navigation
search

Je leven veranderen? geef het de tijd!

Wanneer je iets in je leven wilt veranderen wil je het liefst direct resultaat. Kon je maar dezelfde dag nog productief, slank, succesvol en verliefd zijn. Helaas vereist succesvol veranderen geduld.

Begin direct maar verwacht geen wonderen

Eerder schreef ik op soChicken over de kracht van direct actie ondernemen als je je leven wilt veranderen. Wanneer je het gevoel hebt dat je gezonder wilt leven zou je daar niet ‘morgen’ of ‘maandag’ mee moeten beginnen, maar direct diezelfde dag nog. Hierover lees je meer in het artikel Je Leven Veranderen? Begin Direct!

De kracht van direct beginnen is enorm, dat moet je niet onderschatten. Met iets beginnen is de eerste stap (en meest essentiële stap) naar het bereiken van je doel. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen die eerste belangrijke stap richting hun grootste droom niet eens durven zetten. Beginnen is echt het halve werk, de andere helft vergt echter tijd.

Zie verandering altijd als een proces

Als je het liefst vandaag nog vijf kilo wilt afvallen dan zul je van een koude kermis thuiskomen. Die middag gezond eten zal je echt geen kilo’s doen verliezen. Het is echter wel een eerste stap richting dat doel. Het is daarom belangrijk dat je veranderingen in je leven altijd ziet als een proces.

Het kenmerk van een proces is dat het tijd in beslag neemt. Je zult je leven stapje voor stapje veranderen. Wellicht gaat het de ene dag beter dan de andere dag. Je ziet langzaam dat het beter gaat en dat je langzaam dichter bij je doel komt.

Stel bijvoorbeeld dat je vrij gestrest bent en dat je op zoek bent naar meer rust. Hoewel je heerlijk kunt starten met ontspannen door bijvoorbeeld languit op de bank een goed boek te lezen of naar een spa te gaan, zul je niet alle stress op één dag kwijt zijn. Dat kost tijd en geduld, en voldoende toewijding. Als je door gaat met bewust ontspannen zul je merken dat je na een paar dagen echt anders in je vel komt te zitten. Die vooruitgang is het proces, en dat proces heeft dus tijd nodig.

Een proces is niet frustrerend als je geduld hebt

“Geduld is een schone zaak”, is een bekend en waar gezegde. Wanneer je je leven probeert te veranderen zijn geduld en voldoende motivatie de drijvende krachten achter de verandering. Het is leuk om te merken dat je inspanning langzaam haar vruchten afwerpt en dat je stapje voor stapje dichter bij het leven van je dromen komt.

Op het moment dat je voelt dat je direct iets wilt veranderen, start dan meteen en maak vervolgens een plan met stappen die je de komende dagen, weken of maanden kunt nemen. Zo geef je jezelf een kick-start maar blijf je realistisch. Je kunt niet altijd in één dag veranderen.

Meer lezen over veranderen?

Wil je je leven veranderen en leren hoe je stap voor stap je doelen kunt bereiken? Neem dan eens een kijkje bij ons eBoek over het bereiken van je doelen. Hierin vind je tientallen tips die je helpen je doelen te stellen, het proces op te starten, je motivatie vast te houden en uitstelgedrag te voorkomen. Lees meer…

Stap voor Stap je Doelen Bereiken

Nóg meer tips!

Jelle Hermus

Jelle Hermus

Oprichter van soChicken. Jelle maakt een geweldig leven graag zo simpel mogelijk. Hij is gepassioneerd over vooruitgang, duurzaamheid, reizen, technologie en veggies.

Zo wordt succesvol leven een eitje.

Klopt, de woordspeling is flauw. Maar het is wel waar. Lees ons gratis eBoek met tips voor een leuker leven.


Reacties

 • nick says:

  Hallo jelle, ik heb je zojuist ontdekt en lees nu met plezier al deze positieve boodschappen.
  Heb zowat een jaar in een diep gat gezeten en hoewel vrienden je aansporen eruut te kruipen lukte het me niet. Geen oog voor enige vorm van positief denken. ..
  Maar sinds kort heb ik beslist terug te zwemmen in het leven. Het is de moeilijkste stap ooit geweest. Maar wel een bewuste keuze niet meer te zwemmen in de diepte. Sindsdien komt langzaam genieten weer meespelen en een beetje goed voelen. Geen idee waar naartoe maar ik heb wel een eierdoosje met drie doelen voor de dag. En heb mezelf een tweede eierdoosje toegekend voor drie fijne momenten die ik beleefd hebt die dag…
  Klinkt heel bizar maar het lihkt op een soort van plan waarmee je even verder kan i het leven. Pluspunt is dat het resulteert in een afgewerkt iets wat dan weer een fijn gevoel geeft!! Het biedt het brein geen plaats voor negatief denken en de rust en het contentement dat je overvalt is iets dat je moet koesteren…
  Ik lees je recent voor ik ga slapen en zo wordt het hoofd rustiger de slaap beter en leeft er i je hoofd een duidelijk beeld van morgen en we zihn vertrokken. ..
  Niet meer verzwelgen in die negatieve spiraal kan zo veel deugd doen!

  Heel erg bedankt voor je
  Fijne boodschappen! !!!!

 • Wat doe je dat toch leuk Jelle. Ik lees je verhalen en tips altijd met plezier. Ik heb een opgeruimde geest en ben erg gelukkig met mijn leven maar toch haal ik er altijd wel weer iets waardevols uit. Dank je wel.

 • Astrid Evers says:

  Hoi Jelle, goed onderwerp, waar zo nu en dan allemaal mee zitten. In de motivational interviewing vind je naast geduld vooral 4 andere aspecten die nodig zijn om te veranderen: een reden, een wens, een noodzaak en de mogelijkheden. Als je gelooft in een proces en geduld hebt, maar niet de mogelijkheden of een noodzaak, dan lukt het meestal niet. Gr. Astrid

  • Lenie De Vos says:

   Hallo Astrid. Ik las je commentaar wat voor mij heel erg is. Bedenk je dat alle overtuigingen waar een mens in gelooft voldoende tegenwerkende kracht kunnen uitoefenen waardoor het LIJKT alsof je geen mogelijkheden of een noodzaak ziet. Gedachten hebben de kracht en daardoor ook de macht over een mens dat er maar moeizaam verandering kan komen…totdat een inzicht vrijkomt dat het maar gedachten zijn. Dan komt de trein in beweging.

 • Hoi Jelle,

  Leuk om te lezen dat veranderen inderdaad een proces is waarvoor je vaak geduld en commitment moet opbrengen. Om aan verandering te beginnen, werkelijk actie ondernemen om datgene te bereiken wat je wilt, dat vraag sowieso al moed en lef. Dus ik zeg: applaus voor iedereen die op de route van verandering zit :)

  Groetjes, Stephanie

Reacties zijn gesloten.

Disclaimer
Privacy
Cookies (+ recept)
Servicenest
© 2004-2016, soChicken®. Alle rechten voorbehouden.
soChicken is onderdeel van soChicken Studios.

Ontvang het soChicken stappenplan naar een leuker leven

Ontdek gratis hoe je je leven leuker en eenvoudiger maakt, met ons populaire stappenplan naar een leuker leven. Ruim 90.000+ lezers gingen je voor. Download nu gratis.

We zullen je niet spammen en je gegevens blijven tussen ons.