Artikel opslaan

“One is loved because one is loved.
No reason is needed for loving.”

Paulo Coelho

Hoe kun je liefdevoller leven?

Liefde voor anderen, voor jezelf, voor het leven – het is als een stromende rivier. Je kunt erin meedrijven en je leven laten vullen met liefde. Of je kunt aan wal staan, en je leeg voelen vanbinnen.

Wat kun je doen om je beter mee te laten drijven met die rivier? Hieronder vind je 16 gewoontes die je kunt schrappen om beter te worden in het voelen, geven en ontvangen van liefde. Voor anderen, voor jezelf én voor het leven. 💛

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Piekeren over de toekomst

Liefde bloeit in rust en kalmte. Hoe meer tijd en energie je besteedt aan onproductieve piekergedachten, des te moeilijker het is om liefdevol in het leven te staan.

Beoefen mindfulness en koester je vertrouwen in de toekomst. Piekeren lost niets op en brengt je niet veel goeds, dus weg ermee.

2. Hoge verwachtingen van anderen hebben

Schrap je verwachtingen over hoe anderen zich moeten gedragen, welke keuzes zij moeten maken, welke rol zij moeten innemen.

Als je veel verwachtingen koestert dan zul je constant teleurgesteld en gefrustreerd raken. Als je geen verwachtingen hebt is alles goed zoals het is. Fijn.

3. Anderen naar beneden halen

Haal je anderen naar beneden om jezelf omhoog te halen? Draai het dan om. Groei zelf naar een plek met steeds meer liefde, en trek je omgeving mee omhoog.

Als liefde je doel is, stop dan met mensen naar beneden halen. Haal zoveel mogelijk mensen omhoog, dat werkt veel beter.

4. Jezelf naar beneden halen

Hetzelfde geldt voor jezelf. Wees milder naar jezelf en haal jezelf niet naar beneden. Niet in je hoofd en niet in conversaties met anderen.

Je bent zoals je bent – en zoals je bent ben je goed genoeg. Iedereen maakt fouten, iedereen twijfelt, iedereen is onzeker. Geen reden om jezelf naar beneden te halen, je bent gewoon mens en geen plant. Het is niet anders.

5. Oordelen over anderen

Oordelen verkrampen alles. Probeer om mensen niet langer te veroordelen. Niet over hun uiterlijk, niet over wie ze zijn. Je kunt gedrag beroordelen als dat nodig is, maar let op dat je niet de persoon veroordeelt.

6. Oordelen over jezelf

Beoefen zelfacceptatie. Jezelf veroordelen maakt alles minder goed. Zelfacceptatie maakt je hele leven beter.

7. Rotzooi in je lichaam stoppen

Elke paar jaar wordt het gros van de cellen in je lichaam vervangen. Waar denk je dat al die nieuwe cellen – en de brandstof die ze in leven houdt – van gemaakt worden?

Precies – van de dingen die je in je mond stopt, plus zuurstof.

Je wordt wat je eet – vrij letterlijk. Dus eet goede dingen. Zorg goed voor jezelf – jouw zelfliefde stroomt over in je omgeving.

8. Haast en ongeduld

Stress maakt je angstig. En angst is het tegenovergestelde van liefde. Dus schrap haast uit je leven. Maak je niet druk, maak je rustig. Begin met mediteren, versimpel je leven en beoefen geduld.

9. Chronische tijdslekkage

Verspil je veel tijd aan zaken die je niet vooruit helpen richting een liefdevoller leven – dingen als social media, gamen of binge-watchen van series? Verminder deze zaken dan stap voor stap, zodat je meer tijd overhoudt om te groeien en te investeren in relaties.

Je lichaam, je brein en je leven vormen zich naar waar je je tijd aan besteedt. Dus als liefde je doel is – doe dingen die leiden tot meer liefde.

10. Jezelf het grootste stuk geven

Heb je de neiging om jezelf altijd ‘het grootste stuk’ te geven wanneer je deelt? Probeer jezelf dan eens te pushen om het grootste stuk juist aan een ander te geven.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor eten. Maar ook voor het beste plekje, het mooiste uitzicht of iemand anders zijn of haar zin geven. Doe het om te ervaren wat het met je doet. Dit soort kleine stappen helpen je de ‘het leven is een wedstrijd’-mentaliteit te verminderen, zodat het plaats kan maken voor een meer liefdevolle kijk op het leven.

11. Vooral werken voor status en geld

Merk je dat status, geld en cijfers je voornaamste drijfveren zijn in het leven? Kijk dan eens naar andere manieren om jezelf te motiveren. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe je meer kunt bijdragen en beter kunt helpen.

Geld is een belangrijk gereedschap, maar meer niet. Hoe eerder en dieper dit tot je doordringt, des te makkelijker het is om te bewegen richting liefde en weg van de angst om niet genoeg te hebben of te zijn.

12. Jezelf eindeloos wegcijferen

Jezelf wegcijferen lijkt heel liefdevol. Maar in werkelijkheid komt het vaak voort uit een gebrek aan zelfliefde. Natuurlijk niet altijd (als je kinderen hebt zul je jezelf af en toe moeten wegcijferen), maar het is interessant om dit voor jezelf te onderzoeken.

Je wilt op een plek komen waar je constant deelt, en toch niet langer het gevoel hebt dat je jezelf wegcijfert. Maar dat je deelt omdat je zelfliefde overloopt. Omdat je voelt dat je het wilt.

13. Alles proberen zelf op te lossen

Mensen willen je dolgraag helpen. Wanneer je alle problemen in je leven zelf probeert op te lossen ontneem je je dierbaren de mogelijkheid om jou tot dienst te zijn. En dat is jammer, want anderen helpen is een enorm bevredigende ervaring.

Voel je je niet goed? Vraag dan gerust om hulp. Je beste vrienden en meest dierbare familieleden zullen je dolgraag helpen. Omdat ze jou graag gelukkig zien én omdat ze er zelf blij van worden.

14. Banden met giftige personen

Worstel je met relaties die je constant naar beneden trekken? Mensen die energie vreten en je niets dan negativiteit bezorgen? Overweeg dan om deze banden langzaam maar zeker uit te faseren.

Er zijn genoeg mensen in de wereld die veel beter bij je passen. Laat giftige relaties los en maak ruimte voor meer liefde in je leven.

15. Woede en agressie

Woede is een schadelijke emotie. Het veroorzaakt giftige gedachten en slingert een stoot schadelijke stresshormonen in je bloedbaan. Niet fijn.

Als liefde je doel is dan is woede een emotie waar je minder van wilt ervaren. Niet door het weg te drukken, maar door nieuwe manieren te vinden om ermee om te gaan.

Denk aan meditatie, ademhalingstechnieken, sporten, je communicatieve vaardigheden en omgaan met je verwachtingspatroon.

16. Giftige gevoelens richting dierbare personen

Vergeven doe je niet voor de ander, dat doe je voor jezelf. Wanneer je iemand vergeeft ontstaat er weer ruimte voor liefde en openheid. Koester je nare gevoelens richting iemand die dicht bij je staat? Doe dan je best om het uit te praten of (als je dat niet ziet zitten) een brief te schrijven die je niet verstuurt.

Vergeven doet wonderen voor je vermogen om liefde te voelen voor de mensen om je heen.

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen Bundel

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.

In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test