisen aanwezigheid en tijd samen.

Een paar minuten échte aandacht heeft vaak waarschijnlijk meer impact heeft dan een hele avond samen Netflixen. We willen het gevoel hebben dat onze partner ons ziet, dat er een oprechte interesse is in hoe het met ons gaat.

Dus ook als je weinig tijd hebt kun je veel vooruitgang boeken door simpelweg bewuster en beter te leren luisteren. Door gerichte vragen te stellen. Door echt je interesse te tonen in je partner. Even samen zitten zonder afleiding en echt tijd voor elkaar nemen.

En dit geldt overigens ook voor alle andere liefdestalen. Even een hand op de schouder leggen, of een spontaan kusje geven kan een wereld van verschil maken als aanraking zijn of haar primaire liefdestaal is. Dat hoeft niet veel tijd te kosten en kan wel een hoop moois teweeg brengen. Best fijn.

2. Ontwikkel kleine routines

Tijd voor elkaar nemen kan op allerlei manieren. Het kan heel organisch ontstaan, maar je kunt het ook bewust vormgeven. Billy en ik bespreken bijvoorbeeld elke avond hoe onze dag is geweest. Dan nemen we even de tijd en praten we bij. Dat ontstaat meestal natuurlijk, maar soms doet een van ons het heel bewust.

Als je gewend bent om op een vast moment in de dag tijd voor elkaar te nemen dan gebeurt het automatisch. Denk aan de avond, de ochtend of in bed voordat je gaat slapen. Met kleine routines kun je een heel eind vooruit komen.

Misschien voelt het vreemd of onwennig om ineens heel bewust te vragen: “hoe gaat het nou met je?” Maar dat maakt het niet minder effectief. Voor je het weet ontstaan er waardevolle gesprekken, en leer je je partner beter begrijpen en durf jij jezelf verder te openen naar je partner.

Vertrouwen, openheid en duidelijke, eerlijke communicatie vormen samen een essentieel smeermiddel in je relatie. Dus het is de moeite waard, ook als het in het begin ‘geforceerd’ voelt.

3. Zijn die andere dingen echt belangrijker?

Hoe belangrijk je relatie voor jou is, dat is heel persoonlijk. Terwijl ik dit schrijf zijn Billy en ik dertien jaar samen. En ik weet dat mijn relatie met Billy al dertien jaar het belangrijkste in mijn leven is. En in dat licht zijn de andere zaken – werk, entertainment en andere bezigheden – minder belangrijk.

Denk er eens over na. Het is makkelijk om je relatie als vanzelfsprekend te beschouwen. Zeker als je al langere tijd samen bent. Maar vanzelfsprekend is het nooit. Wat zou het voor jou betekenen als je relatie kapot zou gaan? Wat zou het betekenen voor je gezin?

Als je nu kunt investeren om je relatie gezond te houden en zelfs verder te ontwikkelen – is dat niet één van de meest nuttige en strategische manieren om je tijd te besteden?

Ik vind van wel. Er zijn maar weinig dingen echt belangrijk. Maar je liefdesrelatie is er waarschijnlijk een van. Het vormt een basis onder alle andere dingen die je doet. En als je blij bent met je relatie en gek bent op je partner, dan kan het nooit kwaad om er bewust aan te blijven werken.

4. Het hoeft niet alleen samen te zijn

Je kunt ook tijd voor elkaar maken met andere mensen erbij. Genieten van elkaars gezelschap kan overal. En ook wanneer er anderen bij zijn kun je werken aan je relatie – ook zonder klef te worden en anderen ongemakkelijk te maken.

Bijvoorbeeld door duidelijk aan je partner te laten merken dat hij of zij speciaal voor je is. Met lieve opmerkingen, kleine aanrakingen, een open lichaamshouding, bereidheid om te luisteren en positieve woorden.

Complimenten, respect en lieve woorden over je partner zijn extra krachtig als je ze uit in het bijzijn van vrienden en familieleden. Daarmee laat je zien dat je achter je partner staat, wat het gevoel van vertrouwen en verbinding vergroot.

Dit geldt niet alleen wanneer je met volwassenen bent, maar ook wanneer je als gezin samen bent. De liefde en aandacht die je voor elkaar hebt blijft bovendien niet onopgemerkt. Je kinderen kijken naar alles wat je doet, en nemen deze liefdevolle basis mee in hun leven.

5. Heb er een beetje lol mee

Ik heb een paar vrienden die wekelijks of maandelijks een ‘date night’ organiseren. Om en om kiezen ze een activiteit en organiseren ze een dag of avond voor de ander.

Dit is een voorbeeld van een hele gestructureerde manier om meer tijd voor elkaar te maken. En het is een manier die heel goed werkt, omdat je steeds bewust investeert in quality time samen.

Tijd voor elkaar maken kan uitdagend zijn in een druk werk- en gezinsleven. Maar maak het ook niet moeilijker dan het hoeft te zijn. Waar een wil is, is een weg. En er is altijd wel een dag of een moment in de dag om aandacht aan elkaar te schenken.

Neem het niet te serieus, maak het leuk. Heb een beetje (of een heleboel) lol samen. Lach en doe gek. Geniet van de waardevolle tijd die je samen hebt, want het is niet vanzelfsprekend.

Oh, en krijg je de kriebels van dit artikel omdat je single bent tegen je zin in? Ik heb hier wat tips voor je. 💛

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test