Artikel opslaan

Praatjes vullen geen gaatjes

Nee. Gaatjes worden gevuld door de tandarts, met een boor. Je moet er pijn voor lijden, of op zijn minst een paar uur rondlopen met een rare slappe mond (dat is wat ik heb gehoord, ik heb zelf om een of andere reden nooit een gaatje gehad).

Praten over een wereldreis die je gaat maken is een ding. Daadwerkelijk een wereldreis maken is een heel ander verhaal. Het is alsof er een tandarts in je mond bezig het: het is eng, het doet soms even pijn, maar je bent blij met het resultaat.

Het punt is simpel: praten over de dingen die je hebt geleerd, de dingen die je wilt doen, die je wilt veranderen, maken weinig indruk. We praten allemaal. En we denken allemaal dat we met onze woorden de wereld kunnen veranderen, of op zijn minst de mensen om ons heen.

Maar dat kunnen we niet. Meh.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Mensen vertellen wat ze moeten doen

Je wilt graag dat de mensen in je omgeving zich anders gedragen. Je zou willen dat ze net zo ‘slim’ waren als jij. Net als jij gezond eten, hun afval scheiden, zonnepanelen op hun dak leggen, bewuster leven. En je laat het ze weten, omdat je ze constant vertelt dat ze dat moeten doen.

Ik heb er zelf ook een houtje van. Als ik zie dat vrienden worstelen met problemen, dan vertel ik ze dolgraag wat ze allemaal ‘moeten’ doen. En dan herinner ik mezelf er maar weer eens aan dat het niet helpt. Het heeft geen nut om mensen te vertellen wat ze moeten doen, want mensen luisteren vooral naar zichzelf. En gelukkig maar.

Pas als ik dingen aanpak in mijn leven, merk ik dat de mensen in mijn omgeving soms volgen. Niet omdat ik ze vertel wat ze moeten doen, maar omdat ze zien welke voordelen mijn keuzes mij bieden. En omdat ze zien hoe ze het zelfde kunnen doen.

Wees een voorbeeld, geen predikant

Je kunt nog zoveel willen en vinden, pas wanneer je dingen doet nemen mensen je serieus. Mensen gaan pas aandacht schenken aan jouw visie als ze zien hoeveel voordelen het jou biedt. Als ze zien dat jij succesvol, gezond, gelukkig en ontspannen bent.

Ze gaan zich vanzelf afvragen hoe zij hetzelfde kunnen bereiken. En zodra ze het je vragen, krijg je alle ruimte om uit te leggen waarom en hoe je dingen aanpakt. Op die manier kun je de mensen in je omgeving inspireren en motiveren om te veranderen.

Ik heb een paar jaar geleden een poos de ‘boze activist’ uitgehangen bij mijn ouders thuis, toen ik ontdekte hoe slecht de mensheid met de wereld omgaat. Ik predikte waarom ook zij hun leven moesten veranderen. Dat leidde vooral tot interessante discussies, maar tot weinig verandering. Totdat ik besloot ermee te stoppen.

Inmiddels wekken mijn ouders bijna vier keer zoveel zonne-energie op dan wij. Ze eten minder vlees, letten op toevoegingen in hun voeding en ze ondersteunen bio-diversiteit in hun voor- en achtertuin (inclusief heel veel planten die bijen aantrekken en een vijvertje die vól zit met kikkers). Zij inspireren mij weer om verder te gaan, zonder dat er gediscussieerd wordt.

Werk aan jezelf, meer niet

Door zelf te werken aan het leven van je dromen bereik je veel meer dan je denkt. Je maakt niet alleen je eigen leven beter, je inspireert anderen automatisch om hetzelfde te doen.

Je hoeft mensen niet te veranderen. Je hoeft alleen zelf te leven zoals je wilt leven. Dan vallen heel veel zaken automatisch op hun plek. En besluiten mensen om je niet te volgen? Prima, iedereen heeft zijn eigen pad en tempo. In ieder geval leef jij het leven dat je wilt leven, en wie weet gaan die mensen zich later alsnog afvragen hoe jij dat voor elkaar hebt gekregen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test