1. Koop ervaringen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen gelukkiger worden van ervaringen dan van spullen. Laat die nieuwe outfit dus hangen en ga gezellig uit eten met een goede vriendin. Andere leuke ervaringen zijn vakanties, een avond stappen, een dagje naar de dierentuin, een nachtje weg, een dagje naar de spa en een bioscoopje pakken.

Hoewel duurzame goederen als kleding langer meegaan dan een ervaring verhogen ze je geluksniveau korter en minder intens. Een dagje er tussenuit maakt je gelukkig, je krijgt het gevoel dat je echt ‘leeft’. Als je de ervaring bovendien deelt met leuke mensen, en de herinneringen vastlegt met foto’s kun je er nog heel lang van nagenieten!

2. Koop spullen die je leven eenvoudiger maken

Denk aan het genot dat je voelt als je het tabletje in het klepje gooit en de vaatwasser lekker aan kunt zetten. De machine gaat het werk voor je doen. Dingen als een goede vaatwasser, een luxe strijkijzer, een was- droogcombinatie, een iPhone of een nieuw computerprogramma kunnen je leven eenvoudiger maken.

Door te investeren in dit soort producten kun je vervelende taken uit je leven bannen en je dus gelukkiger voelen. Je zult snel wennen aan deze luxe, maar toch regelmatig blij zijn dat je bijvoorbeeld die afwas niet meer met de hand hoeft te doen!

3. Koop cadeau’s

Met leuke cadeautjes maak je jezelf én iemand anders blij. Koop regelmatig kleinigheidjes voor de mensen om je heen en merk wat een goed gevoel het je geeft. Onderzoek toont aan dat het delen van je geluk en rijkdom jou meer geluk brengt, mits je geen misbruik van jezelf laat maken.

Koop regelmatig leuke dingen voor de mensen van wie je houdt, en merk bovendien hoe ook zij meer zullen delen met jou. In plaats van tastbare cadeautjes kun je het geluk helemaal goed verspreiden als je iemand een geweldige ervaring cadeau doet (zoals een high tea). Lees ook: Leven met de wet van geven en ontvangen

4. Koop zelfvertrouwen

Kleren maken de man, en het is dus ook mogelijk om zelfvertrouwen te kopen. Een deel van je zelfvertrouwen wordt namelijk bepaald door hoe je er uit ziet. Als je regelmatig leuke kleding draagt, en goed voor de dag komt kan deze investering je zelfvertrouwen vergroten. En een gezonde dosis zelfvertrouwen is een belangrijke bouwsteen voor geluk.

Koop niet lukraak allerlei kledingstukken, maar denk na over welke uitstraling jij het liefst zou willen hebben, en koop alleen kleding die bij dit beeld aansluit. Bovendien kun je ook investeren in make-up, gel, verzorgingsproducten en andere dingen die je helpen je zelfvertrouwen te vergroten. Lees ook: Ga aan de slag met je imago!

5. Koop vrijheid

Wat heb je aan je leven als je bent vastgeketend aan je bankstel? Met geld kun je vrijheid kopen. Denk aan tickets voor het OV, een fiets en natuurlijk een auto. Je kunt genieten van mobiliteit en gaan en staan waar je zelf wilt.

Vrijheid is een belangrijk aspect van geluk, hoewel het voor mannen zwaarder weegt dan voor vrouwen. Een eigen auto (met een gevulde tank) brengt je waar je wilt zijn, en dat is keer op keer een fijn gevoel.

6. Koop licht en ruimte

Het is bewezen dat bepaalde omgevingen je gelukkiger maken dan andere omgevingen. Als jij verblijft in een lichte, open en ruimtelijke omgeving voel je je waarschijnlijk gelukkiger dan in een kleine, donkere ruimte.

Met geld kun je je eigen huisje kopen en kiezen voor licht en ruimte. Je kunt kiezen voor een woning met veel ramen, een leuke tuin en de kamer zo inrichten dat jij je er lekker in voelt. Een prettige thuisbasis betekent heel veel voor je dagelijks geluk.

7. Koop een goede gezondheid

Je kunt je geld inzetten om je gezondheid te ondersteunen. Kies bijvoorbeeld voor gezonde voedingsmiddelen, laat je af en toe masseren en neem een abonnement op de sportschool. Met meer geld kun je zelfs persoonlijke begeleiding inschakelen.

Met geld koop je gezonde biologische voeding, benodigde supplementen, een goede zorgverzekering, een goed en lekker bed, prettige stoelen, goede ventilatie in huis en talloze andere zaken die je gezondheid kunnen ondersteunen.

8. Koop dingen waar je blij van wordt

Er zijn spullen die je kunnen opvrolijken als je dat nodig hebt. Zo kan een DVD box van je favoriete comedy serie enorm goed van pas komen na een zware, lange dag. Als je van games houdt kan het een goede investering zijn om een spelcomputer te kopen met je favoriete games.

Je kunt geld steken in je hobby als je merkt dat dit bijdraagt aan je dagelijks geluk. Denk aan huisdieren. Ze kosten geld maar kunnen je enorm veel blijdschap geven. Ook CD’s, boeken en DVD’s kunnen je veel inspiratie en geluk geven. En ja, zelfs chocolade kan een goede geluksbooster zijn, mits met mate gebruikt. Of wat dacht je van het organiseren van een leuk avondje met vrienden? Het geld dat je uitgeeft aan hapjes en drankjes vertalen zich naar een gezellige avond!

Denk na waar je je geld aan uitgeeft

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden om je geld uit te geven aan zaken die je gelukkiger maken. Geld maakt niet gelukkig, maar het kan je op bepaalde fronten wel ondersteunen. Het is belangrijk dat je nooit uit het oog verliest dat geluk in jezelf zit, en dat je zelfs heel gelukkig kunt zijn met weinig geld zolang je aan je basisbehoeften kunt voldoen.

Meer lezen over geld en geluk?

In de onderstaande artikelen lees je meer over hoe je om kunt gaan met geld om je geluk te vergroten.

Lees ook ons eBoek boordevol praktische tips om meer te genieten van je geld. Je leert hoe je financieel onafhankelijk wordt door je geluk los te koppelen van het geld.

Bekijk hier het eBoek…

 

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test