Een waterput, een kerkje en goede wijn

Het was heerlijk simpel. Een dorpje uit de 17e eeuw. Met een waterput, een kerkje, een paar vredige huisjes rondom een plein. Een prachtige boerderij. Geen internetverbinding.

De laatste dag van onze werkvakantie in Frankrijk was aangebroken. En ik was lekker uitgerust. Afgekickt van het drukke leven, zogezegd.

Ik maakte me nog wel druk. Ik had allerlei ideeën voor de koers die ik de komende tijd met soChicken wil varen. Maar dat was alles. Verder draaide het om fijn gezelschap (we verbleven bij hele lieve mensen), gezond en lekker eten en natuurlijk goede wijn.

En toen kwam ik thuis. Terug in de drukke Randstad. Waar de straatlantaarns de snelweg oranje kleuren en waar een stúk meer gebeurt dan in dat dorpje met de waterput. En ik observeerde hoe ik in mijn eigen val trapte.

Overweldigd door alle opties

Thuis was er internet. Eindelijk. Snel en betrouwbaar internet, overal waar ik ga. Vrienden. Berichtjes, Facebook, toestanden. En natuurlijk goede voornemens. We zouden onze schuur gaan schilderen (schuiven we al een tijdje voor ons uit). Dus ik begon enthousiast verf af te krabben.

De weekplanning liep al snel vol. Kraamvisite, lunchen met vrienden, familiebezoek, yoga. Ik liep mijn lijstje langs van interessante documentaires die ik nog moest zien. Keek er eentje, kocht het bijbehorende boek, raakte wild geïnspireerd.

En ondertussen herinnerde ik mezelf eraan dat ik allerlei plannen had gemaakt in Frankrijk. En ik merkte dat ik me alweer overweldigd begon te voelen. En ik merkte hoe ik het zelf deed.

Er waren zoveel mogelijkheden. En ik wilde het allemaal doen. Teveel mogelijkheden voor mijn brein. Een brein dat snel geïnspireerd is, en ook nog eens ontzettend nieuwsgierig. Een brein dat ergens nog altijd gelooft dat het dertig dingen tegelijk kan doen, en dat ook dapper probeert als het de kans krijgt.

De kracht van focus

En binnen een week merkte ik dat de stress van de ‘grote stad’ terug was. En voor het eerst zag ik hoe dat ontzettend mijn eigen schuld was. Ik herinnerde mezelf aan mijn eigen artikel, over hoe minimalisme me een vakantiegevoel bezorgt. En ik besefte dat ik precies het tegenovergestelde aan het doen was.

Tijd om de rem erop te gooien. Tijd voor een overzicht van alle dingen die me op dit moment bezighouden. En tijd voor een paar broodnodige strepen door een paar overbodige bezigheden.

En ja, dat luchtte op.

Blijf alert

De moraal van het verhaal? Blijf alert. Nu ik net terugkwam uit Frankrijk kon ik de vergelijking maken. Maar als je niets hebt om mee te vergelijken (bijvoorbeeld omdat je al een paar maanden druk bent) dan wen je al snel aan de drukte. Dan wen je aan je volle hoofd.

Eenvoud geeft je leven meer glans. Je wordt krachtiger in de dingen die je doet, en je voelt je relaxter en gelukkiger. En het is zo makkelijk om te doen. Maar het is ook zo makkelijk om te vergeten hoe geweldig het voelt om een leeg hoofd te hebben.

Je doet het allemaal zelf. De drukte, de stress, de volle agenda. Jij bent verantwoordelijk. En jij bent de enige die er iets aan kan doen. Dus doe er wat aan, want niemand komt het voor je doen.

Je hebt geen dorpjes met waterputten nodig om je ontspannen te voelen. Wat je nodig hebt is focus. Aandacht voor die paar dingen die echt belangrijk voor je zijn. Focus maakt het leven simpeler, en die eenvoud geeft je kracht, rust en een algeheel gevoel van vrijheid en lichtheid. Dat betekent voor mij dat ik eerst rustig de verflaag op de schuur ga afkrabben voordat ik begin met andere projecten. Wat betekent het voor jou?

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test