Artikel opslaan

Je neemt de boel te serieus

Ik heb een stapel foute boekjes op het toilet liggen. Met hier en daar wijze quotes. Laatst – tijdens een nr. 2, toen ik mijn iPhone was vergeten – trok ik zo’n boekje open en stuitte ik zowaar op een heuse wijsheid. De strekking was dit: Als je je werk en je leven ontzettend serieus neemt, is dat het eerste symptoom van een zenuwinzinking.

Ik weet het, dat is niet altijd het geval. Er zijn genoeg uitzonderingen te bedenken.

Maar ik vind het een wijze gedachte. En ik herken mezelf erin. Zodra ik mezelf aanpraat dat mijn werk heel erg belangrijk is, raak ik sneller gestrest. Hoe leuk je soChicken (hopelijk) ook vindt: de wereld zou ook prima functioneren zonder soChicken. En zonder mij ook trouwens. En dat is best een fijn gevoel.

Zodra ik mijn werk minder serieus neem, wordt het leven leuker en lichter. Dan wordt werken meer als spelen, en leven meer als een groot avontuur. En zodra jij jezelf, je leven en je werk minder serieus neemt, kun je hetzelfde ervaren. Dan voelt je wereld als een grote speelplaats.

En weet je wat? Spelen blijkt een van de beste manieren om stress te verminderen (zie dit boek en dit boek). Het is het perfecte medicijn tegen overspannenheid, burn-out en paniekaanvallen. Opnieuw leren spelen als volwassene is een geweldige investering in je geluk én je relaties.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Dus ja, we moeten meer spelen

Spelen. Als in: leuke dingen doen. Plezier beleven met leuke mensen. Avonturen beleven. Nieuwe dingen leren. Opladen.

Ergens in het proces van volwassen worden gaat er een deurtje dicht. Het ene moment mag je plezier hebben op het springkussen, in de ballenbak, op de grond tussen een berg Lego. En het andere moment is dat klaar. Dan ga je ‘grotemensendingen’ doen. Dan ga je werken, ‘geld verdienen’. Dan ga je niet meer buitenspelen maar wijn drinken. Dan ga je geen avonturen meer beleven met je vrienden, maar ga je praten.

En ja, wijn drinken en praten is leuk. Maar waarom zouden we het daarbij laten? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben dol op springkussens, trampolines, ballenbakken en bergen Lego. De grootste lol die ik de afgelopen tijd heb gehad waren dingen als lasergamen met vrienden, raften in Australie, roetsen van de glijbanen in het Tikibad, met m’n vriend springen op een enorme trampoline en voetballen met mijn Australische neefjes (en tot die tijd had ik écht een hekel aan voetballen, kun je nagaan).

Plezier beleven met andere mensen voelt geweldig. Niet samen zaniken over je problemen, maar naar buiten gaan en iets doen.

De slappe lach – herinner je je die nog?

Buikpijn van het lachen – dat heb je nodig. Liefst elke dag, de rest van je leven. Hoe krijg je dat voor elkaar zonder de lokale coffeeshop te bezoeken? Door te spelen:

 • Lasergamen of paintballen met een groep vrienden.
 • Speel Mario Kart met z’n vieren.
 • Ga picknicken en neem een bal mee.
 • Doe mee met een speurtocht, ga Geocachen (schatzoeken) en ontdek je eigen stad.
 • Gebruik je kinderen (of andermans kinderen) als excuus om lekker te rennen en te vliegen. Iemand moet die kinderen ten slotte begeleiden in al die glijbanen.
 • Speel leuke spelletjes met je vrienden, organiseer een game-night.
 • Doe vaker uitstapjes omdat ze simpelweg ‘leuk’ zijn, en verder niets.
 • Doe leuke, actieve uitstapjes. Liefst met andere leuke mensen. Samen plezier beleven is een geweldige manier om je fantastisch te voelen.
 • Sta open om nieuwe mensen te leren kennen. Nieuwe vrienden maken is leuk, en het geeft je extra mogelijkheden om plezier te beleven.
 • Heb weinig verwachtingen, laat het leven meer over je heen komen en doe je best om ervan te genieten.
 • Probeer vaker de lol in te zien van dingen die je overkomen. Vooral als het vervelende of ongemakkelijke dingen zijn.
 • Zet leuke muziek aan, en ga dansen. Ook al lijkt het leven nog zo donker.
 • Stoei met je partner.
 • Kietel elkaar.
 • Maak grapjes.
 • Maak van lachen en plezier hebben een prioriteit. Niet alleen omdat het leuk is, maar omdat het gezond is. Voor je psyche, voor je lichaam, voor je relaties.
 • Neem initiatief met het organiseren van leuke uitstapjes. Zoek online naar dingen die jou geweldig leuk lijken, en kijk wie er interesse heeft om mee te gaan. Op die manier doe je dingen die jij leuk vindt met de mensen die je leuk vindt!
 • Zeg vaker ‘ja’ tegen uitnodigingen waar je anders misschien niet op in zou gaan, als je denkt dat je er plezier kunt beleven.
 • Observeer aanwezige schuldgevoelens wanneer je puur plezier beleeft. Vaak maken we onszelf wijs dat we alleen dingen mogen doen die ‘nuttig’ zijn (stukje Hollands Calvinistisch erfgoed). Spelen is nuttig, maar dat nut merk je pas later. Je wordt positiever, vrolijker, meer ontspannen, productiever en helemaal opgeladen.
 • Als je geen plezier beleeft raak je uiteindelijk gespannen en depressief. We hebben speeltijd nodig om op te laden, om het leven leuk, interessant en fris te houden. Dus ga gewoon een bal overgooien in het park als je het allemaal even niet ziet zitten.
 • Zie je werk meer als spelen en minder als ‘werk’. Werk is niet het tegenovergestelde van spelen. Depressie is het tegenovergestelde van spelen. Werk kan juist een geweldige mogelijkheid zijn om meer te spelen.
 • Hoe maak je van je werk meer spel? In de eerste plaats door het positiever te bekijken. In de tweede plaats door jezelf uit te dagen op een leuke manier. Probeer een taak te voltooien binnen een bepaald tijdsbestek, en gun jezelf vervolgens een beloning. Of pak een project op dat je heel leuk lijkt.
 • Stop mensen in hun tracks als ze zitten te zaniken. Onderbreek het gezeur en maak ze aan het lachen, of ga iets leuks doen om al die negativiteit even achter jullie te laten.
 • Spelen en leren gaan geweldig samen. Als kind leer je nieuwe dingen door te spelen en te proberen. Als volwassene kun je dit ook zo aanpakken. Verdiep je in iets dat je leuk vindt, en leer door nieuwe dingen te proberen. Ik heb bijvoorbeeld spelenderwijs leren programmeren. Andere mensen leren spelenderwijs gitaar spelen, schilderen of klussen.
 • Maak praatjes met vreemden en maak grapjes. Maak je eigen dag lichter terwijl je andere mensen aan het lachen maakt.

Wat heb je aan je leven als je er weinig plezier aan beleeft? Als je constant alleen nuttige dingen doet? Ik denk weinig.

Leren spelen maakt je gelukkiger. Het maakt elke situatie beter, lichter en leuker. En dat maakt jou beter bestand tegen tegenslagen en stressvolle situaties. Zie je wereld meer als een hele grote speelplaats. Een plek waarin je creatief mag zijn, waar je jezelf kunt ontwikkelen, kunt leren en ontdekken. Waar je mag spelen en plezier mag beleven.

Want weet je, soms heb je gewoon een avondje dansen nodig. Of een paar ruige achtbanen, of een heerlijke strandwandeling of een weekendje kanoën. Dan verschijn je maandag weer helemaal fris, fruitig en opgeladen op kantoor. Levendiger dan ooit!

Speel inspiratie

Bekijk de onderstaande video’s eens, en laat je inspireren. Spelen is geweldig, en het is geweldig om er meer van te verweven in je leven.

Bekijken op YouTube.

Bekijken op YouTube.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test