Artikel opslaan

Gevoelens overkomen je niet

Je schenkt er normaal gesproken geen aandacht aan: soms voel je je goed, soms voel je je klote. Die dingen gebeuren gewoon, wat kun je eraan doen? Meer dan je denkt.

Op momenten dat jij je bijvoorbeeld machteloos voelt word je namelijk hoogstwaarschijnlijk geteisterd door ‘machteloze’ gedachten. Jij denkt machteloosheid en voor je het weet voel je je ook machteloos.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Gedachten bepalen je gevoel

Het is allemaal heel subtiel. Er vliegen bepaalde gedachten door je hoofd, jij besluit onbewust deze gedachten aan te nemen als ‘de waarheid’, en voor je het weet lijnt je gevoel zich uit met deze nieuwe waarheid.

Het onbewuste deel van je brein is afhankelijk van je bewuste brein om te bepalen wat ‘echt’ is en wat niet. Als jij je vastklampt aan willekeurige gedachten (“Ik heb het zo druk!”) en ermee aan de haal gaat dan kan je onderbewustzijn niet anders dan aannemen dat de realiteit is aangepast. Jij vindt dat je het druk hebt, dus je voelt je binnen de kortste keren opgejaagd, gestrest en gevangen in je takenlijst.

Je ligt in bed terwijl je dochter de deur uit is. Ze komt als het goed is vanavond laat thuis, met de auto. Plotseling dient er zich een verschrikkelijke gedachte aan: “Wat nou als ze zich dood rijdt tegen een boom?”.

Als je deze gedachte rustig loslaat is er niets aan de hand. Je sluit je ogen en kunt rustig slapen. Als je deze gedachte echter aandacht geeft dan voel je je binnen korte tijd verschrikkelijk. Je voelt je plotseling angstig, machteloos zelfs verdrietig. Je hebt moeite om in slaap te komen en valt pas rustig in slaap als de realiteit bewijst dat je het mis hebt (je dochter komt ongedeerd thuis).

Stop met het geloven van iedere gedachte

Gedachten zijn maar gedachten. Niet iedere gedachte die voorbij komt sluit aan bij de realiteit. Niet iedere gedachte is waar. Actieve hersenen gooien constant balletjes op, er worden constant verbanden gelegd en nieuwe gedachten en ideeën aangediend.

Dat wil echter niet zeggen dat al die gedachten serieuze aandacht verdienen. Je hoeft ze niet allemaal te geloven, je kunt ze simpelweg negeren. Je kunt (met wat oefening) zelf bepalen welke gedachten je wilt geloven, en welke gedachten je lekker mee laat voeren in de gedachtenstroom.

Stuur je gevoel de gewenste kant op

Je kunt niet bepalen wat je denkt. Soms ontstaat er nu eenmaal een gedachte die je de stuipen op het lijf jaagt. Onze hersenen werken zo, en daar is niets mis mee.

Je kunt wel bepalen wat je aanneemt als ‘waar’. Veruit de meeste gedachten zijn onzin. En door ze niet te geloven kun je zelf bepalen hoe je je wilt voelen.

Haak in op fijne gedachten en voel je goed. Laat vervelende gedachten rustig wegstromen en laat je er niet door beïnvloeden. Gedachten zijn maar gedachten, dus laat ze niet met je sollen. Laat al die hersenscheten je humeur niet bepalen. Jij bepaalt zelf hoe je je wilt voelen!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test