Artikel opslaan

Krampachtig vasthouden is geen liefde

Liefde voelt soms tegenstrijdig. Wanneer je verliefd bent, en net in een nieuwe relatie bent gestapt, heb je vaak de neiging om je vast te klampen aan de ander. De hormonen gieren door je lijf, je wilt bij diegene zijn, je wilt die persoon voor jou alleen.

Naarmate jullie relatie vordert, en de eerste fase van verliefdheid overwaait, wordt het echter steeds belangrijker dat jullie elkaar durven loslaten. Want ook binnen een hechte relatie is het goed als jullie allebei een ‘eigen’ leven hebben.

Dat houdt natuurlijk niet meteen in dat jij of je partner met een ander naar bed gaat (klein beginnen en goed communiceren, als dat wél is wat je wilt).

Het houdt vooral in dat jullie elkaar de vrijheid geven om helemaal jezelf te zijn. Om jezelf te ontwikkelen, je dromen na te jagen en de dingen te doen die jij leuk en belangrijk vindt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Loslaten vanuit liefde is een vorm van vertrouwen

Jezelf vastklampen aan je partner is egoïstisch. Het lijkt een vorm van onvoorwaardelijke liefde, maar eigenlijk wil je de ander onder controle houden omdat je je onzeker voelt. Je bent bijvoorbeeld onzeker om alleen in het leven te staan, of onzeker om de ander kwijt te raken.

Wanneer deze onzekerheid zich uit in een relationele wurggreep, kan dit je relatie ernstig beschadigen. De meeste mensen kunnen moeilijk leven met het gevoel dat ze niet vrij worden gelaten. Het creëert een gevoel van wantrouwen. We willen allemaal vrij zijn en vertrouwd worden.

Zoals je weet is vertrouwen één van de belangrijkste ingrediënten van een gezonde relatie. Door je partner weinig vrijheid te gunnen lijkt het alsof je hem of haar niet vertrouwt.

Een bekend excuus is: “Ik vertrouw hem/haar wel, maar ik vertrouw die andere vrouwen/mannen niet!” Wat je hiermee eigenlijk zegt – met een omweg – is dat je je partner tóch niet vertrouwt.

Besef dat het ‘claimen’ van je partner, door controle te willen hebben of de ander weinig vrijheid te gunnen, een vorm van egoïsme is van jouw kant. Ga daarom bij jezelf na waar je bang voor bent, en vraag je af of deze angst realistisch is. Wees hier eerlijk over tegen je partner, en praat het uit.

Vanuit daar kun je leren om je partner vanuit liefde en vertrouwen langzaam los te laten. Liefde vanuit een wurggreep is op de lange termijn namelijk altijd destructief.

Op zoek naar echte liefde

Echte liefde kent geen angst. Liefde is een positieve energie. Liefde draait om plezier, verbondenheid, intimiteit, een diep gevoel van vertrouwen en elkaar het allerbeste gunnen.

Negatieve energie binnen de relatie – zoals egoïsme, jaloezie, afgunst, wantrouwen etc. – staat in de weg van echte liefde. Wanneer je van elkaar houdt vanuit een gevoel van pure liefde, kun je elkaar loslaten en toch dichter bij elkaar komen.

Zoals je weet is ieder mens verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. En mensen kunnen gelukkig zijn als ze ruimte krijgen om zich te ontplooien, vrij te communiceren, en liefde krijgen van anderen. Mensen die gelukkig zijn en lekker in hun vel zitten, hebben de wereld bovendien het meeste te bieden.

Gun je partner de vrijheid die hij of zij nodig heeft om gelukkig te zijn. Beweeg jezelf richting pure liefde, en praat met je partner over de onzekerheden die ervoor zorgen dat je hem of haar moeilijk los kunt laten.

Werken aan een robuuste relatie

Een robuuste relatie is een intieme verbinding tussen twee mensen die tegen een stootje kan. Door lucht, vrijheid, vertrouwen, loslaten en pure liefde tussen jullie te creëren, ontstaat er ruimte om gelukkig te zijn.

Twee gelukkige mensen die worden verbonden door pure liefde en heldere communicatie zijn onafscheidelijk van elkaar. Zo’n verbinding kan tegen een stootje. Besef nogmaals dat echte liefde niet draait om vasthouden, maar om loslaten.

Helemaal jezelf durven zijn

Helemaal jezelf durven zijn Bundel

Durf jij helemaal jezelf te zijn? Met deze Bundel wil ik je inspireren om je unieke zelf te vieren en de vrijheid te cultiveren om helemaal jezelf te durven zijn. Elke dag, ook bij andere mensen.

Ontdek tips, inzichten, inspiratie en oefeningen om steeds meer jezelf te worden, in kleine praktische stappen. Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test