Artikel opslaan

“Avoid popularity; it has many snares,
and no real benefit.”

William Penn

Populair zijn is niet hetzelfde als gelukkig zijn

We moesten lachen. Billy’s excentrieke oom gooide zijn armen in de lucht en riep: ”Ik heb met iedereen iets te maken!”

En, net als zoveel mensen in mijn leven, leek hij gelijk te hebben. In onze drang naar goedkeuring en populariteit willen we dat alles via ons loopt.

We swipen op Facebook, blijven in contact met mensen die we nooit zien. We liken berichten van mensen die we niet kennen. En we voelen ons trots op ons drukke sociale leven. Ja, we klagen erover. Maar stiekem voelt het fijn als mensen aan je trekken. Als je merkt dat mensen naar je verlangen.

Maar we zien één ding over het hoofd. Al dat contact, al die populariteit, doet vaak weinig voor ons geluk. We hebben het er druk mee, maar we halen er weinig voldoening uit.

Want contact blijkt niet hetzelfde als connectie.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Het verschil tussen contact en connectie

Je kunt je afvragen wat de waarde van een relatie is als hij enkel via Facebook verloopt. Waarom is je buurvrouw van 10 jaar terug nog in je leven via Facebook, als je haar nooit spreekt?

Ja – omdat het nu eenmaal zo gaat. Je krijgt en invite, je accepteert. En je blijft op de hoogte. Je liked elkaar, je verwondert je over hoe snel de tijd gaat. Maar ondertussen is er geen verbinding.

We hebben heel veel contact. Want contact wordt ons aan alle kanten makkelijk gemaakt. Maar al dat contact leidt niet vanzelfsprekend naar connectie.

Temidden van al die sociale contacten voelen we ons steeds eenzamer. En dat is een probleem. Want zoals ik in mijn video hoe word ik gelukkig uitleg: verbinding is één van de pijlers onder een gelukkig leven.

Minder contact voor meer connectie

Dus – laten we dat anders doen. Laten we niet optimaliseren voor contact. Laten we optimaliseren voor verbinding. Laten we de sluipende epidemie van eenzaamheid – gevoed door social media – de nek omdraaien.

Hoe je dat doet? Door je aandacht te richten op minder mensen. Op het handjevol mensen dat je op dit moment het meeste levensgeluk bezorgt. Door te investeren op die paar plekken die verschil maken.

Dat is moeilijk – klopt. Ik worstel er ook mee. Alles wat de moeite waard is kost moeite. En verbinding is de moeite waard.

Zo pas je minimalisme toe in je relaties

Dus je moet mensen gaan ontvrienden? Misschien wel. Als je meer aandacht wilt schenken aan de mensen die het meest voor je betekenen, zul je wellicht wat contacten willen loslaten.

Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Hieronder vind je tips om minimalisme toe te passen in je relaties. Je hoeft niet alles te implementeren, en je hoeft het niet allemaal ineens te doen.

Elke kleine aanpassing is er één. Dus kijk welke tips bij je klikken, en probeer het uit.

Oefening 1: vind jouw ‘handjevol mensen’

Deze oefening helpt je te ontdekken welke mensen het meest belangrijk voor je zijn. Het kost je maar een paar minuten. En het is belangrijk dat je het écht op papier doet, niet op een scherm.

  • Zoek jouw handjevol mensen. Pak een vel papier en teken je sociale cirkel uit. Welke mensen heb je in je leven? Denk aan je gezin, familie, vrienden, kennissen, collega’s. Pak je smartphone contacten of Facebook vriendenlijst erbij als je even de draad kwijt bent.
  • Omcirkel de mensen die je het méést gelukkig maken. Dat kan zijn omdat je het meest van ze houdt, of omdat ze gewoon een positieve kracht in je leven zijn. Dit zijn de mensen met wie je graag meer tijd wilt doorbrengen.
  • Wees eerlijk tegen jezelf. Niemand anders krijgt dit te zien. Met welke mensen zou je meer tijd door willen brengen? Wie maakt je nu echt gelukkig? Welke relaties wil je ontwikkelen en verdiepen? Denk buiten sociale verplichtingen en complexe familiebanden. Denk aan wat jij wilt.
  • Schrijf de omcirkelde namen over op een nieuw vel papier. Dit lijstje is jouw ‘handjevol mensen’.

Nu je deze lijst hebt samengesteld kun je beginnen met minimaliseren. Je weet nu wat essentieel is voor jouw geluk. De volgende stap is uitzoeken hoe je meer aandacht kunt schenken aan deze essentie.

Oefening 2: minimaliseer en optimaliseer voor connectie

Hieronder vind je een stappenplan om je relaties te minimaliseren. Zodat je meer aandacht vrijmaakt voor je ‘handjevol mensen’, waardoor je meer connectie kunt ervaren.

Voer uit wat je aanspreekt en doe het stap voor stap.

  • Voel je niet raar of schuldig. Ieder mens heeft de lijst die jij hebt gemaakt in zijn hoofd. Het expliciet maken maakt je geen slecht persoon. Je maakt gewoon inzichtelijk wat in je hart al waar was. Sommige mensen máken je nu eenmaal blijer dan anderen. Daar is niets mis mee. Voor sommige van je relaties val jij buiten deze lijst – en dat is prima.
  • Ontvriend mensen op social media die je nooit ziet. Mensen die ik nooit face-to-face ontmoet komen niet op mijn Facebook. Dat doe ik niet om vervelend te zijn, maar om te voorkomen dat ik ‘op de hoogte blijf’ van levens waar ik geen enkele rol in speel. Ik wil op de hoogte zijn van de mensen waar ik om geef.
  • ’Isoleer’ mensen die je liefst zou ontvrienden. Soms kun je mensen niet ontvrienden vanwege ‘politieke’ redenen. Maar je kunt ze wel in ‘quarantaine’ stoppen op social media. Door in te stellen dat je geen updates meer van ze ziet, en ze enkel je openbare updates te laten zien.
  • Maak een focus lijst op social media. Neem bijvoorbeeld Facebook. Stel in dat je in je timeline enkel updates ziet van je handjevol mensen. Zo krijgt je timeline weer betekenis. Unlike al die pagina’s die je niet blij maken.
  • Gebruik je lijst als herinnering. Heel simpel – check je lijst regelmatig (bijvoorbeeld tijdens het maken van je weekplanning) en vraag je af ”met wie wil ik contact opnemen?” Gebruik je onderbuikgevoel om te bepalen wie je wilt spreken.
  • Breng meer tijd door met de mensen op je lijst. En probeer het spontaan te maken. Nodig mensen uit om te komen eten, kook samen, doe boodschappen, een drankje in de stad etc.
  • Investeer in je sociale vaardigheden. Als je met deze mensen bent, doe dan je best om beter te luisteren, je kwetsbaar op te stellen, niet te oordelen en eerlijk te zijn. Op deze manier vergroot je connectie, en wordt de relatie steeds waardevoller.
  • Wees attent. Noteer belangrijke data voor je ‘handjevol mensen’ in je agenda, en handel ernaar. Stuur een berichtje of kaartje. Laat ze weten dat je er altijd voor ze zal zijn als er iets is. Stel je huis en hart open.
  • Geef je focusgroep prioriteit. Natuurlijk wil je nog steeds tijd doorbrengen met anderen. Maar zoek altijd naar mogelijkheden om de band met deze groep mensen betekenisvoller te maken.
  • Heroverweeg je lijst van tijd tot tijd. Sommige mensen drijven verder bij je vandaan, terwijl anderen juist dichterbij je komen. Soms komen er nieuwe mensen in je leven die je onwijs blij maken, ook al ken je ze nog niet goed. Pas je lijst aan. Soms wil je juist investeren in een nieuwe vriendschap, en dat is onwijs waardevol.
  • Denk na over je andere relaties. Niet alle mensen in je leven passen op je lijst. En dat is niet erg. Ieder persoon heeft zijn ‘handjevol’ mensen – dat wil niet zeggen dat je niet geniet van contact met anderen. Kennissen, collega’s en ‘occasional friends’ zijn een heerlijke toevoeging aan je leven. Je lijst zorgt ervoor dat je in ieder geval een basis hebt van waaruit je écht connectie ervaart. Als je daarnaast nog tijd en ruimte hebt voor meer, dan is dat alleen maar fijn.

Je leeft dit leven maar één keer. En dat iemand in je leven is beland, wil niet zeggen dat diegene altijd in je leven moet blijven.

Optimaliseer bewust voor verbinding. Zo laat je dit belangrijke levensgebied draaien om kwaliteit, in plaats van kwantiteit.

En hoe versimpel ik andere gebieden in mijn leven?

Stel je voor: je staat ’s ochtends op met het gevoel dat je zelf je dag kunt inrichten zoals jij dat wilt. Ja, je gaat werken. Maar dit is je eigen keuze. Je weet dat je vrij bent.

Je hebt veel meer tijd, meer ruimte, meer geld en meer lucht in je leven. Meer rust in je hoofd. En je voelt je ontspannen en gelukkig.

Hoe krijg je dit voor elkaar? Door mijn online cursus Minder meuk, meer leuk te doorlopen. Ontdek hoe je je leven stap voor stap vrijer, leuker en eenvoudiger maakt in een paar weken.

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen Bundel

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.

In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test