soChicken bestaat 13 jaar

Het was kerstvakantie 2004 en ik had van mijn verjaardagsgeld een iPod bij elkaar gespaard. Ik was er dolblij mee, en ik vroeg me af wat ik er allemaal voor toffe dingen mee kon doen.

Eén van die dingen was podcasting. Ik vond het geweldig, en niet lang daarna trommelde ik mijn goede vriendin Sarra op om samen met mij soChicken podcasts te maken.

De shows gingen over van alles, en ze waren nooit serieus. Maar hier en daar hadden we het al over geluk en gezondheid. We maakten gemiddeld een uitzending per week. En na ongeveer veertig uitzendingen besloot ik dat het tijd was voor Video Podcasting.

Deze video’s hadden inhoudelijk een sterkere focus op geluk en gezondheid. En enkele tientallen video’s – en ruim 1,5 miljoen kijkers – later besloot ik dat het tijd was om te gaan bloggen. De video’s kostten me teveel tijd.

Ineens kwamen er bezoekers

In het begin blogde ik samen met mijn andere goede vriendin Sanne. Later deed ik het vooral alleen, met af en toe een gastauteur. soChicken ontving meer bezoekers dan ooit, en dit aantal bleef maar toenemen.

Vanaf dat moment in 2006 ben ik blijven schrijven. Minimaal drie artikelen per week, over alles wat me bezighoudt en alle levenslessen die ik leerde. Er kwam een nieuwsbrief, en kwamen eBoeken en er kwam zelfs inkomen.

Die kleine geldstroom gaf me de moed om na mijn afstuderen volledig in soChicken te stappen, samen met wat webdesignwerk om mijn inkomen aan te vullen. Zodra ik mijn aandacht volledig op soChicken kon richten ging het hard met de groei, en kon ik het freelance werk gelukkig snel afbouwen (had er een hekel aan).

Inmiddels ontvangt soChicken ruim een half miljoen bezoekers per maand en ook de nieuwsbrief is populairder dan ooit. Ik verbaas me er nog regelmatig over, en ik vind het geweldig dat zoveel mensen samen met mij hun levens leuker willen maken.

Welke lessen heb ik geleerd?

Wat heb ik geleerd de afgelopen jaren? Een aantal dingen, en één belangrijk ding.

  • Het is een proces. Ik had altijd de neiging om iets af te maken tot het ‘perfect’ was, en dan pas liet ik het zien aan de wereld. Mijn werk met soChicken heeft me geleerd dat er veel meer plezier te beleven is als ik het als een proces beschouw. Ik gooi iets in de wereld, en gaandeweg maak ik het beter. Dat maakt me soms kwetsbaar, maar het zorgt er vooral voor dat ik sneller groei en vooruit kom.
  • Je kunt het niet perfect doen. Zelfs al zou je alle tijd nemen. Perfectie is onhaalbaar, en niet wenselijk. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. In plaats daarvan zoek ik naar een optimaal resultaat.
  • Je kunt alles veranderen als je wilt. Er zijn maar weinig levensgebieden die je niet kunt veranderen. Soms denk je ‘ik ben nu eenmaal zo’, om er later achter te komen dat je tóch kunt veranderen en verbeteren. Dat er zelfs hele goede boeken over zijn geschreven die je verder helpen.
  • Authenticiteit voelt het fijnst. De afgelopen jaren ben ik meer mezelf geworden op soChicken, iets wat ik daarvoor niet altijd durfde. Het zorgt er vooral voor dat ik het meer naar mijn zin heb, en jij het gevoel hebt dat je met een echt mens te maken hebt.
  • Discipline is een godsgeschenk. Ik heb er zeker acht jaar mee geworsteld, maar ik ben op een punt waarop ik mezelf niet meer lui kan noemen. Simpelweg omdat ik meestal doe wat ik wil doen, wanneer ik het moet doen.
  • Gezondheid leven is ontzettend simpel. Toen ik net begon met soChicken vond ik gezondheid ingewikkeld. Ik liet me meeslepen door iedere hype, en vond het vreemd dat er zoveel tegenstrijdigheden zijn rondom voeding. Inmiddels weet ik wel beter. Er zijn weinig tegenstrijdigheden in de wetenschap, maar veel tegenstrijdigheden in gehypte gezondheidsboeken. Nu ik die links laat liggen valt alles op zijn plaats.

En de belangrijkste les? Het leven draait om liefde. Simpel. Elke dag probeer ik mezelf af te vragen ‘wat zou liefde doen’? En ik merk dat ik verander wanneer ik mezelf die vraag stel.

Ik word milder, liefdevoller, begripvoller, emphatischer. Liefde is belangrijker dan geld. Belangrijker dan alle andere dingen. Liefde is leven. En ik denk dat het voelen van respect en liefde voor leven een van de belangrijkste eigenschappen is die ik de laatste tien jaar heb ontwikkeld.

Met liefde run ik soChicken iedere dag, en doe ik mijn best om de website beter en nuttiger te maken. En ik hoop écht dat ik je kan raken met mijn werk. Dat ik je af en toe een glimlach en een inzicht kan bezorgen. Dat ik je mag helpen het leven van je dromen stap voor stap vorm te geven. Met tips, een schop onder de kont en frisse inspiratie op de momenten dat je het nodig hebt.

Mijn kerstboodschap voor dit jaar is simpel: het is liefde. Liefde voor het leven, voor de mensen om je heen, de vreemden op straat. Liefde voor de eenden in de sloot, de bomen in het bos, de steden van de wereld. Liefde voor je vijand, je beste vriend, je herinneringen en bovenal, liefde voor jezelf.

Dus vraag je vandaag af, terwijl je kerst viert met de mensen van wie je houdt: wat zou liefde doen? Ik kan je verzekeren dat je kerstdagen er magischer op zullen worden.

Fijne kerst!

sochicken-kerst

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test