Artikel opslaan

“I always like to look on the optimistic side of life,
but I am realistic enough to know that life is a complex matter.”

Walt Disney

1. Alle gedachten zijn maar gedachten

Negatieve gedachten voelen vaak meer ‘waar’, maar dat zijn ze niet automatisch. Ze voelen waarschijnlijk tastbaarder omdat je gewend bent om negatieve gedachten te denken.

Het punt is: gedachten zijn maar gedachten. Positieve gedachten zijn daarin niet anders dan negatieve gedachten. Het zijn gewoon wolken aan de lucht, sensaties in je brein. Je kunt ze heel serieus nemen en er eindeloos op ingaan, maar je kunt er ook luchtiger naar kijken en ze rustig observeren.

Je ziet de gedachten komen en gaan. En het is aan jou om te bepalen op welke gedachten je ingaat. Als je een positieve mindset wilt ontwikkelen is mijn suggestie dat je de donkere donderwolken lekker voorbij laat drijven, en je aandacht richt op de blijere witte wolken.

De meeste dingen die we denken zijn complete onzin. Negatieve gedachten als: ”dit gaat me nooit lukken” helpen je niet vooruit en berusten niet op waarheid. Je weet namelijk pas of iets gaat lukken als je het probeert en gaat doen, tot die tijd is het gewoon giswerk. Dus in zo’n geval is het veel wenselijker om een gedachte als ”het gaat me lukken” te koesteren. Net zo onwaar als de andere gedachte, maar dit is een gedachte die je inspireert om je best te doen.

Gedachten zijn maar gedachten. Jij bepaalt welke je gedachten je aandacht schenkt.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Veroordeel niet

Je kunt geen positieve mindset ontwikkelen als je door het leven terwijl je overal een ‘goed’ of ‘slecht’ sticker op plakt. Nee, het is belangrijk dat je een stapje achteruit doet en inziet dat dingen gewoon zijn.

Er is wenselijk en onwenselijk, vanuit jouw perspectief. En jij bepaalt zelf welke stickers je waarop plakt.

Veroordelende gedachten en opmerkingen zijn onwijs negatief. Ze zetten jou en de mensen om je heen gevangen in een idee van ‘hoe dingen zouden moeten zijn’. Maar de waarheid is dat dingen helemaal niets ‘moeten’.

Er is wat werkt en dat wat niet werkt gezien de doelen die je wilt bereiken. Dat is alles.

Dus cultiveer een ‘open mind’. Oordeel niet maar observeer. Verlies je niet in hoe dingen ‘horen’ te zijn – dingen zijn. Ze hebben niet altijd een reden en die hoef je ook niet te zoeken. Spreek zonder te veroordelen, luister zonder te veroordelen.

3. Praat niet negatief

Roddelen, afkraken, mensen naar beneden halen, jezelf naar beneden halen, iemands fouten aanwijzen – het helpt je geen positieve mindset te ontwikkelen.

Natuurlijk kun je kritisch zijn. Maar cynisme helpt je niet vooruit richting een positieve mindset. Als je meer positiviteit wilt ervaren, train jezelf dan om altijd de positieve dingen aan te stippen. En vang jezelf als je negatief wilt praten over anderen of over jezelf.

Roddelen kan dan een manier zijn om met mensen te verbinden – dat maakt het niet de beste of meest wenselijke manier. Roken is een manier om te ontspannen, cocaïnegebruik is een manier om lekker productief te zijn – dat maakt ze beiden niet wenselijk of erg effectief op de lange termijn.

Niemand vindt het leuk om kritiek te horen. Niemand vindt roddelaars erg sympathiek. En iedereen vraagt zich na afloop af: “Zou ze ook zo over mij praten als ik er niet ben?”

Houd het zoveel mogelijk positief, zeker rondom andere mensen. Dan wordt het zoveel eenvoudiger om die positieve mindset te cultiveren.

4. Schenk meer aandacht aan de wenselijke dingen

Net als met gedachten kun je met gebeurtenissen zelf kiezen waar je aandacht aan schenkt. Je kunt eindeloos blijven hangen in ‘gemiste kansen’, in gemaakte fouten of zure gebeurtenissen.

Je kunt er ook voor kiezen om te zoeken naar de positieve aspecten van een gebeurtenis. De waarheid is: alles in het leven heeft meerdere kanten. Niet twee, niet drie, maar tientallen.

Het leven is een oneindig complex systeem, en er zijn maar erg weinig dingen die alleen onwenselijk zijn en meer niet. Voor elke deur die sluit gaat er ook minimaal eentje open. De kunst is alleen om dat perspectief in te nemen. Dat wordt eenvoudiger als je wat afstand hebt van je gedachten (zie tip 1) en het wordt sowieso makkelijker als je oefent.

Ga er vanuit dat je in elke gebeurtenis iets positiefs kunt vinden, en richt daar je aandacht op. Dat is soms moeilijk – maar dat maakt de oefening niet minder lonend.

Hoe beter je hierin wordt, des te zonniger de wereld om je heen begint te worden. Je ziet minder reden om negatief te zijn, omdat er altijd aspecten te vinden zijn om je dankbaar voor te voelen. Best fijn.

Ontwikkel een positieve mindset

Wil je ook stap voor stap een positieve mindset ontwikkelen? Ga dan ook aan de slag met mijn boek Steeds leuker.

In Steeds leuker ontdek je hoe je de ellende uit je leven schrapt en stap voor stap leeft vanuit vrijheid, blijheid en betekenis.

Wil je weten hoe het boek anderen al heeft geholpen om een positieve mindset te ontwikkelen? Steeds leuker kreeg honderden recensies op Bol.com!

Lees hier wat anderen zeggen en bestel direct…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test