Artikel opslaan

“I value self-discipline,
but creating systems that make
it next to impossible to misbehave
is more reliable than self-control.”

Tim Ferriss

Het probleem met een doel

Doelen zijn problematisch. Dat wist je natuurlijk al, want zoveel van de doelen die we voor onszelf stellen behalen we nooit. En het is logisch, aangezien doelen veel minder effectief blijken dan ze lijken.

Hoe dat komt? Simpel: we leggen al onze aandacht bij het gewenste resultaat zonder een systeem te ontwikkelen om dit resultaat te realiseren.

Hierdoor stellen we onrealistische doelen. En omdat de voltooiing van zo’n doel vaak wat verder in de toekomst ligt, voelen we ons vandaag helemaal niet zo gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan.

Je doel is de bestemming. Het bepaalt in welke richting je beweegt. Een systeem is je vervoer naar die bestemming. Zonder vervoer kun je dromen wat je wilt – je zult nooit arriveren.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Je doel vergeten

Stel, je wilt gezonder leven. Je wilt graag meer energie, een stralende huid en een paar centimeter vet van je middel schudden.

De meeste mensen leggen al hun aandacht bij het doel, waarna ze snel gedemotiveerd raken. Logisch – want je kunt elke dag maar een klein beetje vooruitgang boeken. Je kunt vandaag gaan sporten om dichter bij je doel te komen, en dat is geweldig. Maar het heeft geen zin om ineens 30 km te gaan hardlopen.

Harder duwen is vaak niet de snelste weg vooruit. De snelste weg vooruit is het doel vergeten en een systeem inrichten.

Een systeem inrichten

Een systeem is je voertuig richting je doel. Het enige dat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat het voertuig goed draait, dan kom je vanzelf waar je wilt zijn.

Als je gezonder wilt worden moet je gezonder eten. En dit begint bij je ontbijt. Nu ontbijt je misschien niet zo gezond (iets met hagelslag?), dus je maakt een verandering. Dit is wat je doet:

Je pakt een grote pot, en vult hem met havermout, een flinke hand gebroken walnoten, een paar eetlepels gebroken lijnzaad, een flinke snuf koek- en speculaaskruiden en een snufje kurkuma.

Je schudt de pot goed door elkaar – en je hebt de basis voor een gezond ontbijt.

Gecombineerd met een kilozak bevroren frambozen en een pak plantaardige melk heb je nu een systeem:

Iedere avond meng je je havermix, frambozen en plantaardige melk in een bakje. Je zet het in de koelkast, en morgenochtend heb je moeiteloos een onwijs gezond ontbijt: overnight oats.

 • Je hoeft niet na te denken over je ontbijt.
 • Je hoeft minder stappen te doorlopen en bent dus snel klaar.
 • Je hoeft ’s ochtends niets meer te doen behalve lekker eten.
 • Je hoeft alleen eens in de week een nieuwe mix te maken (of minder vaak als je een grotere pot maakt).
 • Je hoeft alleen te zorgen voor een paar houdbare ingrediënten: havervlokken, lijnzaad, walnoten, specerijen, bevroren frambozen en plantaardige melk.
 • Het is moeiteloos, lekker, onwijs gezond en makkelijk in te stellen als gewoonte.

Dit is een voorbeeld van een systeem. Je ontwerpt een workflow die je vooruit helpt zonder moeite. Je richt het één keer in, waarna je vrijwel automatisch vooruit komt richting je doel.

Je ontbijtsysteem is één klein onderdeel in een groter geheel van systemen die je vooruit helpen richting een gezonder lichaam. Zo kun je werken aan een snacksysteem (de fruitschaal duidelijk zichtbaar neerzetten), een lunchsysteem (groene bladgroenten met linzen, quinoa en een dressing), etc.

Je systeem wordt je doel

Stel dat je met de auto door de woestijn rijdt. Je doel is om levend aan de andere kant te komen. Het belangrijkste wat je in dit geval moet doen is ervoor zorgen dat die auto blijft rijden – in de juiste richting.

De reis zal nog een dag of twee duren, en elk uur kom je dichter bij je doel. Maar dit gebeurt alleen als je doet wat nodig is om de auto te laten rijden.

Er is altijd een proces dat je naar je doel kan brengen. En je kunt altijd een systeem om dit proces ontwerpen om je voortgang te versnellen.

 • Verander je omgeving om wenselijk gedrag te stimuleren. Zet de fruitschaal zichtbaar in de kamer, leg je yogamat klaar of zet een flesje water naast je werkplek.
 • Plan thema’s in je week zodat je elke dag weet wat je die dag te doen staat. Maandag schrijven, vrijdag plannen, etc.
 • Implementeer een ‘kapstok gewoonte’ die allerlei andere zaken in je leven makkelijker maakt, zoals het maken van een weekplanning, een bewuste ochtendroutine of een dagboekgewoonte.
 • Neem elke dag 30-60 minuten om met aandacht te werken aan je doel. Bijvoorbeeld door een halfuur te schrijven na het opstaan, een uur te werken aan je persoonlijke groei in de avond of iedere middag een wandeling te maken.
 • Onderzoek steeds hoe je de stappen richting je doel kunt stroomlijnen en vereenvoudigen zodat je het waarschijnlijker maakt dat je de stappen uitvoert en de uitkomsten effectiever maakt.
 • Wil je meer geld sparen? Automatiseer je spaaropdrachten en maak systemen om geld te besparen.
 • Wil je je relaties verbeteren? Neem elke avond een kwartier om te studeren op sociale vaardigheden en relaties, maak in je weekplanning ruimte voor je dierbaren en werk aan een meditatie gewoonte zodat je meer compassie ontwikkelt.
 • Etc.

Ontwikkel de systemen die je naar je doel brengen. Het enige dat jij vervolgens hoeft te doen is ervoor zorgen dat het systeem werkt. Jouw kleine doel van vandaag brengt je uiteindelijk precies waar je wilt zijn.

Best fijn.

Een magische ochtendroutine

Een magische ochtendroutine ontwikkelen Bundel

Ben je toe aan een nieuwe ochtendroutine die draait om blijdschap en voldoening?

In deze Bundel onderzoeken we je huidige routines, maken we meer ruimte in je ochtend en ontwerpen we samen een nieuwe ochtendroutine die helemaal past bij jou én je doelen.

Geen extreem gedoe. Gewoon veranderen in kleine, haalbare stappen. Ook als je een druk gezinsleven hebt!

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,1 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test