Artikel opslaan

“We should love all of our dear ones … but always with the thought that we have no promise that we may keep them forever – nay, no promise even that we may keep them for long.”
Seneca

Wat als ik hem kwijt zou raken?

Het is een nare gedachte die door mijn hoofd vliegt op het moment dat ik lekker tegen Billy aan kruip in bed. Zodra ik besef hoe fijn het voelt en hoe gek ik op hem ben, besef ik ook dat alles tijdelijk is. En dat ik dit soort fijne momenten met hem ooit niet meer zal kunnen ervaren.

Dat klinkt treurig, maar gek genoeg helpt het me juist intenser genieten van het moment.

Ik dacht altijd dat ik een beetje gek was, totdat ik ontdekte dat deze techniek – negatieve visualisatie – een belangrijk onderdeel is van het Stoïcisme. De oud-Griekse levensfilosofie die in onze taal een slechte reputatie heeft gekregen, maar de laatste jaren steeds meer mensen inspireert om met meer aandacht en geluk te leven.

Sterker nog, het blijkt een hele goede techniek om intenser te genieten van het leven en je veerkracht te vergroten. Laten we eens kijken hoe dat werkt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Leven met het idee van vergankelijkheid

In onze cultuur hebben we de neiging om vergankelijkheid te negeren. Omdat we het eng vinden, omdat we er geen controle over hebben en omdat alle andere mensen hetzelfde doen.

Dat is niet altijd zo geweest – en het is ook niet per definitie de gezondste manier om de realiteit te benaderen. Alles is namelijk tijdelijk, alles is vergankelijk. Hoe goed je ook je best doet om het niet te zien.

Door vergankelijkheid op een slimme manier onderdeel van je leven te maken:

  • Krijg je het gevoel dat je echt leeft.
  • Geniet je met volle teugen van alle fijne dingen in je leven.
  • Beschouw je niets en niemand meer als vanzelfsprekend.
  • Ontwikkel je meer emotionele veerkracht.

En hoe doe je dat?

Beginnen met negatieve visualisatie

Een voorbeeld. Twee moeders met allebei een kleine dochter.

Moeder 1 negeert vergankelijkheid. Ze gaat ervan uit dat haar dochtertje er altijd zal zijn. Ze heeft het druk met haar werk. En als ze thuis komt wuift ze haar dochter – die graag met haar wil praten en spelen – weg. Mama is moe, mama heeft gewerkt. Nu even niet lieverd, ga maar spelen.

Moeder 2 leeft hand in hand met vergankelijkheid. Wanneer zij speelt met haar dochter herinnert ze zichzelf eraan dat dit weleens de laatste keer zou kunnen zijn. Ze beseft dat er geen garantie is dat haar dochter er morgen nog zal zijn. Ze neemt kort de tijd om zich voor te stellen hoe dat zou zijn, en ze voelt hoe ontzettend veel ze van haar dochter houdt.

Na deze korte visualisatie komt ze thuis, en wordt ze omarmd door haar lieve dochter. Ze is er nog! Alleen het feit dat ze bestaat maakt haar intens dankbaar voor het moment. Ze realiseert hoe waardevol het moment is. En daardoor geniet ze met volle teugen van de tijd met haar dochter.

Negatieve visualisatie maakt je niet droevig als je er slim mee omgaat. Je moet er ook niet in blijven hangen. Het zijn korte momenten van realisatie waarin je beseft dat de mooie dingen in het leven niet vanzelfsprekend zijn.

Het maakt je dankbaar. Het geeft je het vermogen om de dag te plukken als nooit tevoren. Om intenser te genieten van de meest fijne aspecten van je leven.

Droevig, maar ook fijn

Vergankelijkheid is er – daar kunnen we niets aan doen. Je kunt het ontkennen, zoals de meeste mensen proberen. Je kunt ook hand in hand met de realiteit leven. En vergankelijkheid juist gebruiken om intenser te genieten van ieder moment.

Probeer het eens, en ontdek hoe magisch het leven wordt als je het niet meer als vanzelfsprekend beschouwt.

  • Sluit je ogen en neem een moment om te visualiseren hoe het zou zijn als je iets dierbaars zou verliezen. Een persoon, je werk, je huis, je huisdier etc.
  • Probeer voor een kort moment echt te voelen wat dit met je zou doen. Het verdriet, de angst, de eenzaamheid of radeloosheid.
  • Open je ogen, en besef hoe ontzettend fijn het is dat dit slechts een visualisatie was. Gebruik dat gevoel van dankbaarheid en vreugde om intenser te genieten van het moment.

Pas het toe voordat je je kinderen ziet. Voordat je aanschuift bij familie. Tijdens een geweldige avond met vrienden rond een kampvuur, of simpelweg wanneer je door de stad fietst.

Het leven is zoveel rijker en intenser als je het niet als vanzelfsprekend beschouwt. Door intenser te genieten pluk je de dag als nooit tevoren.

Leren accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten Bundel

Door beter te worden in accepteren en loslaten ervaar je meer innerlijke rust, blijdschap en richting in je leven.

In deze compacte cursus laat ik zien waarom accepteren makkelijker is dan je denkt. Aan de hand van tips en een praktisch stappenplan lukt het ook jou om obstakels te accepteren en los te laten.

Doe je mee?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test