Artikel opslaan

1. Ruim er bewust tijd voor in

Er gaat niets gebeuren als jij niets doet. Ten minste, niets bijzonders. Ja, je groeit door simpelweg te leven. Maar dat gaat vaak verdomd langzaam.

Dus? Dus als je jezelf verder wilt ontwikkelen is het belangrijk dat je hier tijd voor vrij maakt.

Tijd om te lezen. Om te denken. Om te schrijven, te praten. Om te werken, te studeren, te sporten. Om de dingen te doen die nodig zijn om je persoonlijke ontwikkeling te boosten.

  • Om snel te groeien heb je regelmatig tijd voor jezelf nodig. Vrije tijd die je kunt besteden aan je eigen ontwikkeling.
  • Als het je niet lukt om thuis tijd voor jezelf te maken, geef jezelf dan me-time met een notitieboekje in een café, koffiezaakje of de bibliotheek.
  • Door regelmatig alleen te zijn blijf je dichter bij jezelf. Je word je bewuster van je gedachten, en je kunt beter nadenken.
  • Tijd voor jezelf betekent ook dat je je even niet laat storen. Geen trillende smartphones en lonkende tablets. Zet alles in Vliegtuigmodus zodat jij je kunt focussen op dat wat jij belangrijk vindt.

Soms kun je in een paar avonden een boek lezen dat je leven voor altijd verandert. Een boek leest zichzelf niet. Dus je moet er tijd voor vrijmaken. En zodra je dat doet, zul je merken dat je persoonlijke ontwikkeling een enorme boost krijgt.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Leef op het randje van je comfort-zone

Doe de dingen die je wilt doen, maar die je een beetje eng vindt. Het grensgebied van je comfort-zone is waar je groeit, waar persoonlijke ontwikkeling plaats vindt.

Dat geldt niet alleen voor activiteiten zoals parachutespringen. Het geldt ook voor minder tastbare zaken. Zoals jezelf aanleren om vroeger op te staan, om gezonder te eten, een etentje organiseren voor een grote groep mensen, of regelmatig krachttraining te doen.

Wat voor de één vanzelfsprekend is, is voor de ander onbekend en een beetje eng. Vaak weet je van binnen wel wat je graag zou willen doen, maar houd je jezelf tegen omdat je het eng vindt.

  • Je wilt dolgraag meer naar buiten treden. Presentaties geven op je werk, of zelfs voor jezelf beginnen. Maar je vindt het eng, en dus saboteer je jezelf.
  • Je zou zo graag eens alleen op reis gaan. Het fascineert je, maar het jaagt je ook de stuipen op het lijf. En dus komt het er niet van.
  • Je hebt een seksuele fantasie die je wilt proberen met je partner. Maar je vindt het eng om het voor te stellen, dus schuif je het weer een jaar voor je uit.

Doe dingen die je eng vindt. Dan groei je supersnel. Ik merk dat vaak als ik op reis ben. Vorig jaar heb ik diverse keren geCouchsurft, geslapen bij vreemden, in Amerika. Dat was een tikkie eng, en uiteindelijk fantastisch. Het heeft me absoluut helpen groeien.

3. Stel jezelf open voor nieuwe invalshoeken

Om jezelf te ontwikkelen is het belangrijk dat je je niet vastbijt in één specifiek wereldbeeld. Want de manier waarop je nu denkt, past bij je ontwikkelingsniveau van dit moment.

Met andere woorden: door jezelf te ontwikkelen pak je nieuwe overtuigingen op, en ga je anders tegen jezelf, het leven en de wereld aan kijken.

Dus sta open voor dingen waar je het niet mee eens bent. Probeer niet constant jouw positie te verdedigen, maar vraag door. Waarom ziet die persoon het zo? Hoe kan het dat jullie overtuigingen zo verschillend zijn?

4. Daag jezelf uit

Stop een peper in je reet. Wat zou je komend jaar graag willen bereiken? Stel een tof en uitdagend doel, en kijk wat je kunt doen om dit doel te behalen.

Gebruik je doel om je leven te focussen, om jezelf uit te dagen, om verder te gaan. Leef met een missie.

5. Geloof dat je kunt groeien

Op welk punt je nu ook staat in het leven, de volgende groeispurt ligt altijd om de hoek. Of je nu in een burnout zit, door een turbulente periode gaat of in een depressie zit. Er gaan betere tijden aankomen, en jij gaat verder groeien.

Persoonlijke ontwikkeling is niet alleen voor high-performers en hyperactieve positievelingen. Het is voor iedereen. Iedereen ontwikkelt zichzelf, dus jij ook. En jij kunt zelf bepalen hoe hard je aan de knoppen draait, hoe hoog je het vuur zet.

Ontwikkel jezelf sneller

Je kunt jezelf sneller ontwikkelen als je meer discipline hebt. Dan kun je jezelf namelijk pushen om dingen te doen die je liever uitstelt, zoals lezen en studeren.

In onze online cursus ontdek je stap voor stap hoe je meer discipline ontwikkelt, en je uitstelgedrag onder controle krijgt.

Bekijk deze online cursus voor meer discipline…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test