Artikel opslaan

“Worry never robs tomorrow of its sorrow,
it only saps today of its joy.”

Leo Buscaglia

1. Besef dat je dit brein morgen ook nog hebt

Er is iets dat je niet mag vergeten. Althans, je brein wil niet dat je het vergeet. In je hoofd repeteer je bijvoorbeeld hoe je die collega na het weekend flink de waarheid gaat vertellen. Of je vraagt je nog eens af wat je moet doen aan dat vervelende probleem dat aan je knaagt.

Nou – goed nieuws. Dat je er nu zo over na kunt denken in bed – op het moment dat je het meest vermoeid bentbetekent dat je er morgen nóg beter over na kunt denken.

Als je morgen wakker wordt heb je dit brein nog steeds. Sterker nog – morgen is je brein uitgerust, en is het veel beter in staat om met de wereld om te gaan op een constructieve manier.

Dus laat het los. Vertrouw erop dat je brein wel weet wat het moet doen tijdens dat gesprek maandag met die collega. En weet dat je het morgen weer aan het werk kunt zetten om dat probleem op te lossen.

Nu kun je slapen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Weet dat die malende gedachten absoluut nutteloos zijn

Al die repetities en overpeinzingen kosten je veel energie. Ze houden je uit je slaap en ze doen je brein overuren draaien. En waarvoor? Voor een vals gevoel van controle.

Als je maar lang genoeg nadenkt over die confrontatie die je aan wilt gaan, lijkt het net alsof je jezelf goed voorbereidt. In werkelijkheid word je vooral verkrampt en onrustig. En die voorbereiding leidt toch nergens toe.

Waarom niet? Omdat het leven zich zelden zo ontvouwt als we ons ’s avonds laat voorstellen. De realiteit is altijd anders. Dan sta je helemaal klaar met de rake opmerkingen die je ’s nachts hebt ‘ingestudeerd’ – blijkt de confrontatie helemaal uit te blijven. Tja.

Nadenken over de problemen in je leven doe je niet in bed. Dat doe je met een notitieboekje voor je snoet, een kop koffie op tafel en fijne muziek. Met een houding van: ”Zo, hoe gaan we dat varkentje eens wassen.”

Dus laat het los. Je kunt lekker gaan slapen. Want als je toch bezig bent met volkomen nutteloze dingen, dan kun je net zo goed gaan slapen. Dat is ten minste nog ergens goed voor.

3. Weet dat je er toch geen controle over hebt

Het is wat het is. En jij hebt niet altijd controle over hoe dingen zijn.

Sterker nog – je hebt bijna geen enkele controle over de meeste dingen waar je over piekert. Dát is de reden dat je last hebt van die malende gedachten. Want als je er nu controle over had, dan zou je het probleem gewoon verhelpen. Malende gedachten geven je – zoals ik al schreef – een vals gevoel van controle.

Door de gedachten voorin je brein te houden lijkt het alsof je meer controle krijgt. In werkelijkheid krijg je vooral meer stresshormonen en een flink slaaptekort.

Weet je – het kan lastig zijn om ergens geen controle over te hebben. Maar je kunt het ook anders bekijken. Het is ook bevrijdend om dit te beseffen.

Waarom? Omdat je het dan los kunt laten. ”We zien wel hoe het uitpakt” is best een gezonde manier van denken in zo’n situatie. Omdat dit de enige logische reactie is als je ergens geen controle over hebt.

Je piekert toch ook niet of de zon morgen opkomt? Daar heb je helemaal niets over te zeggen. Als een zwart gat de aarde plotseling het zonnestelsel uit slingert of een nabije supernova de planeet in een oogwenk steriliseert – dan is dat wat het is. Vriezen we dood, dan vriezen we dood zou mijn oma hebben gezegd.

Dus ga alsjeblieft slapen. Je ziet het morgen wel weer. Het leven ontvouwt zich zoals het zich ontvouwt. Dat is wat het is. En zo is het altijd geweest. Geen reden om te piekeren, maar reden om te ontspannen. Morgen sta je er weer klaar voor met een uitgerust brein – dus tijd om te rusten.

Lees ook: Piekeren in bed – 5 tips om piekeren ‘s nachts te stoppen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,4 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test