Artikel opslaan

“The only real valuable thing is intuition.”
Albert Einstein

Luisteren naar je gevoel – hoe doe je dat?

Luisteren naar je gevoel, je intuïtie, je onderbewuste, je hart – het betekent voor de meeste mensen hetzelfde. Je wilt dat onderbuikgevoel betrekken in je beslissingen. Omdat je merkt dat dit onderbuikgevoel vaak precies weet wat er moet gebeuren.

Niet altijd natuurlijk. En daarom is het fijn dat je ook kunt nadenken – je hebt die prefrontale cortex niet voor niets in je schedel zitten. Maar toch – we hebben de neiging om teveel na te denken.

Soms is geen moeite doen het beste wat je kunt doen. En zo is het vaak slim en effectief om te luisteren naar je gevoel en je gedachten even te laten voor wat ze zijn.

Maar hoe doe je dat? Hier drie tips om beter te leren luisteren naar je gevoel.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Beoordeel je gevoel op kwaliteit

Luisteren naar je gevoel begint bij observeren wat je gevoel eigenlijk zegt. Want niet alle gevoelens zijn gelijk geschapen.

Stel, je bent op een feestje waar je weinig mensen kent. Je voelt dat je graag een persoon wilt aanspreken, maar je gevoel houdt je tegen. Iets in je zegt dat dit geen goed idee is, omdat het eng is. Omdat je jezelf voor gek kunt zetten of omdat je afgewezen kunt worden.

Dat gevoel, dat is angst. En angst is een slechte raadgever. Het gevoel dat daaraan vooraf ging – de drang om jezelf open te stellen en contact te maken – dat is liefde en openheid. Dat is meestal een betere leidraad in dit soort situaties.

In de basis kun je stellen:

  1. Gevoelens die je doen terugdeinzen, dichtklappen, verkrampen of afsluiten zijn gebaseerd op angst en wil je niet volgen als het niet absoluut nodig is.
  2. Gevoelens die je doen verbinden, openstellen, samenbrengen of opbloeien zijn gebaseerd op liefde. Deze wil je voorrang geven als het kan.

Als een fijn en gelukkig leven je doel is, dan zijn gevoelens vanuit liefde van betere kwaliteit. En dit zijn dus de gevoelens waar je naar wilt leren luisteren.

2. Heb een beetje lef

Wanneer je besluit dat je wilt luisteren naar gevoelens die voortkomen uit liefde, dan sta je voor een dilemma. Want je intuïtie is op zoek naar groei, naar vooruitgang. Niet naar veiligheid en comfort.

En dus zul je merken dat je je geïnspireerd voelt om dingen te doen die je eigenlijk eng vindt. Dingen die – als je er heel goed over nadenkt – misschien zelfs een slecht idee zijn.

Je eigen bedrijf opzetten bijvoorbeeld, dat is een risicovolle route. Er zijn talloze redenen om het niet te doen. Maar je gevoel zegt tóch dat het moet gebeuren.

Of die persoon aanspreken op dat feestje. Eng, maar waarschijnlijk de moeite waard. Want er is iets met die persoon dat je intrigeert. Wie weet heb je een nieuwe vriend te pakken, leer je een interessante les of zul je er jaren later een gezin mee stichten!

Als je wilt luisteren naar je gevoel dan zul je buiten je comfort-zone terecht komen. Spannend, dus je zult een beetje lef moeten tonen. Ben je daar klaar voor? Hier vind je tips.

3. Train jezelf om dichterbij je gevoel te komen

Hoe kun je dichterbij je gevoel komen? Door je mindfulness te trainen. Dat betekent dat je beter wordt in je aandacht in het hier en nu houden, en minder in je hoofd leeft.

Als je mindfulness sterk is, dan ben je je beter bewust van wat zich afspeelt in je hoofd en in je lijf. Je ziet gedachten komen en gaan, zonder dat je erin mee gaat. En je ervaart gevoelens in je lichaam die je vervolgens kunt observeren.

Je traint je mindfulness door regelmatig te mediteren én door jezelf regelmatig uit te nodigen om terug in het moment te komen. Hier vind je een aantal artikelen met tips hoe je dat voor elkaar krijgt:

Je kunt jezelf in kleine stappen trainen om steeds bewuster door je dag te gaan. En hoe beter je hierin wordt, des te minder luid je gedachten worden en des te duidelijker je intuïtie zal spreken.

En dat heeft veel voordelen. Door beter te luisteren naar je gevoel maak je je leven eenvoudiger en leuker.

Zoals ik het in dit artikel omschrijf: je intuïtie is de pindakaas en je gedachten zijn de hagelslag. Samen zijn ze lekker, maar de ene is de basis, en de volgorde is van belang. Pindakaas op hagelslag werkt niet. Dat wordt een bende.

Dus gewoon lekker leven en leren. Stap voor stap beter worden en af en toe een beetje lef hebben. Dan zul je merken dat je hart volgen eenvoudiger en leuker wordt. En dat je leven soepeler gaat lopen.

Fijn is dat. 😊

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test