Artikel opslaan

Jezelf voorbij lopen in december

Ja, december is een drukke tijd voor veel mensen. We hebben de feestdagen, de borrels, de tijdrovende tradities, de feestjes en de halve mensheid die jarig lijkt te zijn in deze periode.

Maar toch vormt deze maand uiteindelijk ongeveer een 12e van je leven. Als je iedere december als een kip zonder kop rond rent, dan vergooi je bijna zes jaar van je leven aan drukte en stress.

Precies, geen goed plan. December is gewoon een maand zoals alle anderen, en het is echt mogelijk om er rustig en bewust doorheen te glijden. Hoe druk je het ook hebt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat heb je aan een feest dat je niet ervaart?

Wat betekent kerst voor jou als je er nauwelijks van kunt genieten? Wat heb je aan een Sinterklaasavond als je er tegenop ziet? Waarom zou je oud & nieuw vieren als je alleen maar dingen loopt te regelen tot de klok 12 uur slaat?

Uren in de keuken staan voor het perfecte kerstdiner, en alsnog teleurgesteld zijn omdat er dingen mis zijn gegaan. Gestrest zijn van alle drukte, en vervolgens ruzie krijgen tijdens het kerstdiner (awkward). Niet bewust genieten van je heerlijke diner, en je nu al druk maken over het dessert of de plannen voor morgen (of nog erger, je werk).

Wat heb je aan een feest dat je niet ervaart? Precies, weinig. Het wordt een ‘verplichte’ ervaring waar je even doorheen moet, en waar je weinig voldoening uit haalt.

En vervolgens horen we mensen zeuren: “Ik heb dit jaar hélemaal geen kerstgevoel!”

Tips om mindful te genieten van je kerstfeest

Wat is dan dat kerstgevoel? Voor de meeste mensen is het kerstgevoel gebaseerd op herinneringen uit hun jeugd. Herinneringen van warmte, liefde, opwinding, vakantie, lekker eten, leuke mensen, geen zorgen, cadeautjes en natuurlijk die mooie kerstboom.

Maar weet je wat ons dat echte kerstgevoel gaf? Als kind waren we aanwezig. Niet afgeleid door andere zaken. We genoten met volle teugen van alles wat het kerstfeest ons te bieden had. We waren mindful, genoten van alle fijne dingen die er langskwamen (en dat zijn er nogal wat). En dat maakte het een magische tijd.

En dat zijn we verleerd. En ik denk dat dat zonde is. Kerst kan nog steeds magisch zijn.

  1. Je bent misschien niet zorgeloos. Maar door je aandacht naar het nu te brengen kun je je zorgen even achter je laten.
  2. Je mag nu wijn drinken, dat mocht je als kind niet. ;)
  3. Wanneer je je aandacht richt op de mensen om je heen, zul je merken dat je ervaring een stuk magischer wordt. Probeer niet constant te zenden, maar leer te luisteren.
  4. Geniet bewust van het lekkere eten. Het is niet vanzelfsprekend.
  5. Laat al je specifieke voorkeuren los. Het maakt niet uit waar je zit, hoe het licht staat, welke muziek er speelt, hoe de borden worden opgediend en of het bestek opgepoetst is. Al die dingen zijn details. Wat ertoe doet is of jij, en de mensen om je heen, gelukkig zijn. Sit back and relax. Maak je niet druk.
  6. Wat komt dat komt. Het is niet nodig om je druk te maken over je werk, of over andere triviale dingen die spelen in je leven. De wereld staat stil tijdens de kerstdagen. Je bent vrij, net zoals je dat was toen je klein was. Misschien iets minder lang, maar voor nu is dat alles wat je hoeft te ervaren. Je moet even niets.
  7. Haal fijne herinneringen naar boven. Prikkel je zintuigen met smaken, geuren, gevoelens en muziekjes die je een fijn gevoel geven.
  8. Kijk om je heen, en geniet van de mensen waarmee je de dag doorbrengt. Probeer liefde te voelen voor ieder persoon. Zie de onschuld in ieder mens. En voel hoe fijn dat voelt. Gebruik de kerstdagen om dichter bij elkaar te komen. Geen ruzie, niet kibbelen. Luister, wees aardig en complimenteus. Glimlach en wees liefdevol. Je weet wel, vrede op aarde.
  9. Adem in en adem uit. Je ademhaling helpt je in het moment te blijven, en dat is super. Blijf ademhalen, en haal je aandacht steeds terug naar je ademhaling. Voor je het weet heb je die kerstmagie weer te pakken!

Door in het moment te leven maak je je kerstfeest magischer. Laat kerst dit jaar niet aan je voorbij vliegen, maar geniet van ieder moment. Voor je het weet is het alweer voorbij, en heb je er niet eens bij stil gestaan!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test