Artikel opslaan

“Too many people spend money they haven’t earned
to buy things they don’t want
to impress people they don’t like.”

Will Rogers

Wat is goed omgaan met geld?

Goed omgaan met geld betekent dat je je geld gebruikt om er zoveel mogelijk levenskwaliteit uit te persen als je kunt.

Dat betekent niet dat je ontzettend veel spullen koopt of dat je heel rijk moet zijn. Het betekent vooral dat je je geld gebruikt als gereedschap om meer vrijheid, blijheid en betekenis te ervaren.

Deze vier tips helpen je dat stap voor stap voor elkaar te krijgen. Zodat je kunt omgaan met geld op een manier die je leven steeds leuker maakt.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Leef beneden je stand en draai winst

Dit is zo’n belangrijke gedachte dat ik het nog eens benadruk: leef beneden je stand en draai winst.

Wat houdt dit in? Simpel – je geeft minder geld uit dan er binnenkomt. Als je € 1.500 verdient dan zorg je dat je maximaal € 1.499,99 uitgeeft. Dat is de basislijn. En vanaf daar doe je je best om het verschil tussen inkomen en uitgaven (je winstmarge) te vergroten.

Maak het je doel om:

  1. Je levenskwaliteit zo hoog mogelijk te maken;
  2. Terwijl je de uitgaven zo laag mogelijk maakt.

Je bent op zoek naar de sweet spot tussen prijs/kwaliteit. Het bezitten van een auto kan bijvoorbeeld je levenskwaliteit verhogen. Je kiest voor een auto die voldoet aan je praktische eisen, die weinig onderhoud vraagt en een laag verbruik heeft. Dit geeft je vrijheid en mogelijkheden waar je blij van wordt.

Maar stel dat je een auto kiest die precies dezelfde praktische waarde heeft, maar die (vanwege het merk, de motor of het ontwerp) vier keer zoveel kost in aanschaf en verbruik. Maakt zo’n auto je leven vier keer zo leuk? Waarschijnlijk niet. Het maakt het vooral vier keer zo duur.

Zorg dat je winst draait. En optimaliseer binnen die beperking je levenskwaliteit. Dat vraagt creativiteit en dat is perfect. Want je leven creatief vormgeven draagt enorm bij aan je levenskwaliteit.

2. Zie geld als gereedschap, niet als chocolade

Geld is als een hamer, niet als een reep chocolade. Je kunt geld gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Het is veel minder effectief als je het direct verbruikt als een reep Tony Chocolonely.

Als je je geld direct uitgeeft aan consumptiegoederen dan is het weg. Dan bezorgt het je een tijdelijke endorfine boost en voel je je blij. Je hebt een paar extra schoenen en dat voelt fijn. Maar vervolgens doet dit geld niets voor je levenskwaliteit.

Een slimmere manier is om het geld dat je gespaard hebt een heel duidelijke bestemming te geven. Zoek naar strategische plekken waar je je geld kunt gebruiken als gereedschap om meer vrijheid, blijheid en betekenis te ervaren.

Bijvoorbeeld:

  • Betaal een lening af zodat je minder rente betaalt en dus meer geld overhoudt in de toekomst.
  • Investeer in jezelf door middel van een cursus, opleiding of leerzame boeken.
  • Geef iets meer uit aan kwaliteitsproducten waar je langer mee kunt doen en meer plezier aan beleeft.
  • Investeer je geld zodat het voor je werkt.
  • Gebruik je geld om geld te besparen in de toekomst. Leg zonnepanelen op je dak, betaal je zorgverzekering per jaar voor extra korting of koop een museumkaart zodat je het hele jaar door goedkoop op stap kunt.

Als je geld laat verdwijnen zodra het in je bezit komt dan doet het niet veel voor je. Als je geld ziet als gereedschap dan kun je er veel mooie dingen mee doen.

3. Bouw een vrijheidsbuffer op

Zorg dat je een deel van je ‘winst’ opzij zet op een spaarrekening. En bouw aan een vrijheidsbuffer. Een vrijheidsbuffer is een gespaard bedrag dat ongeveer zo groot is als zes maanden van je uitgaven.

Dus stel dat je maandelijks € 1.200 uitgeeft om je levensstijl te onderhouden, dan wil je een spaarbuffer opbouwen van minimaal € 7.200.

Waarom? Omdat dit je een heerlijk vrij gevoel geeft. Je hebt altijd genoeg geld om noodgevallen op te lossen. Je hoeft geen dure verzekeringen – zoals een smartphone verzekering – af te nemen omdat je het risico zelf kunt dekken (waardoor je veel geld bespaart).

Bovendien voel je je zekerder als het aankomt op je inkomen. Mocht je inkomen verminderen of wegvallen, dan weet je dat je minimaal zes maanden vooruit kunt zonder inkomen. Maar waarschijnlijk nog langer. Want mocht je echt in nood zitten, dan heb je altijd de mogelijkheid om je uitgaven verder terug te schalen zodat je langer met je buffer kunt doen.

Een vrijheidsbuffer is als de kreukelzone op een auto: het voorkomt dat je gewond raakt wanneer je financiële klappen te voortduren krijgt. Het vergroot je veerkracht en zorgt ervoor dat je nooit meer in de financiële problemen komt.

Hoe begin je met het opbouwen van een vrijheidsbuffer? Simpel: je stort een paar euro op een spaarrekening. En je blijft net zo lang geld op deze rekening storten totdat je je doel hebt bereikt. Misschien duurt het een paar jaar, maar dat maakt niet uit. Met elke euro die je spaart maak je jezelf vrijer.

En besef dat al die kleine beetjes vanzelf optellen tot een indrukwekkend bedrag. Vind je het moeilijk om te sparen? Bekijk dan eens deze slimme spaartechniek.

4. Laat je niet beetnemen

Veel mensen hebben het gevoel dat ze eindelijk gelukkig zullen worden als ze die ene aankoop doen. Die nieuwe smartphone, dat jurkje, die tas, dat huis, die auto, dat prachtige interieur.

Maar weet je wat het probleem hiermee is? Als je steeds het gevoel hebt dat geluk nét om de hoek ligt, dan zal geluk daar altijd blijven liggen. Om de simpele reden dat je aankopen je niet blijven gelukkig kunnen en zullen maken.

Dat wist je natuurlijk al. Anders zou je nu nog steeds in de gloria zijn vanwege je Nokia 3310. Maar zoals met alles in het leven: zelfs een Nokia 3310 went. En zodra je eraan gewend bent wil je weer iets nieuws.

Deze cyclus van materialisme kost heel veel geld, levert heel veel verspilling op en brengt je geen haar dichterbij blijvende gevoelens van geluk en voldoening.

Dus – als een leuker leven je doel is, doorbreek dan deze cyclus. Laat je niet beetnemen door materialisme. Trap niet in de val. Spullen zijn middelen tot een doel, geen doel op zichzelf. Je hebt veel minder nodig dan je denkt. Minder spullen, minder diensten.

Beweeg richting een eenvoudiger leven. Eentje waarin niet spullen maar mensen centraal staan. Relaties, persoonlijke groei, mindfulness en – heel belangrijk – tevredenheid.

Want uiteindelijk is tevredenheid het gevoel waar je naar zoekt met je wekelijkse safari door de Action en Primark. Maar je vindt het niet op die plekken. Je ziet tevredenheid steeds liggen in de verte, maar je bereikt het doel nooit.

Als je tevredenheid wilt ervaren, dan kun je er direct naartoe bewegen. Dat hoeft niet via winkels. Dat doe je door aan jezelf te werken. Veel goedkoper, veel duurzamer en veel leuker ook.

Benieuwd hoe? Lees wanneer heb je genoeg? – 4 inzichten voor meer tevredenheid.

Goed omgaan met geld – nog meer tips

Wil je beter omgaan met geld? Doorloop dan om te beginnen mijn handige bespaar checklist om vanaf nu jaarlijk veel geld te besparen. Deze checklist heeft soChicken bezoekers duizenden euro’s bespaard.

Wil je daarnaast meer tips over hoe je goed kunt omgaan met geld? Mijn partner Billy schreef er een praktisch en handig eBoek over dat je helpt altijd voldoende geld te hebben.

Bekijk Billy’s eBoek over goed omgaan met geld

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test