Artikel opslaan

Lekker kiezen voor de makkelijke weg?

Soms is het heerlijk om het jezelf gemakkelijk te maken. Even geen gedoe, geen onzekerheden en geen risico’s. Je weet waar je aan toe bent, je weet wat je kunt verwachten. Dat is heerlijk, en dat maakt gemak zo lekker verslavend. Voor je het weet maak je vrijwel alle keuzes in het licht van comfort. Dat brengt je een gemakkelijk leven, maar het brengt je geen voldoening.

Als je op zoek bent naar een leven waar de vonken vanaf spatten, kies dan minder vaak voor gemak. Gemak is comfortabel, en comfort is fijn. Toch biedt gemak je niet alleen maar voordelen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Gemak kost je je meest waardevolle grondstof

Tijd is je meest waardevolle grondstof. Zodra een seconde voorbij is, kun je deze nooit meer terugkrijgen. Wanneer je regelmatig kiest voor de makkelijke, vertrouwde weg profiteer je met terugwerkende kracht niet optimaal van je tijd.

Als je vaak hetzelfde doet dan worden de herinneringen niet meer opgeslagen. De eerste keer dat je in dat geweldige restaurant eet is fantastisch. Dat zul je nooit meer vergeten. Maar zodra je dit restaurant regelmatig bezoekt, zullen je hersenen de verschillende ervaringen niet meer uit elkaar kunnen halen.

Je gaat hier steeds eten om je goede herinneringen opnieuw te beleven. Maar voor je hersenen is het meer van hetzelfde. Je hersenen zijn efficiënt, ze zullen de overbodige informatie niet opslaan. En zo ontstaat er één grote, vage herinnering die is opgemaakt uit alle vergelijkbare bezoeken aan dit restaurant.

Dus al die uren die je besteedt aan vertrouwde zaken zijn achteraf gezien ‘weggegooide’ uren. Nee, je gooit ze niet echt weg. Soms wíl je even ontspannen en iets makkelijks doen. Maar, als je graag wilt terugkijken op een leuk en interessant leven, dan is het van belang dat je jezelf blootstelt aan nieuwe dingen. Want alleen dan maak je constant nieuwe herinneringen aan.

Gemak wordt vaak gevoed door angst

Als je nieuwe dingen doet weet je niet wat het resultaat zal zijn. Als je de dingen doet die je altijd doet, dan weet je wat je kunt verwachten. Nee, je leven zal waarschijnlijk niet veel beter worden, maar je weet in ieder geval zeker dat het ook niet slechter zal worden.

Het maakt niet uit hoe ongelukkig je bent, er is altijd de angst dat het nóg erger kan worden. Wanneer je afwijkt van het vertrouwde pad dan neem je een risico. Het zou inderdaad kunnen dat het minder fijn is. Maar, het zou ook heel goed veel leuker kunnen zijn.

Hoe dan ook, achteraf zul je blij zijn dat je jezelf hebt uitgedaagd. Het verlaten van het vertrouwde pad maakt je leven namelijk erg interessant.

Ik zal nooit vergeten dat ik in China een soepje met hersenen kreeg opgediend. Als ik van tevoren had geweten dat ik dat zou krijgen was ik dat restaurant niet binnen gelopen. Maar nu ben ik blij dat ik het heb meegemaakt. Een fijne maaltijd had me destijds meer gemak opgeleverd, maar dan had ik het me nu niet meer zo goed kunnen herinneren.

Daag jezelf een beetje uit

Je zult achteraf vaak blij zijn dat je nieuwe dingen hebt meegemaakt. Nieuwe dingen doen is eng, uitdagend en spannend. Maar dat is ook juist de bedoeling. Soms moet je even in het diepe springen om er aan de andere kant vol inspiratie, energie en opwinding uit te komen.

Dus daag jezelf een beetje uit. Als je aan het einde van je leven bent zul je niet stilstaan bij al die keren dat je comfortabel op de bank zat, dat je hebt gegeten in hetzelfde restaurant of dezelfde vakantie hebt gevierd. Nieuwe ervaringen zijn waardevol. Ze blijven voor altijd bij je en ze brengen je nieuwe inzichten die je helpen groeien.

Of ik het hersensoepje heb gegeten? Nee. Dat vond ik destijds een beetje te vernieuwend. Maar als ik het toen wel had gedaan, had ik nu wél een extra bijzondere herinnering gehad. Maar goed, sommige herinneringen hoef je misschien niet willen hebben. Hoe wil jij jezelf uitdagen?

 

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test