Artikel opslaan

Eén groot doel is niet voldoende

Grote doelen zijn inspirerend en opzwepend, maar ze schrikken ook af. Begrijp me niet verkeerd: om je droomleven vorm te geven heb je grote doelen nodig. Het zijn echter de kleine doelen die voor de magie zorgen.

Je hebt een groot doel nodig om de richting te bepalen waarin je wilt ontwikkelen. Je hebt kleine doelen nodig om je leven stap voor stap in die richting te ontwikkelen.

 • Je wilt grofweg vormgeven wat voor leven je wilt leiden. Hoe je droomleven eruit ziet.
 • Dit is de richting waarin je wilt ontwikkelen. Het kan jaren duren voordat je deze situatie hebt bereikt.
 • Je stelt kleine doelen in het licht van je droomleven, en komt zo stap voor stap dichter bij je droomleven.

Stel dat je 20 kg wilt afvallen. Dat is een behoorlijk doel. Een kleiner doel is 5 kg kwijt zijn voordat je op vakantie gaat. Heb je dit bereikt? Dan is de volgende stap 5 kg kwijtraken voor de feestdagen. Stap voor stap, totdat je die 20 kg van je af hebt geschud.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De voordelen van kleine doelen

Kleine doelen hebben veel voordelen:

 • Ze schrikken niet af. Ze zijn behapbaar, je raakt niet overweldigd als je aan deze doelen denkt.
 • Ze zijn snel afgerond. In tegenstelling tot een groot levensveranderend doel, zijn kleine doelen af te ronden in een korter tijdsbestek. En het afstrepen van behaalde doelen houdt je lekker gemotiveerd.
 • Ze helpen je net zo goed vooruit. Het zijn de kleine doelen die je uiteindelijk op je bestemming brengen. Het grote doel is Parijs, je kleine doelen zijn de rails er naartoe.
 • Ze houden je gefocust. Doordat je je kleine doelen stelt in het licht van je droomleven, houden je kleine doelen je op de rails richting de juiste bestemming.
 • Kleine doelen zijn inspirerend. Ze geven je een sterk gevoel van vooruitgang en bouwen je zelfvertrouwen op.
 • Kleine veranderingen hebben vaak veel effect. Eén keer iets groots doen is bijzonder, elke dag iets kleins doen wordt al snel veel indrukwekkender. Kleine veranderingen stapelen snel op tot iets indrukwekkends, zonder dat ze veel moeite kosten.

Stel dat je, in het licht van je toekomstige droomleven, stopt met televisie kijken en in plaats daarvan elke avond anderhalf uur werkt aan dat blog dat je wilt opstarten.

Na een maand heb je al 45 uur besteed aan je blog. Dat is meer dan een volledige fulltime werkweek! Het lijkt een kleine verandering, maar het kan behoorlijke gevolgen hebben in je leven. Misschien is deze verandering wel de aanzet naar jouw droomleven waarin je werkt voor jezelf aan iets dat je leuk vindt.

Stel kleine doelen richting je droomleven

Het is belangrijk dat je een beeld schetst van hoe je droomleven eruit ziet. Doe dat eerst.

En schrijf vervolgens op wat er allemaal moet gebeuren om dat droomleven te realiseren. Welke kleine doelen zie je liggen op weg naar je droomleven?

 • Schrijf deze doelen op.
 • Kies het doel waar je de meeste energie van krijgt.
 • Baken het doel af, zodat het niet overweldigend wordt. Je wilt het kunnen afronden in een paar weken, maximaal een maand.
 • Stel een deadline, liefst eentje die heel ‘echt’ aanvoelt. Ik probeer projecten bijvoorbeeld altijd af te ronden voordat ik op reis ga. Het einde van de maand is ook prima.
 • Kies een beloning die je jezelf gunt als je dit doel hebt afgerond. Een etentje, een avondje bioscoop, een weekendje weg. Let op dat je de beloning in verhouding houdt met je doel. Boek geen vakantie omdat je vandaag je mail hebt weggewerkt. Of wel natuurlijk, wat je wilt.
 • Vergeet voor nu je ‘grote doel’. Je hebt gekozen voor dit kleinere doel, geef dat nu je volledige aandacht. Je gaat weer terug naar de tekentafel zodra je dit doel afgerond hebt. Zo maak je je leven simpeler, en wordt het eenvoudiger om je focus vast te houden.
 • Breek het doel op in stukjes. In praktische taken die je kunt afvinken. Gebruik deze praktische taken om je dagen in te plannen. Schrijf bijvoorbeeld vanavond op wat je morgen wilt bereiken.
 • Ga aan de slag. Doe je research, zet de stappen die nodig zijn. Zorg dat je regelmatig iets doet om dichter bij dit doel te komen. Misschien kun je er niet elke dag aan werken, maar zorg dat het in beweging blijft, dat je ermee bezig blijft.
 • Voel je je overweldigd of kom je vast te zitten? Neem dan even de tijd om te plannen. Vooraf nadenken bespaart ontzettend veel tijd in de uitvoering. Even plannen voelt soms nutteloos (je besteedt je tijd misschien liever aan echt werken), maar het bespaart je uiteindelijk veel tijd en het kan je weer op de rails krijgen zodat je verder kunt met minder obstakels.
 • Trek een sprintje om je doel af te ronden.
 • Beloon jezelf, en geniet van het heerlijke gevoel dat je iets dichter bij je droomleven bent gekomen.

Als Parijs je doel is, kun je er komen door simpelweg te blijven lopen. Het is een lange afstand, maar zolang je je voeten voor elkaar blijft zetten in de juiste richting, zul je er uiteindelijk komen.

Kleine doelen zijn die voetstappen. Hoe groot en hoe ver je droomleven ook lijkt, door kleine doelen af te ronden richting je droomleven, kom je er uiteindelijk vanzelf.

Meer tips om je droomleven waar te maken

Ik heb een praktisch cursus voor je klaarstaan om sneller je doelen te bereiken. Bekijk alles over de cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test