Artikel opslaan

Waarom is het zo lastig om nieuwe vrienden te maken?

Ik heb vrienden die ik al sinds de middelbare school ken, maar ook een goede vriendin die ik pas rond mijn dertigste heb ontmoet. Vrienden maken op volwassen leeftijd is zeker niet onmogelijk.

Je moet alleen wel een drempel over. Vroeger ging je gewoon naast iemand zitten in de klas en dat was het.

Nu moet je moeite doen om iemand beter te leren kennen – net zoals met daten. En dat kan best eng zijn, want niemand wil een blauwtje lopen.

Bovendien, waar vind je die nieuwe vrienden? Je vraagt niet aan een wildvreemde in de supermarkt of diegene een keer koffie komt drinken. Daarom zet ik een aantal tips voor je op een rij.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Ga op zoek in je eigen omgeving

De vriendin die ik op latere leeftijd heb ontmoet, ken ik van het uitlaten van de hond. Dat is meteen de eerste tip: zoek een nieuwe vriendschap in je eigen omgeving.

De buurvrouw die je elke dag tegenkomt, een aardige collega of iemand met wie je altijd een praatje maakt na afloop van de yogales. Nodig deze persoon eens uit voor een drankje. Je kent elkaar al, dus dat maakt de drempel minder hoog.

Ook zie ik regelmatig dat online vriendschappen uitgroeien tot echte vriendschappen. Misschien heb je een vaste online gamegroep of iemand met wie je leuk contact hebt op social media. Spreek eens echt met elkaar af, wie weet wat er uitkomt.

2. Onderneem nieuwe activiteiten

Gemeenschappelijke interesses zijn vaak een goed begin van een nieuwe vriendschap. Onderneem daarom activiteiten die jij leuk vindt.

Houd je van koken? Volg dan een kookcursus of sluit je aan bij een kookclub. Leer kitesurfen, ga kijken bij de plaatselijke toneelvereniging, begin een boekenclub of steek de handen uit de mouwen in de plaatselijke moestuin.

Er zijn genoeg verenigingen of organisaties die staan te springen om leden of vrijwilligers. Liever zelf iets starten? Dat kan ook. Doe een oproep op social media of gebruik een app als MeetUp om een activiteit te organiseren.

3. Ontmoet nieuwe mensen via-via

Veel vrienden kennen elkaar via een gemeenschappelijke kennis. Via-via is dus een goede manier om nieuwe vriendschappen te sluiten.

Je moet jezelf hier wel voor openstellen. Als je de volgende keer op een feestje bent, blijf dan niet in je vertrouwde kringetje staan. Knoop een gesprekje aan met bijvoorbeeld de zus van de buurman of een oud-studiegenoot van een vriendin.

Praat daarbij niet alleen over koetjes en kalfjes. Toon interesse, stel open vragen en vertel iets over jezelf. Zo ontdek je of jullie iets gemeen hebben en of er een klik is.

4. Zoek oude bekenden op

Het voordeel van ouder worden is dat je tijdens je leven veel mensen ontmoet. Soms verlies je elkaar uit het oog, omdat je bijvoorbeeld van baan wisselt, gaat verhuizen, weggaat bij een sportclub of stopt met school.

Dat hoeft niet te betekenen dat je elkaar nooit meer ziet. Stuur die oude bekende van vroeger eens een berichtje of spreek een keer af om bij te kletsen.

Misschien ontstaat er een nieuwe vriendschap. En zo niet? Dan heb je in elk geval samen leuke herinneringen opgehaald.

5. Vertel dat je openstaat voor nieuwe vriendschappen

Het klinkt misschien een beetje ongemakkelijk, maar laat anderen weten dat je openstaat voor nieuwe vriendschappen.

Vaak gaan we er automatisch vanuit dat iedereen een volle agenda en een druk sociaal leven heeft. Toch zijn er genoeg mensen die het leuk vinden om jou te leren kennen en samen iets te ondernemen.

Vertel daarom aan bestaande vrienden, kennissen, familie en collega’s dat je openstaat voor nieuwe vriendschappen. Zij kunnen dan optreden als een soort matchmaker.

6. Geef niet te snel op

Nieuwe vrienden maken kost tijd, zeker op volwassen leeftijd. Geef dus niet te snel op als je na een keer koffiedrinken niet meteen het gevoel hebt dat je je nieuwe beste vriend(in) hebt gevonden.

In je liefdesleven ga je toch ook niet na één date al trouwen? Je moet elkaar eerst beter leren kennen. Steek er tijd in, spreek regelmatig af en laat de vriendschap groeien.

En misschien heb je niet meteen een beste vriend(in) gevonden, maar wel iemand waarmee je gezellig kunt gaan lunchen, wandelen, paardrijden of koken. Of waarmee je naar concerten en festivals gaat, omdat jullie dezelfde muziek geweldig vinden.

7. Sluit mensen niet op voorhand uit

Vaak beslissen we in een paar seconden of iemand bij ons past of niet. Dat doen we in de liefde, bij een sollicitatiegesprek en bij vriendschappen.

Heeft iemand bijvoorbeeld een andere achtergrond of leeftijd? Dan slaan we die persoon al snel over als mogelijke vriend(in). We denken onbewust dat we te weinig overeenkomsten hebben voor een vriendschap.

Dit hoeft helemaal niet waar te zijn. Een vriendin van mij is ruim tien jaar ouder. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat we in verschillende levensfases zitten en weinig gespreksstof hebben.

Het tegendeel is waar. We kunnen uren kletsen over van alles en nog wat. Juist omdat ze soms anders tegen situaties aankijkt, kunnen we veel van elkaar leren.

Blijf dus openstaan voor verschillende mensen en vriendschappen, want ze verrijken je leven.

Nieuwe vrienden, leuker leven

Moeiteloos nieuwe vrienden maken Bundel

Goede vrienden maken het leven leuker en lichter. Maar soms voelt het uitdagend om nieuwe vriendschappen te sluiten.

In deze Bundel deel ik een praktische methode die je kunt gebruiken om snel en moeiteloos nieuwe vrienden te maken. Ook als je weinig tijd hebt en ook als je verlegen bent.

Ontdek hoe je zelfverzekerd contact legt, hoe je je charisma vergroot, hoe je leuke gesprekken voert, hoe je stap voor stap investeert in een nieuwe vriendschap en nog veel meer.

Inclusief handige bonussen, leuke oefeningen en praktische opdrachten. 🎉

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,0 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test