Artikel opslaan

Energie overhouden als ouder

Het opvoeden van hoog sensitieve kinderen vraagt om liefdevolle aandacht en een zekere mate van gevoeligheid voor waar je kind doorheen gaat.

Hoog sensitieve kinderen absorberen een boel informatie in één keer. Ze zijn invoelend, intelligent, creatief, nauwgezet, gewetensvol en intuïtief.

Met deze 19 tips wordt je leven als ouder van hoog sensitieve kinderen eenvoudiger en leuker. Waardoor je kind zich beter zal voelen, en jij veel energie overhoudt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

19 tips om je hooggevoelige kind zorgeloos op te voeden

 1. Een hooggevoelig kind is bewust en wijs. Een opmerking als “hij is te wijs voor zijn leeftijd” is beperkend. Laat hem wijs zijn, vragen stellen en ga hier serieus op in.
 2. Veel HSP kinderen kunnen heel goed alleen spelen. Misschien bekruipt je als ouder de angst dat hij een zonderling wordt en vervreemd raakt van sociaal contact. Stimuleer sociaal contact alleen als het kind dit echt zelf wil. Anders zal hij mogelijk opgroeien met het gevoel dat hij niet goed is zoals hij is.
 3. HSP kinderen zijn nieuwsgierig. Ook als ze over intieme delen van hun lichaam spreken, is het goed om hier aandacht aan te schenken. Wat een knoop in hun tong legt, is een opmerking in de trant van “je stelt onbehoorlijke vragen”. Wat is onbehoorlijk? Dat meisjes een clitoris hebben waar je een fijn gevoel van krijgt als je erover heen wrijft?
 4. Veranderingen horen bij het leven. Als ouder kun je makkelijk over kleine veranderingen heen stappen zoals ‘vandaag gaan we toch maar na de supermarkt naar de speeltuin’, maar een HSP kind wil dit van tevoren weten, zodat hij zich hierop kan voorbereiden. Dit heeft een relatie met het verwerken van een boel impulsen in één keer. Dit soort activiteiten zijn voor hen een houvast om ergens naar uit te kijken. Verandert er iets in het schema, vertel het direct en vertel ook waarom het is veranderd. Een duidelijke communicatie op voorhand geldt des te meer voor grote veranderingen in het leven zoals een verhuizing, een baby op komst of iemand die komt te overlijden.
 5. Ga met je hoog sensitieve kind de natuur in. Zo leren ze de natuur kennen én ze laden op. Test uit hoe ze reageren na een intensieve film of spelen op de iPad ten opzichte van ravotten in de bossen of spelen op het strand. Na een portie natuur kijken ze veel rustiger uit hun ogen en zitten ze meer in hun lijf, wat een goede nachtrust bevordert.
 6. Veroordeel een dromerig kind niet tot een traag kind. Hij is zoals hij is, accepteer hem volledig en laat hem niet slecht voelen door juist niet op hem te wachten met voorlezen en dit af te doen met “hij is altijd zo traag”.
 7. Als ouder heb jij de tijd en de activiteit in de hand. Neem ruim de tijd om de nodige spullen bij elkaar te pakken en je kind (peuter/kleuter) zelf zijn schoenen aan te laten doen. Door de verantwoordelijkheid te nemen voor hoe de activiteiten verlopen, hoef je je nooit te ergeren aan je kind. Een kind leeft in het moment, niet zoals volwassenen afgaan op de klok.
 8. Accepteer je HSP kind zoals hij is. Een HSP kind is namelijk bewust van onrecht, conflicten en leed en voelt de gerelateerde emoties. Hij is nu eenmaal gevoelig. Het is broodnodig om spanningen, stress, verdriet en woede via het huilen te uiten. En als laatste: probeer niet je HSP kind te veranderen, maar verander de omgeving, zodat je HSP kind weer rust kan ervaren.
 9. Respecteer het leef- en slaapritme van HSP kinderen. Doordat ze zoveel impulsen hebben te verwerken via hun geest en via hun lichaam, hebben ze veel meer rust nodig. Laat het vergelijken met andere kinderen achterwege en luister naar de moeheid signalen van je eigen kind. Het respecteren van hun leef- en slaapritme heeft zeker gevolgen voor het sociale leven van de ouders. Wees creatief creëer een manier om beide te combineren: een sociaal leven en het ritme dat jouw HSP kind nodig heeft.
 10. Laat hen nieuwsgierig zijn in plaats van hen te injecteren met angst. Let de volgende keer dat je in een speeltuin bent maar eens op hoe vaak ouders en andere opvoeders aangeven dat een kind iets niet mag doen. Of ze kunnen zich eraan bezeren of ze worden er vies van. Geef ze de vrijheid die ze nodig hebben. Een keer vallen is prima – je kunt ze altijd nog wassen.
 11. Respecteer hun ruimte in contact met anderen. Ze kijken de kat uit de boom in plaats van op commando iemand een kus op de wang te moeten geven of zelfs een hand.
 12. Bied gezonde en volwaardige voeding aan. Laat je hoog sensitieve kind zelf uitvinden wat hij het liefste eet. Sommige kinderen gaan uit zichzelf voor groene groenten en anderen voor het vlees. Dwing je kind niet iets te eten wat hij met tegenzin eet. Wat heeft het voor zin als je kind minuten lang op een stukje vlees kauwt, alleen maar omdat jij gelooft dat hij deze voedingsstoffen nodig heeft. Ontdek de wereld van voeding en laat je kind eten waar hij van nature behoefte aan heeft.
 13. Wees alert op allergische reacties door bepaalde voedingsmiddelen. Symptomen zoals uitslag, jeuk, pijn op de tong, moeheid en hyperactiviteit kunnen duiden op allergische reacties. Denk aan het laten testen op gluten, varkensvlees, zuivel enz. Dit kun je onder andere laten doen door een mesoloog. Je kind zal zich blij en fit voelen door de juiste voeding.
 14. Als je kind aangeeft dat hij bepaalde kledingstukken niet lekker vindt zitten door het materiaal, de labels of de dikte van de kleding – luister hier dan naar. Geloof je kind. Denk aan sokken die kriebelen of een elastiek dat voelbaar is en waar hij last van heeft. Hetzelfde geldt voor haardecoratie bij meisjes. Denk aan haarbanden, hoedjes, petjes, haarelastiekjes en haarspelden.
 15. Als je dreumes na een middagdutje begint te huilen, beperk hem niet door te zeggen dat er niets aan de hand is. Huilen is een vorm van ontlading, ontspanning en voor HSP kinderen die wakker aan het worden zijn slechts een van de manieren om wakker te worden.
 16. Plagen kan al snel als pesten worden ervaren. Respecteer je partner’s verzoek als je in contact met je kind net iets te ver gaat met stoeien, of spelen. Je HSP kind kan dit ervaren als een overschrijding van zijn emotionele grenzen en hier veel verdriet van hebben en er boos om zijn. Als je kind zich niet veilig genoeg voelt om deze emoties ter plekke te uiten, kunnen deze een belemmering vormen in de persoonlijke ontwikkeling.
 17. Het is belangrijk om voor je HSP kind op te komen wanneer dit nodig is. Denken dat je HSP kind iets zou moeten kunnen en tegelijkertijd zien dat je kind het niet aankan, strookt niet met elkaar. Begeleid je kind naar het opkomen voor zichzelf, de beste manier is om als ouder te laten zien hoe je voor jezelf opkomt. Een goed voorbeeld doet automatisch volgen.
 18. Zoals kinderen op school leren ‘Stop, hou op’ te zeggen wanneer kinderen vervelend tegen hen doen, is het net zo belangrijk dat ouders een ‘nee’ van hun kind respecteren. Niet mee willen naar een feest, een bruiloft of het eten nu niet willen eten. Bij het laatste kun je bijvoorbeeld afspreken dat je het eten weg zet en afspreekt dat wanneer hij trek krijgt, dit eten het eerstvolgende is wat hij krijgt voorgeschoteld.
 19. Kinderen hebben aandacht nodig. Dit betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen om de energie te hebben om met je kind te spelen. Door deze tips toe te passen zul je absoluut energie overhouden. Het is nergens voor nodig om de strijd aan te gaan als je het ook anders kunt oplossen.

Bij hoog sensitieve kinderen is het vooral belangrijk om ze te accepteren hoe ze zijn. Vanuit dit startpunt wordt het leuker en fijner om samen met je kinderen te zijn.

Dit gastartikel is geschreven door Chungmei Cheng. Chungmei is LifeCoach met een specialisatie in hooggevoeligheid en intuïtie. Je vindt meer op haar blog.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test