“Success is steady progress toward one’s personal goals.”
Jim Rohn

Grote doelen overschatten

Ik ben nog geen vader. En als ik nadenk over de opdracht om in de toekomst een kind groot te brengen, dan schrikt dat me weleens af. Logisch. Het grootbrengen van een kind is een immense onderneming. Het is vaak uitdagend en uitputtend. Ik heb jonge ouders om me heen die zich van tijd tot tijd compleet radeloos voelen.

Als je erover nadenkt is het grootbrengen van kinderen ontzettend moeilijk. En toch zijn er miljarden kinderen grootgebracht.

Een grote onderneming als het ouderschap lijkt soms intimiderend, maar in de praktijk blijkt het vaak veel makkelijker te zijn. Je wordt als ouder op dagelijks niveau niet geconfronteerd met de volledige ‘last’ van het opvoeden, maar steeds met slechts een klein aspect ervan.

Je kunt veel meer dan je denkt

Hoe dat zit? Simpel: We hebben allemaal de neiging om te overschatten wat we in een dag kunnen bereiken, en te onderschatten wat we over langere periodes kunnen bereiken. En weet je, je kunt veel bereiken over langere periodes.

Dat merk je wanneer je begint met een sport als hardlopen. Je doel is om jezelf te overtreffen, maar je merkt dat je nog niet zo ver kunt rennen als je dacht. Tegenvaller. Maar wat gebeurt er als je drie keer per week in je hardloopschoenen stapt? Dan zul je merken dat je binnen enkele weken de tien kilometer met gemak haalt.

Wauw. Had je gedacht dat je dat zou kunnen? Of wat dacht je van het opbouwen van een succesvol bedrijf. Dat lijkt heel moeilijk (en het is natuurlijk niet makkelijk), maar het komt vooral neer op toewijding. Het is belangrijk dat je iedere dag consistent het juiste doet. Wat je doet hoeft niet eens zo moeilijk te zijn (goede service verlenen, vernieuwende producten ontwikkelen), het gaat erom dát je het doet. En dat je het steeds opnieuw doet.

Zoals de korte leerzame momenten aan de keukentafel. Iedere dag opnieuw, waarmee je je kind langzaam grootbrengt tot volwassene.

Consistentie wordt onderschat

Echt. Je kunt geweldige dingen voor elkaar krijgen als je regelmatig het juiste doet. Dingen die onmogelijk lijken. Ik had een paar jaar geleden niet durven denken dat soChicken website van het jaar zou worden. Maar het gebeurde, en het was niet eens zo moeilijk. Ik doe wat ik doe, iedere dag opnieuw. En zo bouw ik verder. Dat is niet heel zwaar of heel moeilijk (het is zelfs leuk), maar het brengt wel een bijzonder resultaat teweeg.

Dus kijk nog eens naar dat ‘moeilijke doel’. Is het echt zo moeilijk? Of kun je het voor elkaar krijgen door simpelweg iets goeds heel vaak te doen?

Je hoeft een kind niet in één dag volwassen te maken. Je stopt er steeds een beetje energie in, iedere dag opnieuw. Dat gaat bijna vanzelf (je hebt weinig keus) en het resultaat is van levensbelang. Zo kan het ook zijn met de meest belangrijke en levensveranderende doelen in jouw leven. Door kleine stapjes in de juiste richting te zetten, leg je zonder dat je het door hebt enorme afstanden af.

Er is veel meer mogelijk dan je denkt! Precies, dat is lekker inspirerend. En waar bovendien. Dus tijd om aan de slag te gaan. Tijd om die eerste blogpost te schrijven, je in te lezen in die ‘onmogelijke’ wereldreis, te beginnen met dat bedrijfsplan of de sollicatieprocedure voor je droombaan. Kleine stapjes, groot resultaat.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test