Artikel opslaan

Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️

Zo verminder je stress

Van stress wordt niemand gelukkiger. Stress zorgt er onder andere voor dat je snel geïrriteerd raakt, slecht slaapt en minder kunt genieten. Door toenemende vermoeidheid lopen de frustraties steeds verder op en stijgt je stresslevel alsmaar verder.

De oplossing ligt natuurlijk voor de hand: de oorzaak of oorzaken van de stress die je ervaart aanpakken. Soms lukt dat echter niet één-twee-drie. Financiële problemen zijn bijvoorbeeld niet zomaar opgelost, het kost tijd om een relatiebreuk te verwerken en de zorg voor een ziek familielid kan een hoop zorgen met zich meebrengen.

Toch zijn er ook in die situaties manieren om direct stress te verminderen. Zo kun je beter ontspannen, raak je minder snel overprikkeld en maak je jezelf weerbaarder.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Zeker wanneer je veel negatieve stress ervaart is het soms moeilijk om positief te denken. Je komt al vrij gauw in een negatieve spiraal terecht, die je alleen maar meer stress oplevert.

Op zoek gaan naar positiviteit kan je helpen uit die negatieve spiraal te komen. Er is immers altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Denk erover na en schrijf het op – maak een dankbaarheidslijstje.

Om stress te verminderen schrijf ik elke avond in een boekje drie dingen op waar ik die dag dankbaar voor ben. Het zonnetje dat onverwachts doorbrak bijvoorbeeld. Die ene grappige uitspraak van mijn oudste dochter of een mooie aanbieding in de supermarkt die me een paar euro bespaarde.

Het zijn juist de kleine dingen die het doen. En door ze op te schrijven, word je je ervan bewust dat er toch best veel is om dankbaar voor te zijn. Daar word je gelukkiger van en dat heeft weer een positief effect op je stressniveau.

2. Meer bewegen

Wanneer je gestrest bent, heb je de neiging om vaak te gaan piekeren. Ik tenminste wel. Malen, malen en nog eens malen. Wat helpt? Mijn hoofd leegmaken door te bewegen.

Bewegen heeft natuurlijk tal van voordelen, waaronder dus stress verminderen. Beweging remt immers de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) en bevordert de aanmaak van endorfine (het gelukshormoon). Geen wonder dat ik me als herboren voel na een rondje hardlopen.

3. Ga naar buiten

Dat laatste komt echter ook door de frisse buitenlucht. Niet alleen omdat frisse buitenlucht je een oppepper geeft, maar ook omdat de natuur ontspannend werkt. Het geluid van ritselende bladeren in de wind, de warmte van de zon op je gezicht en zelfs het gevoel van vallende regendruppels in je haren kunnen je stress verminderen.

4. Spoel de stress van je af

Nu is in de regen wandelen waarschijnlijk niemands grootste hobby, maar je zorgen van je afspoelen kan wel helend werken.

Een lekkere douche of een ontspannend bad kan daarom ook helpen om stress te verminderen. Zeker wanneer je je ogen even sluit en visualiseert dat al je zorgen door het doucheputje verdwijnen.

5. Stress verminderen door te mediteren

Zo zijn er nog veel meer visualisaties en meditaties die hetzelfde effect teweegbrengen. Mijn favoriet is een bodyscan, waarbij ik met mijn ogen dicht elk deel van mijn lichaam bewust aanspan en ontspan. In het Broednest vind je een aantal fijne meditaties die je direct gaan helpen om de stress te verminderen.

Sluit gewoon een paar minuten je ogen en volg je ademhaling – dit is vaak al voldoende om je meer ontspannen te voelen. Even gas terugnemen en niets anders doen dan zijn.

6. Doe iets creatiefs

Is mediteren niet aan jou besteed? Misschien kun je jezelf dan wel verliezen in een creatieve activiteit. Iets haken, knutselen of in elkaar zetten kan bijvoorbeeld heel ontspannend zijn.

Een kleurboek voor volwassenen helpt mij persoonlijk goed: voor even is het enige waar ik me druk om moet maken dat ik binnen de lijntjes kleur. Zo simpel kan het zijn.

7. Je huis opruimen

Opruimen werkt voor mij een beetje hetzelfde: het is simpel, het levert iets op en ik hoef er niet of nauwelijks bij na te denken.

Bijkomend voordeel is dat een opgeruimd huis helpt om stress te verminderen. In je hoofd is het immers al vol en chaotisch genoeg als je stress hebt, dus helpt een rommelige omgeving averechts. Ruim je op, dan creëer je rust in je omgeving en daarmee ook in je hoofd.

8. Doe iets waar je al heel lang tegenop ziet

Zo zijn er nog meer manieren om direct meer ruimte in je hoofd te creëren. Van die taken die je maar blijft uitstellen omdat je er zo tegenop ziet, nemen al die tijd wel ruimte in je hoofd in. Vink er eentje af en je hebt al één ding minder om je druk om te maken.

9. Schrijf van je af

Al die andere dingen kun je van je afschrijven. Haal de piekergedachten uit je hoofd en zet ze op papier. Zo hoef je ze niet allemaal meer mentaal op te slaan en creëer je wederom ruimte in je hoofd.

Alleen al alles wat je kwijt wilt van je afschrijven kan soms enorm opluchten. Het zorgt er echter ook voor dat je overzichtelijk maakt wat er speelt. Door alles waarover je piekert op te schrijven krijg je misschien wel behulpzame inzichten waarmee je weer verder kunt.

10. Stress verminderen door goed te slapen

Zo niet, dan heb je in ieder geval even je hart gelucht en je hoofd leeggemaakt. Dat helpt vaak vooral wanneer je niet kunt slapen omdat je maar blijft piekeren. Toch is een goede nachtrust erg belangrijk om stress te verminderen. Zonder slaap kun je niet herstellen en lopen de spanningen alleen maar verder op.

Gebruik zoiets als het opschrijven van al je piekergedachten of een meditatie dus ook om jezelf tot rust te brengen voordat je gaat slapen. En duik op tijd je bed in.

Hoe druk je het ook hebt, maak altijd tijd voor voldoende slaap. Zonder een goede nachtrust ben je namelijk veel vatbaarder voor stress en kom je al gauw in een vicieuze cirkel van stress, slaapgebrek en nog meer stress terecht.

11. Maak lichamelijk contact

Of je nu alleen slaapt of met een partner: ook lichamelijk contact helpt bij stress verminderen. Geef je je partner of een vriend(in) bijvoorbeeld een knuffel, dan maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan. Dit zogenoemde knuffelhormoon geeft je een gevoel van vertrouwen en verbinding en vermindert je stressniveau. Ben je allebei gestrest? Een stevige knuffel doet wonderen.

Stress stap voor stap verminderen

Stress verminderen in 5 stappen Bundel

Stress zuigt de blijdschap uit je dag. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om snel minder stress te ervaren.

In deze Bundel laat ik je zien hoe je het voor elkaar krijgt. We werken aan 5 stappen om stress snel en effectief te verminderen.

Zodat de blijdschap weer fijn terug kan stromen in je dag. ☀️

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test