“Your mindset matters. It affects everything – from the business
and investment decisions you make,
to the way you raise your children,
to your stress levels and overall well-being.”

Peter Diamandis

Je mindset veranderen

Een positieve mindset is alsof je leeft met de wind in de rug. Zoals je in mijn boek Leven met wind mee hebt kunnen lezen: gedachten zijn als scheten. Ze komen onaangekondigd aanwaaien, er zit vaak een luchtje aan en als je goed kijkt zijn ze grappig zonder duidelijke reden.

Onze mindset wordt bepaald door de gedachten die we denken. En in tegenstelling tot wat veel van ons geloven: gedachten zijn niet zo waar en solide als ze lijken. Gedachten zijn vluchtig, eenvoudig te veranderen en er is geen reden om ze zeer serieus te nemen.

Hoe positiever je mindset, des te positiever je gedachten, woorden én daden worden. Door je mindset te veranderen beïnvloed je ieder gebied in je leven op een positieve manier.

Heb je zin om je mindset te veranderen? Deze 3 simpele tips helpen je direct op weg bij het veranderen van je mindset.

1. Praat positief tegen jezelf

We praten allemaal tegen onszelf. Meestal in stilte, soms hardop. Ieder van ons leeft met een lopende interne dialoog. Als deze dialoog negatief is dan heeft dit een negatieve invloed op je hele leven.

Wil je je mindset veranderen? Begin dan met positief tegen jezelf praten. Zeg positieve dingen tegen jezelf, zelfs als je er niets van gelooft!

Tijdens de Challenge Elke dag positief over jezelf in het Broednest deelde ik een dagelijks script met positieve gedachten. De opdracht was om dit script dagelijks hardop voor te lezen of een audio opname te beluisteren (dit script is nog steeds beschikbaar voor Broednest leden).

Deelnemers van de Challenge gaven aan dat ze er sceptisch in gingen en het de eerste dagen héél raar vonden om positief over zichzelf tégen zichzelf te praten. Maar toen het begon te wennen kwamen de eerste resultaten.

Door positief tegen jezelf te praten kun je je mindset veranderen. Deelnemers rapporteerden meer zelfliefde, meer zelfcompassie en een algeheel gevoel van lichtheid en toegenomen zelfvertrouwen.

Het enige wat ze deden is een script oplezen. Hiermee vulden ze hun hoofd met nieuwe, positieve gedachten. Vervolgens begon de mindset te veranderen en werden de nieuwe gedachten onderdeel van een nieuwe, positievere mindset.

Probeer het maar eens, bijvoorbeeld als je onder de douche staat. Vertel jezelf hardop dat je er een mooie dag van gaat maken, zélfs als je het raar vindt om te doen. Het werkt als een tierelier.

2. Ga uit van het goede

Ik zeg vaak: ik heb altijd geluk. Ik ga er gewoon vanuit dat er vooral mooie dingen op mijn pad komen:

  • Als ik regenwolken zie, ga ik er vanuit dat ze van me wegdrijven.
  • Als ik me zorgen maak (en ik word er bewust van) dan onderzoek ik of ik iets kan veranderen aan de uitkomst. Zo niet, dan ga ik er gewoon vanuit dat het goed komt.
  • Ik ga er vanuit dat mensen aardig zijn, dus ik benader vrijwel iedereen met een glimlach en een open houding. Hierdoor ervaar ik daadwerkelijk de meeste mensen als aardig.
  • Ik ga er vanuit dat mijn leven steeds leuker en beter wordt.

Verander je mindset door uit te gaan van het goede. Ja, dingen kunnen mis gaan en daar kun je je zorgen om maken. Maar sta je er weleens bij stil dat dingen ook heel goed kunnen gaan?

Als je die mogelijkheid vaker zou herhalen in gedachten, dan zul je zien dat je je niet alleen beter voelt – dingen gaan simpelweg vaker goed.

De meeste problemen in ons leven maken we zelf. En we maken ze met onze moeilijke gedachten. Denk makkelijker, dan wordt alles leuker.

3. Neem je gedachten niet zo serieus

Dit brengt me bij de kern van het verhaal: leer je gedachten minder serieus te nemen. Ik schreef zoals gezegd een heel boek met deze boodschap en dat deed ik niet zomaar.

Besef dat je je gedachten nooit serieus hoeft te nemen. Of ze nou negatief of positief zijn. Gedachten zijn gewoon sensaties in je bewustzijn, en je kunt ze gebruiken om je leven beter te maken of je leven te verwoesten.

Het klinkt natuurlijk makkelijk, maar het is een kwestie van beginnen. Bijvoorbeeld door regelmatig een paar minuten te gaan zitten en even te mediteren. Hoe beter je wordt in meditatie, des te beter je begint te zien dat gedachten zijn zoals scheten. Dan maken ze je aan het lachen, en kun je ze met liefde en compassie voorbij laten waaien.

Vervolgens ontwikkel je de vaardigheid om gedachten te laten circuleren die je helpen bewegen richting liefde, groei en acceptatie. Je kunt de negatieve gedachten dan rustig laten passeren. Je mindset veranderen doe je door bepaalde gedachten meer ruimte te geven, en andere gedachten rustig los te laten.

Begin gewoon ergens. Begin klein, bijvoorbeeld door positief tegen jezelf te praten onder de douche. Ook als het raar voelt. Hoe vreemder het voelt om positief over jezelf en je leven te praten, des te meer het je zal helpen je mindset te veranderen.

En als je wilt, pak dan mijn boek Leven met wind mee er (weer eens) bij. Het zal je helpen inzien waarom je je gedachten niet zo serieus hoeft te nemen. Hiermee krijg je eindelijk de mogelijkheid om je mindset stap voor stap te veranderen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test