Artikel opslaan

“Lessen zullen in verschillende vormen voor je worden herhaald, tot je ze hebt geleerd. Wanneer je ze hebt geleerd kun je verder naar de volgende les.” – Chérie Carter Scott

Je krijgt lessen te leren in het leven

Op de één of andere manier deelt het leven je iedere dag opnieuw lessen uit. Deze lessen bestaan uit lastige situaties waar je mee om moet leren gaan. Iedere relatie leert je enorm veel, zo ook ieder conflict, iedere baan en ook alle leuke dingen die je in je leven meemaakt.

Je krijgt lessen zodra je de gebeurtenissen in je leven beschouwt als een les. Wanneer je leert van wat je overkomen is groei je als mens. Keer op keer bouw je levenservaring op die je later van pas komt. Zodra je de ene les hebt afgerond staat de volgende les alweer voor de deur. Je bent nog niet uit de ene relatie of je bent alweer verliefd.

Het kan echter ook gebeuren dat je niet leert van de les. Als een goede leraar zal het leven deze les dan net zo lang blijven herhalen tot je het helemaal begrijpt.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

De les worden herhaald tot je hem hebt geleerd

Wellicht heb je zo’n vriendin die keer op keer valt op dezelfde man, maar dan met een ander lichaam en een andere naam. Steeds gaat het weer fout, en jij ziet het gebeuren. Ze heeft haar les nog niet geleerd, en dus krijgt ze hem steeds opnieuw gepresenteerd.

Dit patroon kun je ook herkennen in je eigen leven. Wat zijn jouw terugkerende problemen? Wellicht heb je ook steeds dezelfde problemen in de liefde of kom je moeilijk vooruit in je carriere. Misschien ben je al vijf keer van baan veranderd omdat je steeds opnieuw ruzie krijgt met iemand op je werk.

Om deze lessen af te sluiten en door te stromen naar de volgende les zul je hem moeten doorgronden. Wat is het dat het leven je probeert te leren?

Ontdekken wat het leven je wil leren

Beschouw iedere ervaring in je leven als een les, en probeer te ontdekken wat het leven je probeert te leren. Wat leer je van die moeilijke relatie? Hoe kun je leren van je eigen fouten of van de fouten van anderen?

Begin met het in kaart brengen van je eigen problemen. Wat houdt je op dit moment het meest bezig? Wat zou je op dit moment het liefst anders zien in je leven? Bedenk vervolgens hoe dit probleem in jouw leven past. Hebben vergelijkbare problemen zich eerder vertoond in je leven? Vecht je al jaren tegen dezelfde problemen en lijk je geen steek vooruit te komen?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je al jaren probeert productiever te worden, maar geen stap vooruit komt. Of wellicht ben je al vijf jaar bezig die vijf kilo kwijt te raken. Steeds opnieuw voel je je dik en ongelukkig. Wat kun je hier van leren? Als je het zou beschouwen als een les, wat zou je dan moeten leren?

Zodra je hebt ontdekt wat je moet leren kun je het probleem beter aanpakken. Je kunt leren dat lijnen echt niet werkt, en dat je je voeding structureel moet veranderen en een sportgewoonte moet aanleren. Je kunt tot de conclusie komen dat je steeds ruzie krijgt omdat je eigenlijk slecht tegen kritiek kunt, en dit vervolgens aanpakken. Er zijn talloze lessen te leren, en iedere les vergroot je zelfinzicht. Alleen al het inzicht dat je al jaren tegen één probleem vecht zonder dat je het door hebt kan verlichtend werken. Ontdek wat het leven je probeert te vertellen en groei.

Mensen die leren groeien sneller

Als je je levenservaringen beschouwt als levenslessen zul je snel groeien. Je beseft wat er te leren valt en gaat door met nieuwe ervaring. Als je last hebt van terugkerende problemen zit je gevangen in een klaslokaal dat je pas mag verlaten als je het helemaal begrijpt, pas dan zul je zoeken naar een partner die wél goed voor je is of je werk écht gedaan krijgen.

Wil je meer lezen over de lessen die het leven je te bieden heeft? Lees dan het onderstaande boek met daarin de tien regels van een mooi leven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test