Artikel opslaan

Als ik nou maar nét iets meer zou verdienen

Veel mensen denken dat geld hun problemen op kan lossen, of op zijn minst kan verzachten. “Als ik nou maar nét iets meer geld had…” is vaak de gedachte. Iets meer geld zou het leven net even iets makkelijker, leuker en aangenamer maken. Het zou je in staat stellen om gelukkiger te zijn.

Volgens deze redenering is geluk voor een groot deel afhankelijk van de grootte van je bankrekening. Een logische gedachte, omdat geld meer mogelijkheden schept. Keuze biedt vrijheid, en vrijheid is een groot onderdeel van geluk.

Toch blijkt deze manier van denken niet aan te sluiten bij de realiteit. Jij bent namelijk niet de enige die denkt gelukkiger te worden door meer geld te verdienen. Ook mensen die twee, drie of zelfs tien of twintig keer meer geld dan jij verdienen denken gelukkiger te kunnen worden door meer geld te verdienen.

Heb je op dit moment echt te weinig geld om rond te komen? Dan heeft geld wel degelijk een negatieve impact op je geluksgevoel. Zodra je echter voldoende geld hebt om normaal te kunnen leven, is extra geld net zo effectief als een kop koffie om niet in slaap te vallen. Het werkt tijdelijk, maar het lost het probleem niet op.

Meer geld voelt altijd als de juiste oplossing voor allerlei problemen, maar blijkt het zelden te zijn. Hoe komt dat toch?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Geld maakt niet gelukkig(er)

Geld maakt niet per definitie gelukkig. Onderzoeken wijzen keer op keer uit dat rijke mensen niet gelukkiger zijn dan mensen met een gemiddeld inkomen.

Ja, mensen die echt te weinig verdienen om zich te onderhouden zijn beduidend minder gelukkig. We hebben allemaal een bepaald minimum nodig om te zorgen voor de basics: eten, een dak boven het hoofd en een gevoel van veiligheid. Maar meer geld koopt geen extra geluk.

Sterker nog, mensen met erg veel geld zijn regelmatig minder gelukkig dan mensen met een gemiddeld inkomen. Hoe dat kan? Met veel geld komt veel verantwoordelijkheid. Hoe meer je hebt, des te meer je te verliezen hebt.

Daarnaast blijven veel mensen zichzelf altijd vergelijken. Hoe kun je tevreden zijn met 10 miljoen op de bank, als je grote rivaal 15 miljoen heeft? Zelfs wanneer je tot de rijkste mensen op aarde behoort, blijft het lastig om tevreden te zijn met alle rijkdom die je hebt vergaard.

Dat wil overigens niet zeggen dat meer geld je ongelukkiger maakt, het wil zeggen dat het uiteindelijk nauwelijks invloed zal hebben op je geluksbeleving. Extra geld maakt je niet extra gelukkig, alleen extra rijk.

Geld gaat je problemen niet oplossen

Geldproblemen zijn vaak eerder een symptoom dan de kern van het probleem.

Als jij geldproblemen hebt omdat je slecht met geld om kunt gaan, dan gaat meer geld je problemen op de lange termijn niet oplossen. Want zoals je kunt zien bij ontzettend rijke mensen, je zult uiteindelijk altijd meer geld willen hebben. Als je nu extra geld zou verdienen dan ga je hier naar leven.

Je neemt extra maandlasten (toch wel leuk een abonnement op dat tijdschrift), je gaat meer uitgeven (het is iets duurder maar wel veel mooier) en binnen korte tijd zit je precies met dezelfde problemen.

Zie geld niet als de uiteindelijke oplossing. Alleen door anders naar geld te kijken haal je jezelf uit de dagelijkse geldproblemen.

Zie geld als een gereedschap

Een gezondere manier om naar geld te kijken is door het te beschouwen als een gereedschap. Verwacht er geen wonderen van, maar gebruik het om je leven te vormen zoals jij dat wilt.

Net als met ieder gereedschap kun je met geld geweldige dingen voor elkaar krijgen, als je weet hoe je het moet gebruiken. Het is echter niet in staat om al je problemen voor je op te lossen.

Als je je geld op de juiste manier inzet kan het je helpen gelukkiger te zijn, je dromen waar te maken en meer jezelf te zijn. Om te profiteren van deze mogelijkheden van geld heb je er echter niet veel van nodig, het is vooral belangrijk dat je het leert investeren op de juiste plekken voor meer geluk.

Meer geld is vrijwel nooit de oplossing voor je problemen. Als je in de schulden zit dan kun je met geld je schulden aflossen, maar de kans is groot dat je opnieuw in de schulden komt als je je relatie met geld niet verandert.

Stop met het kopen van geluk, en start met het ervaren van geluk. Gebruik je geld niet om gelukkig te worden, maar als gereedschap dat je de kans geeft om nog meer uit het leven te halen.

Meer tips om gezond naar je geld te kijken

Wil je jouw financiële huishouding helemaal op orde brengen, en je relatie met geld veranderen? Gebruik dan het onderstaande boek om opnieuw grip op je geld te krijgen, en stappen te zetten naar een financieel onbezorgd leven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test