Het is gewoon moeilijk te verkroppen

Mensen die hun leven veranderen zijn intimiderend. Ze houden je zo’n sterke spiegel voor dat je je er ongemakkelijk van gaat voelen.

Je voelt dat je deze verandering eigenlijk ook zou willen of moeten maken. Maar je bent er (nog) niet sterk genoeg voor. Om deze kloof voor jezelf te dichten komen er handige gedachten boven die de verandering van de ander in een negatief daglicht plaatsen.

Ja, ik eet soms kiloknallerkipsaté

Ik wil de wereld verbeteren, en ik heb soms trek in saté. En ik heb soms geen zin om te koken. En ik heb een adresje voor geweldige saté in de buurt. En ik heb geen flauw idee wat voor kip ze gebruiken voor deze saté. Ik kan me zo voorstellen dat het niet dat scharrelkipje is dat ik normaal zou kopen. Het zou me niet verbazen als het kiloknaller is. Het zou me misschien verbazen als het niet zo is.

Ik hoor de kritiek al aankomen van een afstand. En het is makkelijk, want kiloknallerkipsaté eten stroomt niet met mijn idealen. En toch doe ik het. Dus ben ik hypocriet. En ik denk dat je daar gelijk in zult hebben.

Er is alleen wel een verschil. Vroeger at ik elke dag vlees. Nu eet ik bijna elke dag vegetarisch, en op veel niet-vegetarische dagen eet ik bijvoorbeeld alleen een biologisch plakje spek (bijvoorbeeld in een pasta gerecht) of een stukje scharrelkip. Ik ben nog niet klaar om volledig vegetarisch te worden. Ik weet nog niet zeker of dat is wat ik wil. Maar er zit vooruitgang in, en die saté kan ik soms gewoon niet weerstaan.

Laat je niet gek maken

Dus je hebt je uitstelgedrag aangepakt, en je bent inmiddels enorm productief. Soms is er echter zo’n dag dat het niet wil lukken. Een dag die je collega’s (die nog last hebben van hun eigen uitstelprobleem) gebruiken om je erop te wijzen dat je niet zo productief bent. Ze hebben gelijk, en ze laten achterwege dat je deze week meer werk hebt verzet dan zij in een hele maand verzetten.

Mensen geven je kritiek om zo hun eigen probleem op te lossen. Sommige mensen kunnen er niet tegen als jij je leven verandert. Dat geeft ze het gevoel dat zij ook iets moeten doen. Sommige mensen veranderen met je mee. Andere mensen laten dolgraag zien hoe hypocriet je bent.

Laat je niet gek maken. Vooruitgang is vooruitgang. Je bent niet perfect, en dat is ook niet het doel. Je bent aan het veranderen. En verandering kost tijd. Misschien zul je nooit helemaal voldoen aan je idealen. Dat neemt echter niet weg dat je enorm veel vooruitgang boekt.

Het leven is niet zwart-wit. Het leven is full-color Ultra HD. Niemand kent je hele verhaal. Dus maak je niet druk om wat anderen denken. Het gaat erom wat jij van jezelf vindt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test