Snel naar meer kalmte

Ik ben gek op experimenteren. En wanneer je nieuwe dingen probeert merk je dat sommige veranderingen je meer opleveren dan anderen.

We leven bijvoorbeeld al een tijdje zonder klok in de woonkamer. En hoewel het me zeker minder gejaagd heeft gemaakt, heeft het mijn leven niet op zijn kop gezet (het brengt bezoekers wel in de war, altijd leuk).

De onderstaande drie veranderingen heb ik al eerder beschreven op soChicken, en het zijn drie aanpassingen waar ik nog elke dag van geniet. Ik wil ze hier nogmaals met je delen, wellicht dat het je inspireert.

1. Leven zonder televisieabonnement

Dit is absoluut de beste verandering die we de afgelopen jaren gemaakt hebben. Pas toen ik laatst aan een verontwaardigde kennis moest uitleggen wat voor mij de voordelen van een tv-loos leven zijn, besefte ik hoe ontzettend fijn ik het vind. En hoe ontzettend veel impact deze verandering op je leven kan hebben.

Als ik nu ergens kom waar een tv aan staat, dan merk ik een aantal dingen:

  • Ik merk hoe bepaalde zenders je een versimpeld en negatief wereldbeeld opdringen.
  • Ik merk hoe onrustig ik word van alle schreeuwende reclames.
  • Ik merk hoe bizar het eigenlijk is dat ik kijk naar reclames van bedrijven die letterlijk tegen mij schreeuwen dat ik irrelevante dingen moet kopen waar ik echt in de verste verte geen interesse in heb.
  • Ik merk hoe makkelijk het is om te blijven plakken, en meer tijd voor de tv te besteden dan je van plan was. Waardoor je geen tijd hebt om te sporten, om je dromen waar te maken, je financiën te plannen, te lezen of je vrienden te ontmoeten.
  • Ik merk hoe mensen om mij heen hun avonden slijten met middelmatig entertainment. Uit luiheid kijk je dingen die je eigenlijk niet zo leuk vindt, omdat het je moeiteloos wordt aangeboden.
  • Ik merk hoe de tv bij veel mensen standaard aan gaat ‘s avonds. Het is geen bewuste keuze, het is een gewoonte.

Voor de tv hangen is ontspannen, het is fijn. Je laat de beelden lekker op je af komen, en je hersenen schakelen over in een soort relaxt-stand. Ik ervaarde echter dat een avondje tv me vaak een onrustig en ontevreden gevoel gaf.

Sinds de tv weg is kijken we dingen die we echt leuk vinden. Af en toe een programma via de NPO, soms een film of serie, of interessante video’s op YouTube. En voor de rest is elke avond een vrije avond, die we kunnen indelen zoals we willen.

Mensen vragen mij weleens hoe het toch mogelijk is dat ik zoveel schrijf over zoveel onderwerpen. Doordat ik niet een paar uur tv kijk per dag heb ik veel tijd om te lezen, en heb ik meer tijd om te schrijven. Simpel.

2. Op nieuwsdieet gaan

Minder nieuws volgen is controversieel. Zeker in deze turbulente periode. Maar weet je wat? Sinds de industriële revolutie was er nooit geen turbulente periode op onze lieftallige planeet. Er is altijd wel iets gaande. En als er weinig gaande is, dan bedenken we wel een hype.

Maar hoe onrustiger, serieuzer en overweldigender het nieuwsaanbod wordt, des te meer profijt je ervaart van het volgen van minder nieuws.

Nieuws buigt je wereldbeeld richting negativiteit. Het geeft ons het idee dat de wereld gevaarlijk is. Dat we op ons hoede moeten zijn en misschien zelfs bang. De grap is dat de wereld er op veel gebieden beter voor staat dan ooit.

Je moet het zo zien: een gebeurtenis komt alleen in het nieuws als het nieuwswaardig is. En iets is alleen nieuwswaardig als het bijzonder is. Het feit dat het journaal uitpuilt van ellende, zegt niet zoveel over hoe de wereld er echt voor staat. Want er zal altijd meer ellende te melden zijn dan er in het journaal past.

Door minder nieuws te volgen ben ik in staat me los te maken van de hype van alledag. Ik heb meer tijd om me te richten op bredere trends, om te lezen over de actuele onderwerpen die me echt interesseren. Ik houd meer energie over om zelf een positieve bijdrage te leveren aan de wereld, in de hoop de wereld een stukje mooier te maken. En ik krijg meer vertrouwen in de wereld, en voel me minder bang.

3. Facebook en mijn iPhone terug in zijn doosje duwen

Oké, ik heb mijn iPhone niet echt terug in zijn doosje geduwd. Figuurlijk gezien heb ik hem wel terug op zijn plaats gezet:

  • Ik heb notificaties heel selectief ingeschakeld.
  • Ik heb alle email notificaties uitgeschakeld.
  • Ik heb alle nieuws-apps verwijderd, behalve de app van TechCrunch (technologie nieuws, ben een nerd).
  • Ik heb de Facebook app verwijderd.

Daarbij staat mijn iPhone altijd op stil, en reageer ik meestal niet direct op berichtjes. En ik neem de telefoon meestal alleen op als ik word gebeld door vrienden of familie. Irritant, ik weet het. Maar het brengt echt ontzettend veel rust met zich mee.

Het doet me beseffen dat ik niet altijd bereikbaar hoef te zijn. En zeker niet altijd op de hoogte. Sinds ik de Facebook app heb verwijderd kom ik veel minder op Facebook. En als ik er kom (via mijn laptop), dan breng ik de meeste tijd door op de soChicken pagina. Soms blader ik even door mijn tijdlijn, en dan denk ik bij mezelf: “Wauw, waarom checkte ik dit vier keer per dag?”

Kleine veranderingen hebben veel impact

Soms zet een kleine verandering een positieve spiraal in gang. De laatste weken ben ik begonnen met dagelijks schrijven én dagelijks mediteren. De creativiteit en rust die ik hiervoor terug krijg zijn ontzettend waardevol, en helpen mij om m’n leven op andere gebieden verder te verbeteren.

Het schrappen van tv, de Facebook gewoonte en dagelijkse nieuwsconsumptie geven me een kalme basis van waaruit ik werk richting mijn dromen. Kleine veranderingen hebben soms grote effecten. En op de lange termijn kunnen ze je leven 180 graden de andere kant op slingeren.

Dus vraag je eens af: welke kleine verandering zou jij graag willen maken?

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test