Artikel opslaan

Ja – het is maar één schepje

Vroeger dronk ik – ook thuis – cappuccino. Ik schuimde volle melk op en deed er een schep suiker in. Dat waren nog eens tijden. Drie keer per dag schoof ik op deze manier zo’n 80 calorieën naar binnen, zonder dat ik minder ging eten.

Die ene gewoonte maakte dat ik op jaarbasis 87.600 calorieën aan cappuccino naar binnen slobberde. Een man heeft gemiddeld zo’n 2.500 calorieën per dag nodig. Ik dronk op deze manier 35 dagen per jaar aan dagelijkse calorieën!

Geen wonder dat ik een zwembandje had. Want dit was niet de enige gewoonte die onschuldig leek maar dikmakend bleek.

Gaandeweg besloot ik om dat schepje suiker te schrappen. Ik was geïnteresseerd geraakt in gezond leven, en ik begon af te bouwen. Na een week of twee was ik van de suiker af. Vanaf dat moment bespaarde ik jaarlijks bijna 20.000 calorieën – zo’n 25 repen chocolade.

En toen ik overschakelde op zwarte koffie bleef er nog maar 1 calorie per kopje over. Best te doen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Kleine veranderingen hebben veel impact

Het punt is – op het moment dat ik deze verandering doorvoerde voelde het niet als iets groots. Het was een detail in mijn bestaan. Wennen aan minder suiker – zo gepiept. Wennen aan zwarte koffie – ook fijn. Want het bespaarde me ook direct tijd en geld.

Maar het leuke aan gezondheid is dat het een lange termijn spel is. Je kleine gewoontes hebben invloed op de rest van je leven. Een kleine koerswijziging vandaag, kan ervoor zorgen dat je over 10 jaar op een compleet andere plek bent.

Zie het als een groot containerschip dat vertrekt uit de haven van Rotterdam op weg naar New York. Als dit schip zijn koers een half procent wijzigt, komt hij honderden kilometers ten zuiden van New York aan.

Een kleine verandering vandaag kan – mits je hem langdurig volhoudt – je hele leven veranderen zonder dat je er erg in hebt.

Gewoontes zijn snel aangeleerd

En dat is de hele grap. Een kleine gewoonte is zo aangeleerd. Een beetje extra fruit eten – zo moeilijk is dat niet. Het verlaagt wel je kans op enge ziektes aanzienlijk.

Stoppen met roken, misschien iets moeilijker. Maar je kunt er binnen een paar weken vanaf zijn. En vanaf dat moment wordt je lichaam steeds gezonder, verbeter je je kansen om gezond oud te worden én bespaar je BERGEN geld.

Stoppen met frisdrank, minder vlees eten, iets vaker de trap nemen, een minuutje stretchen in de ochtend, elke dag wat bladgroente verwerken in je maaltijden en overstappen op plantaardige melk.

Het zijn kleine – bijna futiele – aanpassingen in je dagelijkse leefpatroon. Maar elke kleine aanpassing veroorzaakt een kleine koerswijziging. Waardoor je over 10-20 jaar op een veel betere plek bent dan je anders zou zijn geweest.

Dat is de kracht van de kleine verandering. En de reden waarom je vandaag nog je hele leven kunt veranderen. Want je dagelijkse tall caramel macchiato vervangen door zwarte filterkoffie bespaart je ruim 18.000 calorieën komend jaar.

Dan wordt het toch ineens een stúk makkelijker om op gewicht te blijven of af te vallen. Om dat gevaarlijke vet rond je organen te vermijden en je risico op ellendige aandoeningen te verminderen.

Dus vraag jezelf eens af: Welke kleine verandering kan ik maken waardoor ik iets gezonder, fitter, slanker en energieker word?

Meer tips om gezonder te worden in kleine stappen

Gezond leven doe je in kleine stappen. In mijn online cursus laat ik zien hoe je dit soort kleine stappen makkelijk integreert in je leven. En hoe je – met veel minder moeite – veel meer resultaat bereikt.

Zo word je stap voor stap gezonder, fitter, slanker en energieker. Niet voor eventjes, maar voor de rest van je leven. Buig de koers van je gezondheid in de juiste richting, één kleine stap per keer.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test