Mag ik al stoppen met slapen?

Ik zal eerlijk zijn, ik ben net als jij op zoek naar dit gevoel. Ik heb geen hekel aan opstaan, maar de ochtenden van nu zijn (nog) niet vergelijkbaar met die van toen, waarop ik wist dat ik de middag door zou brengen in de kikkerachtbaan. Toch is dat wel waar ik naar streef. Want wat is er nou leuker dan vol levenslust uit je bed springen?

Mijn oplossing is niet om elke dag glazuurappels te eten, maar om de belangrijkste aspecten van het schoolreisje in mijn dagen te verweven.

Weet je, ik hoorde eens van mijn moeder (die zat in de ouderraad) dat het organiseren van schoolreisjes zwaar werk is. Daar had ik vroeger geen weet van. Schoolreisje was uitsluitend fantastisch, meer niet. Ik hoefde er alleen voor te zorgen dat ik een leuk plekje in de bus kreeg.

Als kind ervaar je een geweldige, zorgeloze dag vanwege de inspanning van talloze hulpouders en leerkrachten.

Leerpunt 1: De ouderraad komt je leven veranderen

Er is momenteel geen team van ouders en leerkrachten in touw om mij een geweldige dag te bezorgen. En ik betwijfel of dit voor jou wel geldt.

Als je een geweldig leven wilt hebben dan zul je er zelf hard aan moeten werken. Het gebeurt niet vanzelf. Dat is ook niet erg, want als je het zelf doet dan kun je ten minste precies datgene kiezen wat jou het meest gelukkig maakt.

Jij bent de vormgever van je eigen leven. Bepaal hoe je wilt dat je leven eruit ziet, en onderneem actie.

Leerpunt 2: Versla de vage dag en maak het duidelijk

Als je op schoolreis gaat dan is je dagprogramma duidelijk: de wekker gaat, je kleedt je aan, je gaat razendsnel naar school en je geniet van een geweldige dag inclusief glijbanen en fopsigaretten.

Wat is jouw dagprogramma voor morgen? “Gewoon wat verder werken aan dat project, bellen met die en die, hopelijk dat rapport af krijgen.”

Meh. Klinkt niet als iets om voor uit bed te komen. Waarom zet je niet wat boeiends op het programma? Belangrijke, inspirerende taken die je dichter naar je dromen helpen bijvoorbeeld.

Werk met de Eierdoostheorie. Plan je dag, weet waarvoor je opstaat. Het maakt het makkelijker om uit bed te springen! Het is toch veel fantastischer om te werken aan je grootste dromen, dan aan betekenisloze taken die zomaar opduiken in je leven?

Leerpunt 3: Maak het leuk voor jezelf

Je sprong uit bed omdat je een geweldige dag ging beleven. Maak je dag dus minstens zo leuk en opwindend als je schoolreisjes waren! Maak je werk leuk, leuker dan het ooit geweest is.

Zoek naar uitdaging, inspiratie, vernieuwing en vooruitgang. Je hebt een programma voor de dag, zorg ervoor dat dit dagprogramma zo leuk mogelijk is.

Daag jezelf uit, maak vandaag een dag van betekenis. Niet “beginnen met outline scriptie” maar “outline scriptie afronden”. Veel werk? Misschien. Uitdagend, zeker weten!

Hoe geweldig zou het zijn als je die uitdagende taak vandaag afrondt? Hoe goed zou je je vanmiddag voelen als het af is? Kun je niet wachten om dit gevoel te ervaren? Tijd om op te staan!

Geef jezelf het gevoel dat je groeit, dat je vooruit komt met je doelen. Maak er een waardevolle dag van! Is je werk saai of weinig uitdagend? Zoek dan naar mogelijkheden om je werk uitdagender te maken. Je komt echt makkelijker uit bed als je weet dat dit een dag van betekenis zal worden!

Leerpunt 4: Start een spiraal van betekenis

Hoe maak je je werk leuker? Werk naar dingen die je geweldig vindt. Zelfs de meest vervelende werkzaamheden (extra uren maken gevuld met saaie taken) kunnen je helpen een inspirerende uitkomst te bereiken (schulden aflossen en vrijheid ervaren).

Niet iedere taak hoeft leuk te zijn. Zolang je maar weet waar je naartoe werkt. Dus stel een inspirerend ideaal en ga aan de slag. Werk richting deze toekomst en kom in een spiraal van betekenis.

Je werkt aan betekenisvolle dingen, je gaat naar bed en de volgende dag weet je precies waar je verder kunt gaan. Je pakt de draad meteen weer op. Geen getreuzel, geen snoozeknop. Je weet wat je wilt bereiken, je weet wat je te doen staat.

Je gooit je benen buitenboord en staat op. Zin in de dag, zin om je leven leuker en uitzonderlijker te maken. Zin om dingen te doen die betekenis hebben voor jou en voor de wereld. Zin om vooruit te bewegen.

Geen zorgen, gewoon genieten van de rit. Iedere dag heeft een schoolreis in zich, iedere dag heeft de potentie om jou direct uit bed te doen springen. Dus laten we aan de slag gaan!

Meer tips om je werk leuker te maken?

Hoe maak je wat je doet zo leuk dat het voelt als een dagelijks schoolreisje? Ik denk dat het onderstaande boek, over freestyle werken en fulltime plezier, je een stuk verder kan helpen. Ja, het vereist wat werk (en het overhoop gooien van je leven, uiteraard) maar leuk is het zeker!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test