Het simpele proces van veranderen

Wanneer je je leven wilt verbeteren dan zul je moeten veranderen. Om andere resultaten te behalen zul je namelijk een andere aanpak moeten hebben.

Veranderen is vaak een langzaam proces, en dat is dan ook de reden dat veel mensen er niet aan beginnen. Want het leven is zo al best dragelijk, dus waarom al die moeite doen?

Die kijk op verandering is uiteraard een gemiste kans. Niet alleen omdat het erg leuk is om te blijven veranderen, maar ook omdat de afwijzing gebaseerd is op een halve waarheid.

Het omslagpunt

Het veranderen van je leven gebeurt in drie stappen:

  1. Besluiten om te veranderen;
  2. De verandering toepassen in je leven;
  3. Je doel bereiken.

Stap twee is de reden waarom veel mensen niet beginnen met veranderen. Afvallen is bijvoorbeeld een langzaam proces wat doorgaans veel inzet kost.

Toch is stap twee niet de meest belangrijke stap. Je kunt stap twee namelijk niet starten zonder dat je hebt besloten om je leven te veranderen. Het moment dat jij de bewuste keuze maakt om het anders aan te pakken is essentieel.

In stap één besluit je om te breken met je oude leven. Het is een omslagpunt. Je besluit om je leven te veranderen, om het voortaan anders te doen. En hoewel je nu nog helemaal niets hebt gedaan, is je leven al direct aan het veranderen.

De tijd nemen om na te denken

Stap één is een belangrijke stap die vaak wordt afgeraffeld. Mensen willen direct doorstromen naar het toepassen van de verandering, zonder dat ze de tijd hebben genomen om duidelijk te besluiten wat er moet veranderen.

Het klinkt misschien vreemd, maar de meeste mensen denken nog geen vijf minuten na over de veranderingen die ze in hun leven willen aanbrengen. Het zijn vaak impulsieve acties, zoals roepen dat je vanaf nu iedere ochtend gaat hardlopen. Het zijn geen veranderingen die je écht wilt.

En dat is dan ook de basis voor echte, blijvende verandering. Je moet het écht willen. Maar hoe kom je erachter wat je wilt? Hoe bereik je dat omslagpunt zodat je blijvende verandering tegemoet kunt zien? Simpel, zonder je een uurtje af in je huiskamer of bijvoorbeeld in een café en neem de tijd om de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Omschrijf de ideale versie van jezelf;
  2. Welke stappen kun je zetten om te veranderen in deze ideale versie van jezelf?

Door antwoord te geven op de eerste vraag dwing je jezelf om op een hoger niveau na te denken. Want wie wil jij eigenlijk zijn? Waarom wil je wat je wil? Waar gaat jou dat brengen en hoe gaat je dat gelukkiger maken?

De tweede vraag dwingt je om praktisch na te denken, en je abstracte antwoord op vraag één om te zetten in praktische stappen.

Stel dat jij erachter komt dat je zo graag vrij en kalm zou willen zijn, wat zou je dan kunnen doen om dit te bereiken? Welke praktische stappen kun je zetten om je gevoel van vrijheid te vergroten, en wat kun je doen om je kalmer te voelen?

Resultaat op lange termijn

Door één keer een uurtje de tijd te nemen om serieus te kijken naar wat je wilt kun je grote resultaten behalen.

Je kunt er plotseling achter komen dat je helemaal op het verkeerde spoor zat. Dat je dacht meer geld te willen, terwijl je in werkelijkheid meer vrijheid wil. Het zorgt voor een ander uitgangspunt dat dichter bij jezelf staat en je veel sterker motiveert.

Bovendien kan een klein bewust besluit, zoals “Ik koop vanaf nu nog maar twee keer per week vlees”, je op de lange termijn veel opleveren (zoals moeiteloos gewichtsverlies en geldbesparing).

Door even de tijd te nemen om iets dieper te graven en te zoeken naar je echte motivaties kun je je leven veranderen. Dit omslagpunt vormt de basis voor je nieuwe leven.

Meer tips om je leven te veranderen?

Heb je zin om lekker aan de slag te gaan en wil je meer inspiratie? De onderstaande boeken helpen je beter te begrijpen hoe veranderen precies werkt, en hoe je jouw leven stap voor stap kunt veranderen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test