Artikel opslaan

1. Proberen om in één klap het verschil te maken

Het is verleidelijk om in één keer je leven over een andere boeg te gooien. Maar het is ook een valkuil.

 • Je voelt je continu ontevreden.
 • Als je veel gewoontes in één keer verandert is de kans groter dat je faalt.
 • Als je dit keer op keer doet dan heb je nooit de tijd om echt iets op te bouwen.

Veranderen werkt beter in kleine stappen. Vraag je niet steeds af hoe je alles kunt veranderen. Begin met de vraag: ”welke kleine stap kan ik vandaag zetten om dichter bij mijn droomleven te komen?”

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Alleen maar werken voor geld

Geld is fijn. Het is een gereedschap dat je helpt een beter leven te bouwen. En zoals je niet eindeloos blijft werken voor een schroevendraaier, is het niet slim om enkel te werken voor geld.

Je verdient er wellicht veel geld mee, maar je ervaart weinig voldoening.

Genoeg is genoeg. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt werken om meer geld te verdienen. Maar wel dat het niet je hoogste prioriteit is. Dat je ook werkt om andere redenen zoals:

 • Persoonlijke groei.
 • Uitdaging.
 • Nieuwe mensen leren kennen.
 • Nieuwe dingen leren.
 • Bijdragen aan iets waardevols.

Zodra je genoeg geld verdient om lekker te leven, wordt het interessanter om je aandacht te richten op voldoening, bijdragen en betekenis. En vaak blijkt extra geld dan een fijne bijkomstigheid.

3. Blijven hangen in je problemen en tegenslagen

Life sucks. Zo is het soms gewoon. Dingen gebeuren, gaan mis, ontploffen in je gezicht. En dan voel je je klote – en dat mag ook.

Maar raap jezelf bij elkaar. Verwerk, voel wat je moet voelen, en ga door.

 • Zie je huidige realiteit als uitgangspunt.
 • Bepaal hoe je zou willen dat de realiteit eruit zag.
 • Bedenk een eerste kleine stap die je kunt zetten en ga aan de slag.

Niet zeuren. Niet blijven hangen in de slachtofferrol. Pak je verantwoordelijkheid. Jouw leven, jouw geluk. Dus jij moet het doen.

4. Constant zoeken naar kleine geluksmomenten

Snelle oplossingen voor een dipje zijn verleidelijk. Eén reep chocolade – je brein maakt een stofje aan – en je voelt je weer even fijn. Dopamine shots zijn fijn en leuk – maar ze brengen je niet waar je écht naar op zoek bent. Dingen als:

 • Liefde en connectie.
 • Betekenis en voldoening.
 • Innerlijke rust.
 • Gezondheid.
 • Geluk.

Dus verlies jezelf niet in al die fijne dingen die weinig toevoegen. Series binge-watchen, elke minuut social media checken, shoppen, leven met je mobiel aan je snoet gekleefd, junkfood eten, gamen, masturberen, alcohol, drugs etc.

Allemaal fijn en leuk – maar niet je antwoord op je echte vraagstukken. Sterker nog – ze vormen al vrij snel een obstakel voor je geluk.

5. Altijd bezig zijn en nooit stilstaan

In actie komen is waardevol. Maar soms is non-actie nog waardevoller.

De meeste problemen in ons leven hebben namelijk niets te maken met de buitenwereld. Ze hebben te maken met jou en jouw kijk op deze buitenwereld.

Als actie niet helpt, probeer dan eens in jezelf te kijken. Kom tot rust, doe niets. Mediteer, ontspan. En vraag jezelf af: “hoe kan _ik veranderen om de problemen te verminderen?”_

6. Iemand in je leven houden die je pijn doet

Als mensen je keer op keer kwetsen dan is het niet meer dan logisch dat je hier iets tegen doet. Als je het moeilijk vindt je grenzen aan te geven, dan is het hoog tijd dat je werkt aan je zelfliefde en zelfvertrouwen.

Besef dat je giftige mensen uit je leven kunt weren. Het zal je helpen om balans te vinden, sterker te worden en een beter leven op te bouwen.

Moeilijk? Absoluut. Maar soms heb je weinig keus als je vooruit wilt.

7. Je leven te serieus nemen

Precies. Lachrimpels zijn de beste rimpels.

Speel meer en neem jezelf niet zo serieus. Over een tijdje ben je dood en is alles weg. Waarom zou je je nu zo druk maken? Geniet een beetje. Je krijgt dit leven maar één keer.

Durf jezelf te zijn. Haal adem, ontspan en zet een glimlach op je gezicht. Er is een hoop om dankbaar voor te zijn.

8. Je dromen uitstellen tot het perfecte moment

Er komt geen perfect moment. Er komt wel één geschikt moment, en dat is nu. Je kunt je dromen blijven uitstellen, maar je weet niet wat de toekomst in petto heeft.

Voor hetzelfde geld zit je volgende week in een rolstoel, en kun je die levenslange droom van die magische wandeltocht door de Andes wel vergeten. En zelfs al gaat alles goed. Je gunt jezelf toch een langer leven waarin je kunt genieten van die uitgekomen droom?

Dromen zijn er om nagejaagd te worden. Werk aan jezelf, stap over je angsten heen en begin gewoon. Stap voor stap.

9. Dingen en bezigheden belangrijker maken dan mensen

Je relaties zijn één van de weinige dingen die hun waarde behouden aan het einde van je leven. Geld, prestaties, erkenning, status en aanzien verliezen allen hun waarde.

Dus investeer in de mensen van wie je het meeste houdt. Verlies ze niet uit het oog. Raak ze niet kwijt omdat je te druk bent. Laat je gezin niet uit elkaar vallen omdat je denkt dat je meer geld en erkenning nodig hebt.

Neem de tijd. Haast je niet met de mensen die je dierbaar zijn. Je tijd met ze blijkt altijd te kort – dus doe je best om ieder moment met ze te koesteren met heel je hart.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test