Artikel opslaan

“Muddy water is best cleared
by leaving it alone.”

Alan Watts

Hoe kan ik mijn gedachten stoppen?

Ja – goed dat je het vraagt. Niet.

Het kan niet. Ik weet dat je het al geprobeerd hebt, en ik weet ook dat het niet lukte. Niemand kan gedachten stoppen. Dat geldt ook voor mij.

Ja – soms zijn er momenten dat ik minder gedachten ervaar. Soms is het zelfs een minuut helemaal stil. Dat is fijn en lekker rustgevend, maar nooit permanent.

Je kunt gedachten niet stoppen, net zoals je je hart niet op pauze kunt zetten of je oren uit kunt schakelen. Een brein ervaart gedachten, niets aan te doen.

Dus nu we dat uit de weg hebben geruimd, kunnen we bewegen richting een vraag die een stuk relevanter is: ”Als ik mijn gedachten niet kan stoppen, hoe kan ik dan tóch innerlijke rust ervaren?”

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoe kun je innerlijke rust vergroten?

Veel mensen geloven dat innerlijke rust inhoudt dat ze geen gedachten ervaren. En omdat dit niet lukt (want het is onmogelijk!) voelt het alsof innerlijke rust ervaren onmogelijk is.

Best frustrerend.

Zeker als je voor de zoveelste keer verwikkeld raakt in een – wat ik noem – gedachteninfarct. Een eindeloze spiraal van (negatieve) gedachten die niet te stoppen lijkt en je een waardeloos gevoel geeft.

Gelukkig zijn er allerlei dingen die je kunt doen om je innerlijke rust te vergroten.

Voor een deel voorkom je daarmee dat je gedachten weer op hol slaan. Het zorgt er ook voor dat je je gewoon veel minder van die gedachten aantrekt omdat je ze niet meer zo serieus neemt.

Ik heb drie effectieve technieken voor je klaarstaan. Laten we eens kijken.

1. Geef je brein houvast

Zolang al die gedachten in je hoofd circuleren zul je geen rust vinden. De ene gedachte voedt de andere, waardoor je makkelijk vast komt te zitten in een neerwaartse spiraal.

Want je weet hoe dat gaat, je denkt ”wat nou als ik maandag m’n vlucht mis?” Die gedachte komt één keer voorbij en start een hele spiraal van ellende op. Een paar minuten later komt die gedachte wéér voorbij. En daarna nóg een keer enzovoort.

Er wordt niets bereikt, niets opgelost. Ons brein kan dagen ‘kauwen’ op dit soort gedachten, omdat ze geen oplossing hebben.

De weg uit deze ellende? Schrijf je gedachten op. Haal ze uit je hoofd. Want hoewel het lijkt alsof je hoofd bomvol zit, blijken er altijd maar een handjevol gedachten de boosdoeners.

Het voelt vooral zo vol omdat je brein constant dezelfde gedachten recycled!

Noteer die gedachten zodat je ze objectief kunt bekijken.

Bijvoorbeeld:

  • ”Wat als ik mijn vlucht mis maandag?”
  • ”Heb ik echt alles ingepakt wat ik nodig heb? ”
  • ”Wat als het smerig weer is? ”
  • ”Wat als iemand inbreekt terwijl ik op vakantie ben? ”
  • Etc.

Nu je het hebt opgeschreven kun je iets doen met deze gedachten.

Bijvoorbeeld:

  • Je kunt voorkómen dat je je vlucht mist. Op tijd vertrekken, een reisverzekering afsluiten, vooraf checken of er problemen zijn op de route, goed voorbereid vertrekken (alle papieren verzamelen), een backup plan maken als er vertraging optreedt, etc.
  • Je kunt even onderzoeken wat je kunt doen als het tóch gebeurt. Een nieuw ticket boeken (zorgen voor voldoende spaargeld), ontspannen en accepteren dat je er niets aan kunt doen (het is wat het is), kijken of je iets kunt verhalen op de reisverzekering, etc.

De kans is groot dat die gedachtenstorm binnen vijf minuten is opgelost. Kun je eindelijk weer gaan slapen.

Maar er is meer dat je kunt doen.

2. Je hoeft je gedachten niet serieus te nemen

In bovenstaande oefening ga je echt aan de slag met de gedachten die je ervaart. Enorm behulpzaam, maar het kan nog simpeler.

Je kunt jezelf trainen om je gedachten sowieso een stuk minder serieus te nemen. In plaats van je zo bezig te houden met de inhoud van de gedachte, houd je je bezig met observeren.

Dat gaat zo:

  • Je ligt in bed en die gedachte komt langs: ”Wat als ik m’n vlucht mis maandag?”
  • In plaats van je aandacht te richten op de inhoud van deze gedachte, observeer je het feit dat je deze gedachte ervaart.
  • Je kunt een mentale notitie maken voor jezelf: ”Hé, een gedachte”. En meer niet!
  • Zo gaat het door: ”Gedachte, gedachte, nog een gedachte…”

Je doet je best om de verleiding te weerstaan om je te laten meeslepen door de inhoud. Je erkent de gedachte in je bewustzijn – meer niet.

Dit is de kern van mindfulness: simpelweg observeren wat er gebeurt in je bewustzijn. Gedachten zijn gewoon sensaties. Net als het geluid van fluitende vogels, wind langs je wangen of het stoten van je kleine teen.

Observeer de realiteit zonder er iets aan te veranderen. Ontspan, observeer, laat het zijn. Gedachte, gedachte, gedachte – prima.

Zodra je stopt met aanhaken, zullen de gedachten kalmeren. Er komen er steeds minder en ze voelen steeds minder zwaar én minder ‘waar’.

Want uiteindelijk zijn gedachten niets meer dan gebakken lucht. Of zoals we het bespreken in mijn boek Leven met wind meegedachten zijn scheten.

Oké – door naar de laatste techniek.

3. Verplaats je aandacht naar je lichaam

Het is heel simpel: je kunt je aandacht maar op één ding tegelijk vestigen. Als je hoofd vol gedachten zit blijft je aandacht hangen bij die wervelstorm.

Wat gebeurt er als je je aandacht heel bewust verplaatst naar iets anders? Simpel: dan verdwijnt die wervelstorm in je hoofd vrijwel direct.

Verplaats je aandacht naar je lichaam, probleem opgelost:

  • Je ervaart gedachten.
  • Je wilt ze liever niet ervaren, maar het lukt niet om je gedachten te stoppen omdat dit onmogelijk is.
  • In plaats van proberen je gedachten te stoppen verplaats je je aandacht.
  • Je richt je aandacht op je ademhaling. Je haalt een paar keer diep adem, ontspant je lichaam en houdt je aandacht bij die ademhaling.
  • Je richt je bijvoorbeeld op het gevoel van stromende lucht langs je neusvleugels, of het op en neer bewegen van je buik.
  • Als je dit te moeilijk vindt, kun je je aandacht ook verplaatsen naar het gevoel van aanraking. Wrijf bijvoorbeeld over je been en ervaar dit met volledige aandacht. Of voel hoe je billen contact maken met de zitting, voel hoe de aarde je naar zich toe trekt.
  • Waarschijnlijk word je vroeg of laat teruggetrokken naar je gedachten. Geen probleem. Zodra je je dit realiseert, breng je je aandacht terug naar je lichaam.

Zolang je je aandacht richt op je lichaam kalmeren je gedachten. Ze zullen niet stoppen, maar je zult niet langer de noodzaak voelen om ze te stoppen.

Best fijn.

Je gedachten stoppen is een nutteloze bezigheid. Haal je gedachten uit je hoofd, leer ze observeren en verplaats je aandacht. Voor je het weet groeit je innerlijke rust en voel je je weer een stuk beter.

Fijn – dat mindfulness

Ja echt, het is geweldig. Hoe beter je erin wordt, des te magischer je dagen worden. Mindfulness bezorgt je een kalm, zacht en liefdevol gevoel.

Alsof er een zacht nazomer zonnetje straalt van binnenuit. ☀️

Wil je ook snel beter worden in mindfulness? In mijn praktische cursus laat ik je precies zien hoe je dat doet. Het is verrassend simpel als je weet waar je moet beginnen.

Lees meer en start direct

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test