Artikel opslaan

Het is weer lente: De klok gaat vooruit!

Niet iedereen heeft er last van, maar veel mensen laten hun hele week erdoor in de soep lopen: de introductie van de zomertijd.

Vannacht is de klok een uur vooruit gegaan, en dus missen we allemaal een uur. Dat betekent niet alleen een uur slaap minder, maar vooral een biologische klok die een beetje in de war is.

Hoe sterk je reageert op de introductie van de zomertijd is afhankelijk van je slaapritme en je gezondheid. Het verschilt dus sterk per persoon. Als je het goed doet kun je je biologische klok binnen één dag weer op orde hebben. En als je het niet goed doet? Tja, dan gooi je je hele week overhoop!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Zet je interne biologische klok een uur vooruit

Alsof het nog niet genoeg werk is om al die klokjes overal goed te zetten (hint: magnetron, auto, wekker, telefoon, tv-set). Zodra alle klokken vooruit zijn gedraaid begint het echte werk: het vooruit draaien van je biologische klok.

Wat houdt dit precies in? Om een gezond slaapritme te onderhouden dat aansluit bij de seizoenen, past je lichaam zich aan op de 24-uur cyclus van de aarde. Dit doet je lijf door middel van licht.

Als het erg licht is (met daarin veel ‘blauwe’ lichtstralen), dan weet je lijf dat het ochtend is. Als het licht afneemt en minder blauw bevat, weet je lijf dat de zon ondergaat. Zodra het donker is weet je lijf dat het bedtijd is, en wordt je lichaam hierop voorbereid.

Je lijf heeft niets met klokken te maken, maar je leven wel. Als jij plotseling gaat leven in een ander ritme, en wil slapen terwijl je lijf nog denkt dat het namiddag is, dan kan dit problemen geven. Daarom is het belangrijk om het tijdverschil op te heffen en je lichaam te laten wennen aan het nieuwe ritme.

Zo synchroniseer je je interne biologische klok

Je lichaam neemt het licht waar via speciale receptoren in je ogen. Door verstandig om te gaan met licht kun je je lijf snel laten wennen aan het nieuwe ritme:

  1. Zoek ‘s ochtends direct het daglicht op, laat bijvoorbeeld de gordijnen open, en ga sowieso naar buiten zodra je wakker bent (minimaal 15 minuten).
  2. Vermijd licht zoveel mogelijk zodra de zon onder gaat zodat je lijf begrijpt dat het bedtijd wordt. Dus geen felle lampen en geen felle beeldschermen!

Belangrijk is ook dat je de nieuwe tijd direct beschouwt als de echte tijd. Leef dus met het nieuwe ritme, en begeef jezelf zoveel mogelijk in de buitenlucht op verschillende tijdstippen.

Wanneer je naar bed gaat: Zorg voor een goede slaapsituatie

Als je in het nieuwe ritme stapt kan het zijn dat je een uur eerder gaat slapen dan normaal. Hierdoor kan het zijn dat je niet makkelijk in slaap kunt komen. Neem daarom de volgende maatregelen:

  1. Geen koffie, alcohol of drugs vanaf de namiddag.
  2. Zorg voor beweging (sporten, wandelen, dansen, fietsen etc.), liefst in de buitenlucht, maar voor het avondeten.
  3. Kies wat kalmerende rituelen (rustige muziek, rustgevende geuren, banaan, warme melk etc.)
  4. Eet wat koolhydraten (en eventueel vet) voor het slapengaan om makkelijk in slaap te komen.
  5. Geen huisdieren in bed! Je huisdieren kunnen erg onrustig zijn omdat ze ook moeten wennen.

Beperk het aantal dutjes gedurende de dag (ga liever bewegen om je energie terug te krijgen), beperk het anders tot een powernap van 20 minuten. Het is de bedoeling dat je snel in je nieuwe ritme komt.

Als je echt niet in slaap kunt komen

Lig je ondanks deze maatregelen toch nog een halfuur naar het plafond te staren met open ogen? Doorloop dan rustig deze stappen en voel hoe je rustig in slaap glijdt:

  1. Adem rustig in en uit
  2. Concentreer je op je ademhaling
  3. Als er gedachten langskomen, breng je je aandacht weer rustig terug bij je ademhaling

Kalmeer je lichaam en laat je hoofd tot rust komen, zo kom je veel makkelijker in slaap.

Waarschuwing!

Wees maandag extra voorzichtig op de weg. Er schijnen in de week na de invoering van de zomertijd meer ongelukken te gebeuren. Doe bovendien rustig aan met drukte en stress, er komen ook meer hartaanvallen voor.

Leg jezelf iets minder werk op, maak het jezelf niet te moeilijk. Geef je lijf gewoon even tijd om te wennen en accepteer dat je je misschien een dagje iets minder fit voelt dan normaal.

Ga er ook vooral niet over lopen zeuren. Leef met de nieuwe tijd en doe net of er niets is veranderd. Hoe meer aandacht je eraan besteedt des te meer last je ervan zult hebben. Leef gewoon lekker door, en je zult zien dat je dinsdag weer helemaal in je ritme bent!

Tips om lekker te slapen?

Wil je leren hoe je je nachtrust kun verbeteren en altijd lekker kunt slapen? De onderstaande boeken bevatten talloze tips en goede adviezen die je kunnen helpen iedere dag lekker uitgerust wakker te worden!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test