1. Word emotioneel stabiel

Hoe reageer jij als je plotseling wordt ontslagen? Als er iemand overlijdt, of als je tegen een ander probleem aan loopt? Sommige mensen voelen zich uit het veld geslagen, machteloos en gedeprimeerd. Ze weten niet hoe ze verder moeten, en hun leven wordt een puinhoop.

Andere mensen voelen zich klote, maar rapen zich bij elkaar. Ze hebben het leven snel weer op de rails.

Wat is het verschil tussen deze mensen? Emotionele veerkracht.

Emotionele veerkracht is je vermogen om positief, strijdbaar en sterk te blijven in moeilijke tijden. Het is je vermogen om ‘terug te veren’ na tegenslag. En dat is ontzettend waardevol. Hoe vergroot je je emotionele veerkracht? Dat doe je o.a. door:

 • regelmatig te mediteren.
 • je te richten op de dingen waar je dankbaar voor bent.
 • regelmatig te schrijven in een dagboek.
 • te sporten.
 • te investeren in goede relaties.
 • te werken aan je angsten.
 • te beseffen dat alles uiteindelijk wel weer goed komt.
 • dankbaar te leren zijn voor je tegenslagen.
 • te leren van je tegenslagen.
 • minder verwachtingen te hebben over de toekomst.

Bedenk eens wat er gebeurt als er een grote steen in het water wordt gegooid. Het water blijft compleet stil, totdat de steen het water raakt. Dan is er een grote plons, het water raakt ontregelt. Er zijn golven, de steen heeft duidelijk zijn impact gehad. Maar na korte tijd keert het water weer terug naar stilstand.

Als je emotioneel net zo zou reageren als het water, dan heb je emotionele veerkracht te pakken. Een Mind like water. Dat is niet makkelijk, maar je kunt er stap voor stap naartoe werken. En de eerste stap is, wat mij betreft, mediteren. Al is het maar kort.

2. Maak jezelf praktisch minder afhankelijk

Emotionele veerkracht is heerlijk, maar het is niet het eindpunt van een veerkrachtig leven. Praktische veerkracht is namelijk net zo belangrijk. Praktische veerkracht houdt in dat je je leven praktisch gezien zo inricht dat het tegen een stootje kan.

Dat klinkt een beetje vaag, dus hoe maak je dat praktisch? Laten we om te beginnen eens kijken naar geld, aangezien geld een van die dingen is die ons leven ontzettend kan maken of breken. Je maakt jezelf financieel veerkrachtiger door:

 • je vaste lasten zo laag mogelijk te maken (en te houden).
 • iedere maand ‘winst’ te maken, dus meer geld overhouden dan de maand ervoor. Met andere woorden, door onder je stand te leven.
 • je schulden af te lossen en geen nieuwe schulden te maken.
 • minder materialistisch te worden, en vaker tevreden te zijn met wat je hebt.
 • meer geld binnen te halen. Door je eigen bedrijf te beginnen, een nevenactiviteit op te zetten, oude spullen te verkopen, je huis te verhuren, etc.
 • een geldbuffer op te bouwen van minimaal zes maandsalarissen.
 • geld voor je te laten werken (beleggen, investeren).
 • risico’s die je niet zelf kunt dragen te verzekeren, zonder jezelf over te verzekeren. Je kunt jezelf minder verzekeren wanneer je een gezonde spaarbuffer hebt waarmee je tegenslagen zelf kunt opvangen.

Naast je geldzaken, zijn er nog een aantal andere zaken die je helpen je praktische veerkracht te vergroten. Bijvoorbeeld door:

3. Plan vooruit

Mensen die vooruit plannen en anticiperen op aanstaande veranderingen zijn veerkrachtiger. Een goede voorbereiding is namelijk écht het halve werk. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Door even de tijd te nemen om te gaan zitten met een notitieboekje kun je al snel een heel eind komen.

Toen ik eens nadacht over de dingen die mis zouden kunnen gaan in mijn leven en mijn bedrijf, zag ik al snel een punt waarop ik weinig veerkracht had. Als ik om een of andere reden niet in staat zou zijn om artikelen te schrijven, bijvoorbeeld omdat er iemand in mijn directe omgeving komt te overlijden en ik simpelweg te verdrietig ben, dan zouden er geen artikelen online komen en geen nieuwsbrieven worden verstuurd.

Een oplossing? Een paar weken vooruit werken, zodat er een gezonde buffer ontstaat. Sinds die tijd zorg ik dat ik regelmatig vooruit schrijf, zodat dit onderdeel van mijn leven meer veerkracht krijgt. Zodat ik rustig een week ziek kan worden, gedeprimeerd kan zijn of op vakantie kan zonder dat er iets hoeft te veranderen.

Dat is veerkracht door vooruit te plannen. Gelukkig heb ik nog niets verschrikkelijks meegemaakt waarvoor ik deze veerkracht nodig had. Maar ooit zal er iemand overlijden in mijn omgeving. En dan zal ik dankbaar zijn voor de moeite die ik heb gedaan. Door jezelf af te vragen wat er mis zou kunnen gaan, en hier actie op te ondernemen, kun je je veerkracht drastisch vergroten met relatief weinig moeite.

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛