“Believe it can be done.
When you believe something can be done,
really believe, your mind will find the ways to do it.
Believing a solution paves the way to solution.”
David J. Schwartz
Groot denken – is dat niet overdreven?
Ik was net 20 toen ik het beroemde boek van David J. Schwartz las. Een mega Amerikaans pareltje uit 1957: The Magic Of Thinking Big.
Het is het ultieme zelfhulpboek. Met ellenlange anekdotes van uitsluitend mannen die fabrieken starten en elkaar brieven sturen. Het is een fout boek – maar het is lekker fout.
Het vertelt namelijk een verhaal dat bijna helemaal haaks staat op onze Hollandse cultuur. Niet het verhaal van doe maar normaal – wijk maar niet teveel af van de norm.
Het vertelt het verhaal van groot denken, groot dromen en jezelf uitdagen om mooiere dingen te bereiken dan je dacht dat mogelijk was.
Groot denken uit gewoonte
Onlangs pakte ik het boek er weer eens bij en besloot ik het opnieuw te lezen. Ik was verrast hoeveel van de tips die ik op mijn twintigste las onderdeel waren geworden van mijn mindset.
Groot denken was deels een gewoonte geworden.
Maar ik merkte ook hoe ik veel belangrijke inzichten uit het oog was verloren door de jaren heen. Hoe ik – zeker na een pittig 2020 – mezelf liet verleiden door de slachtofferrol. Hoe ik externe excuses zocht (en vond!) voor zaken die uiteindelijk volledig mijn eigen verantwoordelijkheid zijn.
Het leek me leuk om eens wat van die groot denken filosofie te delen. Want hoewel de meeste mensen groot denken associeren met agressieve zakenmannen die alleen aan geld denken – denk ik dat we hiermee het kind met het badwater weggooien.
Groot denken kan je vooruit helpen. In je gezondheid, je relaties, je werk, je doelen en je levenskwaliteit. Het kan de hele samenleving vooruit helpen als we het toepassen op de grote vraagstukken die ons plagen: klimaat, ecologische achteruitgang, ongelijkheid, polarisatie, kunstmatige intelligentie, etc.
Groot denken kan je helpen een opwindend leven vorm te geven waarin je je dromen waarmaakt en meer impact hebt op je omgeving. Ik weet dat het mij heeft geholpen! Dus laten we eens kijken – lees je mee?
1. Groot denken zit helemaal in je hoofd
Je gedachten bepalen voor een groot deel hoe je je leven ervaart. De dingen die je aanneemt als waarheid vormen het besturingssysteem van je brein.
Als je gelooft dat je iets niet kunt, dan zoekt je brein er bewijs voor. Als je gelooft dat je iets wél kunt, dan gebeurt (grappig genoeg) precies hetzelfde.
Beide overtuigingen zijn niets meer dan gebakken lucht. Zoals ik omschrijf in Leven met wind mee: gedachten zijn scheten. Je kunt ze heel serieus nemen, maar het hoeft niet.
Door je best te doen om – tegen je gewoonte in – groot te denken vergroot je de kans dat je meer voor elkaar krijgt.
Vraag je af wat je wilt. En vraag je vervolgens af wat nóg beter zou zijn. Merk vervolgens hoe je brein allerlei belemmeringen bedenkt – hoe klein denken introduceert:
- ”Ik kan niet in zo’n huis wonen want dat is te duur.”
- ”Ik zal nooit zo’n lichaam hebben want ik eet altijd teveel.”
- ”Ik vind nooit zo’n vent want ik ben niet zo leuk als die meid op Instagram.”
Vang jezelf en verander het verhaal: Ik weet dat ik zo’n huis kan wonen, en ik ga uitzoeken hoe ik het voor elkaar ga krijgen.
Een voorbeeld uit mijn leven: Toen ik begon met het schrijven van Steeds leuker wist ik dat ik een bestseller ging schrijven. Ik had er – gek genoeg – helemaal geen twijfel over. Ik wist dat het ging gebeuren, ik wist alleen nog niet precies hoe ik het voor elkaar ging krijgen.
Die overtuiging dreef me om het hele project vanuit die hoek te benaderen. Ik wist dat honderdduizend mensen het gingen lezen, dus ik schreef een boek dat – in mijn ogen – zoveel lezers waard is.
2. Stap uit de slachtofferrol
Groot denken is verantwoordelijkheid nemen. Verantwoordelijkheid afschuiven is – ook voor mij – de grootste valkuil.
- ”Ik kan vandaag niet afvallen want ik spreek af met die vriendin, en als ik met haar afspreek eten we altijd taart. Niets aan te doen.”
- ”Ik heb geen zin in deze taak maar het moet toch gebeuren. Wat heb ik het toch zwaar!”
- ”Ik kan niet beginnen want mijn leven is een zooitje en ik heb niet de energie om het op te lossen.”
Ik merk hoe ik mezelf regelmatig wijsmaak dat ik dingen niet kan doen of bereiken vanwege externe omstandigheden. En hoewel sommige omstandigheden heus een obstakel kunnen vormen, zijn ze meestal niet het echte probleem.
Wat me tegenhoudt zijn kleine gedachten die mijn brein gebruikt om binnen mijn comfort-zone te blijven. Verandering is nu eenmaal oncomfortabel, en ons brein doet er alles aan om het tegen te houden.
“Ik ben niet slim genoeg, ik ben te oud, ik ben niet knap genoeg, niet sterk genoeg, ik heb altijd pech, het is voor mij niet weggelegd.” – je kent het wel.
Het zoeken van excuses is jezelf saboteren. Groot denken betekent dat je de excuses naast je neerlegt en je eigen verantwoordelijkheid naar je toe trekt. Je stapt uit de slachtofferrol en doet wat je moet doen om vooruit te komen.
Je vangt die gedachte en ziet wat er gebeurt. Vervolgens vervang je die gedachte voor een grote gedachte: ”Ik ben precies op de perfecte leeftijd om dit te doen!”
3. Verander stap voor stap je identiteit
Er is een verschil tussen je gedragen als een persoon die groot denkt, of daadwerkelijk iemand zijn die groot denkt.
In de eerste situatie voelt het als werk. De tweede situatie is simpelweg wie je bent – groot denken is onderdeel geworden van je identiteit.
Zoals gezegd las ik deze ideeën op mijn twintigste. Ik verslond in die tijd allerlei boeken over persoonlijke ontwikkeling, waardoor ik verschillende overtuigingen opdeed die me tot op de dag van vandaag vooruit helpen.
Veel van deze ideeën zijn gewoon onderdeel geworden van wie ik ben. Het maakt deel uit van mijn identiteit.
Het veranderen van je identiteit is de beste manier om veranderingen permanent te maken. Sinds ik mezelf in 2016 bestempelde als ‘vegetariër’ heb ik geen moeite gehad om vegetarisch te eten, terwijl ik er daarvoor mee worstelde. En doordat ik mezelf ging zien als schrijver voelde het ineens mogelijk om een bestseller te publiceren.
Neem keer op keer verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Blijf groot denken. Hoe vaker je het doet, des te dieper je het in je identiteit verweeft.
Op de plek waar je normaal aan jezelf twijfelde, voel je dan vertrouwen. En waar je vroeger werd overvallen door gedachten als ”dit kan ik niet” ervaar je nu mogelijkheden en toewijding.
4. Groot denken is leuk!
Ik weet dat veel mensen al moe worden bij de gedachte. Het kan namelijk lijken dat je – wanneer je groot denken beoefent – nooit eens gewoon tevreden kunt zijn. Want waarom moet het altijd alleen maar beter? Altijd meer willen maakt je toch juist onwijs onrustig?
Voor mij heeft dit een paar kanten.
Ten eerste – ik stel nu eenmaal doelen in mijn leven en mijn werk. Ik ben graag bezig. En zonder doel rommel ik maar wat aan. Dus als ik toch doelen ga stellen, waarom zou ik dan geen doelen stellen die me echt inspireren?
Groot denken helpt me ’s ochtends vol plezier aan de dag te beginnen, omdat ik weet dat ik werk aan toffe dingen. Het biedt een stip aan de horizon – een schot op de maan.
Lukt het niet om mijn grote visie waar te maken? Dan weet ik dat ik sowieso verder ben gekomen dan wanneer ik klein zou denken.
Je kent die uitdrukking wel: Shoot for the moon, even if you miss you land among the stars.
En hoewel het leuk klinkt, klopt er natuurlijk niets van. Maar wellicht ontstond deze uitdrukking voordat we beseften hoe dichtbij de maan eigenlijk staat.
Ik zou zeggen: ”Schiet op de sterren, met een beetje geluk beland je op de maan.”
Dat is op zichzelf al ontzettend de moeite waard in een wereld waar de meeste mensen niet eens omhoog durven kijken.
Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat je groot denken kunt toepassen op alle aspecten van je leven. Eén van de dingen die mij inspireert is juist de ontwikkeling in mijn persoonlijke leven.
Hoe kan ik me fitter voelen dan ooit? Hoe kan ik meer innerlijke rust en liefde ervaren? Hoe kan ik mijn relaties verbeteren en verdiepen? Hoe kan ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken? Hoe kan ik nog meer voldoening halen uit de tijd waarin ik niet werk? Hoe kan ik een geweldige vader zijn?
Hoe kan ik de situatie verbeteren ondanks deze obstakels?
Groot denken helpt me denken in mogelijkheden. Het maakt het leven positiever, leuker, bruisender en uitdagend. Het helpt me beseffen hoeveel er mogelijk is en dat de grootste obstakels meestal vooral bestaan in mijn gedachten.
De afgelopen 14 jaar heeft groot denken me veel gebracht – maar voor mijn gevoel sta ik pas aan het begin van alle toffe dingen die mogelijk zijn. Dolle pret dus – en het kan geen kwaad om het zelf ook te proberen!
Verdubbel je productiviteit
Verdubbel je productiviteit in kleine stappen. Stel een effectief doel, verminder afleiding, leer om gewoon te beginnen, ontwikkel focus en werk met een slimmere takenlijst die vóór je werkt.
In deze compacte cursus verhogen we samen je productiviteit door het simpel te houden. Geen ingewikkelde processen maar een aantal fundamentele technieken die echt werken. Zodat je effectief kunt werken richting je ideale leven.
Ben je klaar om je dromen waar te maken?
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Dankjewel Jelle. Vandaag richt ik mijn pijlen op de sterren!
Jelle dankjewel voor je leerzame lessen, elke maandag het doet me goed, Ga positieve dag tegemoet vandaag !!
Lieve groet
Hasna.
Bij nummer 1 en 3 noem je iets essentieels. Ik denk dat groot denken of geloven in je dromen twee kanten uit werkt. Je noemt al dat er verschil is tussen handelen en zijn. In het eerste geval voelt het als werk. Ik denk dat als de wens/gedachte/ droom op je af komen en jouw hart die tickle geven/ laat opspringen van enthousiasme , verlangen of vreugde, het iets is wat je serieus kunt nemen. Ik heb gemerkt dat wanneer zoiets gebeurt en ik er voor ga, er werkelijkheid van komt, hoe onvoorstelbaar het zich ook liet aanzien. Daarmee denk ik dat de droom of wens jou opzoekt en niet altijd andersom. Ik denk ook dat dit het waarheid worden z’n kracht en recht geeft. Dergelijke wensen en dromen blijken dan ook prachtig bij de persoonlijkheid en mogelijkheden te passen. Soms wordt dat pas later duidelijk. Het is niet altijd streven maar veelal ‘ gestreefd’ worden. Het drijft op de stroom van het leven…eh..soms niet zonder moeite.