Artikel opslaan

“Keep love in your heart. A life without it is like a sunless
garden when the flowers are dead.”

Oscar Wilde

“Being deeply loved by someone gives you strength, while loving
someone deeply gives you courage.”

Lao Tzu

“Where there is love there is life.”
Mahatma Gandhi

Liefde is het allerbelangrijkst

Bovenstaande quotes zeggen eigenlijk genoeg: liefde is belangrijk. Misschien zelfs wel het belangrijkst. En dat is fijn. Want liefde is gratis en makkelijk verkrijgbaar. Althans, dat zou kúnnen. Want in de praktijk vinden veel mensen het lastig om een liefdevolle levenshouding aan te nemen.

Dat is natuurlijk niet vreemd, aangezien we er niet bepaald in getraind worden. We worden vooral getraind in kritisch denken, in angst en negativiteit (bedankt acht uur journaal). Tijd om onszelf meer te trainen in liefde. Vooral omdat het dus mogelijk het allerbelangrijkst is. Laten we onze prioriteiten in de juiste volgorde zetten.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

47 manieren om je liefdevoller te voelen

Hieronder vind je 47 praktische manieren om je liefdevoller te voelen in het dagelijks leven. Pik er een paar tips uit en ga ermee aan de slag. Een liefdevolle levenshouding heeft veel te maken met het veranderen van je kijk op de wereld en de mensen om je heen. Dat kost tijd, dus neem je tijd.

Laten we beginnen!

 1. Besef dat je eerst van jezelf moet houden voordat je je liefde echt kunt delen met anderen. Deel je liefde vanuit een overlopende emmer.
 2. Schrijf op welke eigenschappen je in jezelf waardeert. Waarom kun jij van jezelf houden?
 3. Besef dat je je alleen liefdevol kunt voelen door liefdevol te handelen. Door liefdevol te handelen richting anderen, zul je pas echt kunnen ervaren hoe het is om liefdevol te zijn.
 4. Maak een lijstje met de positieve eigenschappen van de persoon waar je de grootste hekel aan hebt. Zou je van deze persoon kunnen houden?
 5. Voel liefde voor ieder mens dat in je leven komt. Probeer door het gedrag en door het ego heen te kijken, en te zien wat een mooi persoon er eigenlijk tegenover je staat.
 6. Je kunt het compleet oneens zijn met iemand, en toch liefde voelen voor die persoon. Hoe iemand handelt en wie iemand is zijn twee verschillende dingen. Hou van wie de persoon is, dat is alles.
 7. Ga van het goede uit in mensen. Wanneer ze iets doen dat jou niet zint, besef dan dat ieder mens goed handelt gezien zijn beeld van de wereld.
 8. Accepteer dat je niet hetzelfde wereldbeeld deelt met alle andere mensen. Sterker nog, zie dit verschil liever als een enorme kans om te leren en te groeien.
 9. Jouw manier is geen betere manier. Jouw manier is een andere manier.
 10. Er zijn mensen die een hekel aan jou hebben, of die jou niet mogen. Vergeef deze mensen bij voorbaat. Niet iedereen hoeft van jou te houden, en toch kun je leren om van iedereen te houden.
 11. Begroet mensen met een glimlach. Ook vreemden op straat. Ook mensen die niet terug glimlachen. Be the change. Een simpele glimlach heeft vaak meer effect op iemands dag dan je beseft.
 12. Wees minder bezig met je eigen behoeften en meer met de behoeften van de mensen om je heen. Kijk of je mensen kunt helpen.
 13. Door mensen te helpen, door bij te dragen, maak je je eigen leven rijker en ervaar je meer voldoening. En de ander is er ook nog eens bij gebaat.
 14. Besef dat jij andere mensen niet kunt veranderen. Net zoals andere mensen jou niet kunnen veranderen.
 15. Je kunt mensen wel inspireren. Hierdoor zou het kunnen dat mensen besluiten te veranderen dankzij jouw input. De beste manier om mensen te inspireren, is door een inspirerend voorbeeld te zijn. En dat betekent weer dat je vooral aan jezelf werkt.
 16. Liefde gaat niet op. Er is oneindig veel van. Wees dus niet bang om het te delen met mensen.
 17. Liefdevol zijn betekent niet dat je over je heen laat lopen. Want je kunt alleen liefdevol zijn als je goed voor jezelf zorgt. En dat doe je door grenzen te stellen. Als je geen grenzen stelt, doe je jezelf tekort.
 18. Plaats jezelf in de schoenen van de ander. Vanuit dit perspectief zul je de wereld beter begrijpen, en zul je anderen beter begrijpen.
 19. Geef minder kritiek. Als je iemand kritiek moet geven, doe het dan op een respectvolle manier waarbij je rekening houdt met de ander zijn eigenwaarde.
 20. Als je kritiek geeft, begin dan met iets positiefs, geef kritiek en eindig met iets positiefs. Deze ‘sandwich’ methode laat mensen in hun waarde terwijl er ook helder gecommuniceerd kan worden.
 21. Stop met roddelen.
 22. Mediteer. Door te mediteren word je liefdevoller en zachter.
 23. Breng meer tijd door met andere mensen.
 24. Wees oprecht geïnteresseerd in anderen. Luister, laat ze uitpraten, stel vragen. Praat minder over jezelf.
 25. Heb minder verwachtingen van mensen. En als je iets verwacht, spreek deze verwachting dan uit richting deze persoon.
 26. Mensen kunnen geen gedachten lezen. Als jij iets wilt van iemand, dan moet je dit duidelijk vragen. Anders is de kans groot dat er niets gebeurt, en jij je gefrustreerd voelt.
 27. Oefen met een open lichaamshouding. Doe alsof je kruin omhoog wordt getild aan een draadje. Laat je schouders zakken. Adem een paar keer diep in en uit, zet een lichte glimlach op je gezicht en ga de wereld tegemoet.
 28. Raak mensen vaker aan. Schud een hand, knuffel, leg je hand af en toe op iemands schouder. Door aanraking bevestig je dat je iemand aardig vindt, en versterk je jullie band. Maak het niet te eng, anders is de volgende aanraking een platte hand in je gezicht.
 29. Durf jezelf te zijn. Ja, je bent anders. Ja, je hebt gekke trekjes. Ja, je schaamt je voor bepaalde eigenschappen. Maar weet je wat? Dat geldt voor ons allemaal. Jij mag zijn wie je wilt zijn, zonder je te hoeven schamen.
 30. Doe je best om anderen een goed gevoel te bezorgen. Bijvoorbeeld door oprechte complimenten te geven, en te laten weten hoeveel je mensen waardeert.
 31. Schrijf op welke eigenschappen je het meest waardeert in de mensen in je leven.
 32. Voel je dankbaar voor de fijne mensen in je leven.
 33. Besef dat vriendschappen en andere relaties alleen werken als jullie er allebei blijer en energieker van worden. Als je merkt dat mensen je leegzuigen, dan is het misschien tijd om minder tijd door te brengen met deze persoon. Diegene past dan simpelweg niet meer bij je.
 34. Accepteer dat relaties niet voor altijd hoeven te zijn. Sommige vriendschappen evalueren zo dat jullie uit elkaar groeien. Dat is niet slecht, dat is gewoon het leven. Het kan moeilijk zijn, dat wel.
 35. Zorg dat je altijd nieuwe mensen blijft ontmoeten. Ook als je ouder bent. Juist omdat vriendschappen niet voor altijd zijn, is het belangrijk om mensen te blijven vinden die nu bij je passen.
 36. Je aandacht en aanwezigheid is altijd belangrijker dan cadeautjes.
 37. De meeste mensen krijgen te weinig aandacht. En als ze aandacht krijgen, dan is dat alleen als ze problemen hebben of een award winnen. Als jij mensen oprecht aandacht schenkt en echt geïnteresseerd bent, dan ben je een lichtpuntje in iemands leven.
 38. Je geeft iemand geen aandacht als je laat blijken dat je andere dingen (zoals de mensen in je iPhone) belangrijker vindt dan deze persoon op dit moment. Met andere woorden: houd dat ding in je zak en kijk elkaar in de ogen.
 39. Probeer niet af te glijden in negatieve gedachten. Houd je vibe ‘hoog’. En, probeer niet te oordelen. Laat alles en iedereen meer zijn zoals ze willen zijn. Mensen vinden het heerlijk als ze iemand ontmoeten die ze eens niet veroordelen.
 40. De wereld is niet goed of slecht. De wereld is. Er is ontzettend veel liefde te vinden in de wereld, maar je ziet het alleen als je het wilt zien. Richt je op deze mooie kanten, dan zul je er steeds meer van ervaren.
 41. Zie liefde als een rivier. Je kunt ervoor kiezen om aan de kant te blijven staan, er geen gebruik van te maken, en je klote te voelen. Of je kunt in de rivier springen, en je rustig laten meevoeren. Dan wordt alles makkelijker en leuker zonder dat je er veel moeite voor doet.
 42. Liefde is niet alleen iets dat je voelt richting jezelf, andere mensen of dieren. Het is ook iets dat je kunt stoppen in je werk, in je maaltijden, in een hobby. Het houdt vooral in dat je leeft met aandacht, waardering en bewustzijn van ieder moment.
 43. Liefdevol leven is leven vanuit een hogere ‘vibe’ die je simpelweg een goed gevoel geeft.
 44. Liefdevol leven gaat hand in hand met ontspannen leven. Hoe meer stress je ervaart, des te moeilijker het is om liefdevol te zijn.
 45. Liefdevol leven draait ook om verbondenheid. Om jezelf kwetsbaar durven opstellen, en jezelf verbonden voelen met niet alleen de mensen in je omgeving, maar met de hele wereld.
 46. Er zijn mensen die zeggen dat het ervaren en delen van liefde ons levensdoel is.
 47. Het zou zomaar kunnen dat ik het met die mensen eens ben. En misschien geldt dat ook wel voor jou.

Door liefdevoller te handelen zul je je automatisch liefdevoller voelen. Dus laat je schouders zakken en zet een glimlach op. Tijd om de wereld én je leven een beetje mooier te maken vandaag.

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen Bundel

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.

In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test