Artikel opslaan

Een bron van teleurstelling

Vol verwachting zit je op de bank. Je hebt het hele huis opgeruimd, gezellig de kaarsjes aan gestoken, een fijn muziekje opgezet en alvast een glas wijn ingeschonken.

Jij hebt behoefte aan wat persoonlijke aandacht, je wilt intimiteit. Je vriend komt thuis van zijn werk, geeft je een kus, heeft geen idee van jouw wensen en gevoelens, en ploft vrijwel direct neer op de bank en zet de televisie aan.

Jij voelt je afgewezen, gepasseerd en genegeerd. Hij voelt niets. Hij is moe van zijn werk, en wil even bijkomen.

Een gebrek aan duidelijkheid kan voor veel problemen en teleurstellingen zorgen in je leven. Als je regelmatig verwacht dat mensen dingen maar moeten kunnen ‘aanvoelen’ dan zul je vaak van een koude kermis thuiskomen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Anderen kunnen niet alles ‘aanvoelen’

Er bestaan echte gevoelsmensen. Deze mensen merken het meteen op als jij niet lekker in je vel zit, of als je iets van hen wilt. Ze springen op je signalen in en helpen je je behoeftes te vervullen.

Dit soort mensen is fantastisch, en als je zulke mensen in je leven hebt moet je ze koesteren. Daarnaast moet je ook beseffen dat de meeste mensen absoluut niet zo zijn.

De meeste mensen pakken je subtiele signalen niet op. Je signalen worden simpelweg genegeerd. Niet omdat mensen je niet aardig vinden of je niet willen helpen, maar gewoon omdat ze niet weten dat er iets aan de hand is.

Zeg duidelijk wat je wilt

Wanneer je merkt dat mensen je signalen niet oppakken, is het tijd om gewoon heel duidelijk te zijn. In het bovenstaande voorbeeld kun je drie dingen doen. Je kunt wentelen in zelfmedelijden en aan jezelf bevestigen hoe ongewenst je bent.

Je kunt doorgaan met subtiele signalen geven, in de hoop dat je vriend ineens door krijgt wat je van hem wil, met het risico dat dit niet gebeurt. Of je kunt duidelijk zijn, en gewoon zeggen dat je wel een stevige knuffel kunt gebruiken.

Welke manier heeft de meeste kans op een positief resultaat? Juist, de derde. Duidelijkheid is een hele goede manier om je zin te krijgen. Je vriend geeft je heus wel een knuffel als jij daar om vraagt!

Subtiele hints zijn leuk, maar zodra ze niet worden opgevangen moet je oppassen dat je de ander niet veroordeelt. Iemand kan pas handelen als hij weet dat er iets aan de hand is.

Pakt iemand je hints niet op? Dan zegt dat niets over zijn wil om je te helpen of naar je te luisteren, het zegt iets over de duidelijkheid van jouw boodschap.

Duidelijkheid is de basis voor heldere communicatie

Duidelijk communiceren kan een heleboel misverstanden, problemen en teleurstellingen in je leven voorkomen. Het is de basis van goede relaties met andere mensen. Bovendien is het een heel eenvoudige regel om te onthouden en toe te passen.

Zorg dat de boodschap die je probeert over te brengen duidelijk is. Zorg dat het niet op meerdere manieren te interpreteren is. Wanneer mensen weten wat je wilt kunnen ze het je geven en wanneer mensen begrijpen wat je bedoelt kun je je ideeën verspreiden.

Helder kunnen communiceren is een enorm bruikbare eigenschap in zowel het zakenleven als je relaties. Werk dus aan de manier waarop je communiceert, en zorg dat je altijd duidelijk bent over wat je wel en niet wilt. Want mensen kunnen pas ergens naar handelen als ze weten waarnaar ze moeten handelen.

Meer tips om beter te communiceren?

Wil je leren hoe je effectiever kunt communiceren? Ontdek de kracht van actief luisteren, assertief spreken en leer hoe je het best kunt omgaan met conflicten. In het onderstaande boek vind je heldere tips en praktische opdrachten.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test