Artikel opslaan

Het raamwerk van je alledaagse leven

Principes zijn min of meer afspraken met jezelf over ‘hoe zaken horen te zijn’. Normaal gesproken denk je niet over je principes na. Je denkt binnen je principes, ze vormen als het ware het ‘raamwerk’ van je leven.

Pas als iemand je principes tegenspreekt begin je er over na te denken. Het kan zijn dat jij het geen probleem vindt om hier en daar wat kleding te laten slingeren, je doet er doorgaans pas wat aan als je onderbroeken op zijn. Hiermee krijg je een probleem als je je droompartner ontmoet, die zelf behoorlijk georganiseerd is en kleding altijd direct netjes opruimt.

Jouw afspraak met jezelf is in dit geval: “Ik ruim kleding op als het me uitkomt, ik hou niet van opruimen.” De afspraak die je partner met zichzelf heeft gemaakt is zoiets als: “Kleding ruim ik direct op, ik hou van een opgeruimd huis.”

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Principes benoemen

Het bovenstaande voorbeeld is slechts de basis van wat principes in je leven kunnen doen. Als je namelijk bewust omgaat met principes kun je ze gebruiken om richting te geven aan je leven.

Een voorbeeld van een richtinggevend principe: “Producten die opgeleverd worden met mijn naam eraan verbonden dienen altijd te voldoen aan mijn kwaliteitsstandaarden.”

Door deze afspraak met jezelf te maken zorg je ervoor dat je voortaan altijd producten aflevert waar jij tevreden over bent. Een ander voorbeeld kan zijn: “Ik verplaats me zoveel mogelijk in andere mensen en behandel ze zoals ik zelf behandeld zou willen worden.”

Wat zijn jouw principes?

Door je principes te benoemen kun je je gedrag vormgeven. Je principes gelden als het ware als een checklist voor je gedrag. Je kunt jezelf bij beslissingen steeds afvragen of je aan je eigen principes voldoet. Op die manier kunnen je principes dienen als een richtinggevend instrument: Jij bepaalt hoe je graag zou willen zijn en vervolgens kun je checken of je hier nog aan voldoet.

Begin dus vandaag nog aan je lijst met principes. Wees echter niet verbaasd als je er niet meer dan twee kunt bedenken. Zie het als een lijst die nooit af is, je blijft er constant aan knutselen.

Je kunt er principes aan toevoegen wanneer je voelt dat het nodig is. Langzaam vormt deze lijst voor jou een checklist voor je gedrag die je kan helpen de persoon te worden die je altijd had willen zijn.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test