Artikel opslaan

Soms heb je wind mee, soms wind tegen

Ik moest vroeger zo’n acht kilometer naar school fietsen. Op prachtige lentedagen én op stormachtige herfstdagen. En natuurlijk bleef ik op zo’n stormachtige herfstdag net iets te lang in mijn bed liggen – waardoor ik bezweet, natgeregend én te laat op school kwam.

Zo gaat het met zoveel dingen. Soms zit het mee en fiets je fluitend door het leven en soms is het ploeteren en piekeren. Alsof de storm je steeds weer achteruit blaast en je faalt in alles wat je aanpakt.

Betekent dit dat je dan maar bij de pakken moet gaan neerzitten? Natuurlijk niet! Neem de tijd om je tegenslag te verwerken. Krabbel daarna weer op om met frisse moed – en een nieuw plan – verder te gaan.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Jij bent niet mislukt als mens

Je relatie is verbroken, je bent toch weer begonnen met roken, je zegt iets stoms of je vergeet een belangrijke afspraak. Dat is natuurlijk klote, maar niet het einde van de wereld.

Onthoud dat jij niet je acties bent. Jij bent niet mislukt, je hebt iets gedaan wat mislukt is. Dat is iets anders. Jij bent zoveel meer dan die ene actie.

Bovendien spelen er vaak nog allerlei andere dingen op de achtergrond. Je hebt het druk op je werk, je maakt je zorgen om een zieke ouder, je hebt geldproblemen, mensen roddelen, je kind maakt onhandige keuzes. Om maar wat te noemen.

Wees daarom lief voor jezelf en laat je niet meeslepen door het gevoel mislukt te zijn. Je mag best balen van falen, maar het leven is te kort om in de put te blijven zitten.

Het is nog niet gelukt

Falen is niet definitief. In plaats van te denken ‘het is mislukt’, kun je ook denken ‘het is nog niet gelukt’. Het woordje ‘nog’ is magisch. Het geeft je ruimte om te proberen, te falen, te leren en opnieuw te beginnen.

En het mooie is: de volgende keer begin je niet bij nul, maar bij de ervaring die je al hebt opgedaan. Je weet nu wat wel werkt en wat niet.

Wat kun je de volgende keer beter doen? Wat heb je daarvoor nodig? Misschien kun je een cursus volgen, de hulp inroepen van een expert of kleinere doelen stellen – om uiteindelijk bij het grote doel uit te komen.

Accepteer de situatie en neem je verantwoordelijkheid

Je hebt gefaald, dat is waar. Tegenslagen en mislukkingen kun je niet voorkomen. Je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat. Klagen of de schuld bij een ander neerleggen voelt misschien fijn, maar je komt er niet verder mee.

Het is slimmer om de controle terug te pakken. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en geluk. Werkt plan A niet? Dan is het tijd voor plan B!

Tips om de draad weer op te pakken:

 • Heb je iemand per ongeluk gekwetst of benadeeld? Bied je excuses aan. Laat het daarna los. Stop met piekeren over wat je anders had moeten doen of zeggen.
 • Bekijk de gebeurtenis van een afstandje. Wat is er misgegaan en waarom?
 • Durf te lachen om tegenslagen en blunders.
 • Laat je niet afleiden door opmerkingen van anderen. Het is jouw leven en jij bewandelt je eigen pad.
 • Blijf niet hangen in zelfmedelijden, maar bedenk welke kleine stappen je kunt zetten om weer vooruit te komen.
 • Besef dat alles relatief is. Mensen worden ongeneeslijk ziek, raken hun huis kwijt of verliezen een kind.
 • Ontdek de positieve kanten van deze ervaring. Wat heb je geleerd? Biedt het misschien nieuwe kansen en mogelijkheden?

Een stap achteruit, twee vooruit

Sommige projecten, voornemens of plannen zijn ingewikkeld en kosten tijd. Je kunt niet in een week tien kilo afvallen, een marathon lopen of een scriptie schrijven.

In het begin zie je snel de eerste resultaten van je inspanningen. Totdat er iets gebeurt waardoor je opeens weer met een zak chips op de bank zit – in plaats van te werken aan je doelen.

Die stap achteruit hoort bij het proces. De kunst is om daarna weer twee stappen vooruit te zetten, zodat je blijft bewegen richting je doel. Ook al is dat misschien langzamer dan je gehoopt had.

Verbeter je veerkracht

Veerkracht helpt je beter om te gaan met tegenslag, falen en een gevoel van mislukking. Als je veerkrachtig bent, sta je sterker in je schoenen en kun je meer aan. Je veert als het ware mee met het leven.

En het goede nieuws is: iedereen kan veerkrachtig worden. Dit doe je door slimme gewoonten te ontwikkelen als:

 • Regelmatig sporten en gezond eten.
 • Leren omgaan met je gedachten en emoties.
 • Bijhouden waar je dankbaar voor bent.
 • Tijd besteden aan je familie en vrienden.
 • Zorgen voor voldoende ontspanning en plezier.
 • Leven volgens je eigen normen en waarden.
 • Werken aan je probleemoplossend vermogen.
 • Je angsten overwinnen.
 • Nieuwsgierig blijven en nieuwe dingen uitproberen.
 • Weten wanneer je hulp moet vragen.

Daarnaast zijn er praktische zaken waaraan je kunt werken om veerkrachtiger in het leven te staan. Dit zijn dingen als:

 • Zorgen voor een financiële buffer.
 • Onderhouden van je huis, auto en andere belangrijke spullen.
 • Vooruit plannen en rekening houden met onvoorziene omstandigheden.
 • Je verzekeren tegen risico’s die je zelf niet kunt dragen.
 • Beschermen van wat dierbaar is. In de echte wereld en in de online wereld.

Door te investeren in je mentale en praktische veerkracht laat je je geluk niet verpesten door een blunder, tegenslag of foutje. Want jij weet dat je op jezelf kunt vertrouwen om er weer bovenop te komen.

Je perfectionisme stap voor stap loslaten

Perfectionisme loslaten Bundel

Het leven loopt een stuk lekkerder zonder perfectionisme. In mijn praktische Bundel vind je nog veel meer handvatten, tips, inspiratie, opdrachten en oefeningen om je perfectionisme los te laten.

Ontdek hoe je succesvoller wordt dan ooit en hoe je je zelfsabotage stap voor stap loslaat.

Omzeil je perfectionisme, overwin je angsten, vergroot je zelfacceptatie en bereik je doelen sneller en met minder moeite.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test