Artikel opslaan

Nooit meer een nutteloze dag

Oké, nutteloze dagen bestaan niet. Elke dag is simpelweg een kans om te ervaren wat het is om mens te zijn op deze plek in tijd en ruimte.

Maar toch. Toch bestaan nutteloze dagen wel, als je het bekijkt vanuit je persoonlijke ontwikkeling. Want stilstand is achteruitgang. En achteruitgang is eh… ook achteruitgang – duh.

Je wilt groeien. Je wilt vooruit. Beter worden, meer kunnen, meer weten, meer ervaren, meer voelen en doen. Want dat is waar het leven om draait: ontwikkeling.

Dus als ontwikkeling en vooruitgang succes betekent, dan is een dag waarop je stilstaat of achteruit gaat (bijvoorbeeld in je gezondheid) in dat licht een nutteloze dag geweest.

Je kunt met jezelf afspreken dat je nooit meer een nutteloze dag zult ervaren. En met die ene afspraak kun je je hele leven beter maken.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Stel een doel en werk er dagelijks naartoe

Om te kunnen bepalen wat nuttig is en wat niet is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Een visie van de persoon die je wilt worden.

Het hoeft geen concreet doel te zijn zoals het afronden van een project of het beklimmen van een berg. Zoek eerder naar een ontwikkelingsdoel. Dingen waar je beter in wilt worden, en waarmee je nooit klaar bent.

Voor mij zijn dat bijvoorbeeld:

 • Een betere schrijver worden.
 • Steeds beter kunnen bijdragen.
 • Rustiger en kalmer worden.
 • Steeds gezonder, leniger en fitter worden.
 • Liefdevoller worden en leven vanuit compassie.
 • Blijer en vrijer worden, en genieten van elk moment.

Dit zijn doelen die je niet echt kunt bereiken. Het zijn meer richtingenaanwijzers. Omdat ik weet dat ik steeds leniger en fitter wil worden voel ik me bijvoorbeeld gemotiveerd om een uurtje yoga te doen in plaats van een uurtje te gamen.

En omdat ik een betere schrijver wil worden, voel ik me gedreven om vaker te schrijven en minder tijd te verspillen op social media.

Wat zijn jouw richtingaanwijzers? In welke richting wil jij je de komende tijd ontwikkelen? Het kan zijn dat je een lijstje hebt, of dat je één of twee hele duidelijke punten hebt.

Heb je geen idee? Laat me je dan een suggestie geven: vrijheid, blijheid & betekenis.

Doe je toekomstige zelf elke dag een gunst

Wat je nu gaat doen is heel simpel. Je spreekt met jezelf af dat je je toekomstige zelf elke dag een gunst gaat doen.

Je toekomstige zelf is je beste vriend. En jij kunt haar leven een stuk eenvoudiger maken door nu een gunst te verlenen.

Wat is een gunst aan je toekomstige zelf? Een groene thee bestellen, in plaats van een enorme caramel macchiato. Een uurtje sporten in plaats van chips eten op de bank. Een avondje werken richting je grootste droom in plaats van Netflixen. Of een cursus meditatie volgen in plaats van de levens van vloggers en Instagrammers in de gaten houden.

Simpel. Je doet iets kleins waarmee je vooruit komt richting één van je doelen. En daarmee doe je je toekomstige zelf een gunst. Soms is de gunst maar klein (zoals een kwartiertje mediteren). En soms is de gunst groter (zoals een hele avond werken aan je droom).

Het punt is dit: je laat geen dag voorbij gaan zonder dat je je toekomstige zelf een gunst hebt verleend.

Dat is alles.

Kleine bezigheden die je leven beter maken

Wat zijn enkele slimme en simpele manieren om je toekomstige zelf een gunst te verlenen? Hieronder vind je een paar suggesties:

 • Sporten.
 • Gezond eten. Of op zijn minst geen troep eten.
 • Een boek lezen dat je vooruit helpt. Ik heb er twee geschreven! ;)
 • Entertainment inruilen voor iets constructiefs, zoals een goed boek of een leerzame documentaire.
 • Met volledige aandacht tijd doorbrengen met iemand die veel voor je betekent.
 • In je dagboek schrijven en reflecteren op je issues waardoor je nieuwe inzichten krijgt.
 • Je inschrijven voor een cursus of workshop die je vooruit helpt. Zoals een van onze online cursussen.
 • Een belangrijke vaardigheid versterken.
 • Een mindfulness oefening doen of mediteren.
 • Iemand helpen.
 • Een dag niet zeuren.
 • Iets creëren in plaats van iets consumeren.
 • Geld sparen in plaats van het uit te geven aan iets waar je toekomstige zelf niets aan heeft.
 • Krachttraining doen. Nu niet leuk, maar je toekomstige zelf is waarschijnlijk erg blij met de moeite die je nu in je lichaam stopt.

Je dag is nuttig als je iets hebt gedaan om jezelf te ontwikkelen. Je dag is een fenomenaal succes als je meerdere dingen hebt kunnen doen voor jezelf.

Het idee is niet dat je enkel met je gedachten in de toekomst leeft waardoor je het moment niet meer kunt waarderen. Het idee is dat je je prioriteiten op een rijtje krijgt waardoor je direct genot inruilt voor constructieve bezigheden.

Want met chips, chocolade, Netflix en zeuren wordt je leven niet beter. Maar met een paar kleine stappen in de juiste richting, maak je alles beter.

Niet alleen ontwikkel je je op de gebieden waar je aan werkt. Je hele leven begint stap voor stap te veranderen. Omdat je meer discipline ontwikkelt, meer energie krijgt, je zelfvertrouwen toeneemt en je je blijer en vrijer zult voelen.

Probeer het eens. Doe je toekomstige zelf een gunst vandaag. En doe het morgen opnieuw. Blijf doorgaan en blijf ervaren hoe zo’n kleine gewoonte alles op z’n kop kan zetten. :)

Ontwikkel meer discipline

Vind je het moeilijk om jezelf van de bank te krijgen en nuttige dingen te doen? Je hoeft je niet te schamen – je bent echt niet de enige.

En weet je wat? Je kunt je uitstelgedrag vrij eenvoudig omzetten in blijvende discipline. Wil je weten hoe? Ik ontwikkelde een super effectief stappenplan. Met kuikens en de beste tips.

Bekijk het stappenplan tegen uitstelgedrag…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test