“All happiness comes from awareness.
The more we are conscious the deeper the joy.
Acceptance of pain, non-resistance,
courage and endurance – these open deep and
perennial sources of real happiness, true bliss.”

Sri Nisargadatta Maharaj

Persoonlijke groei is anders met een dreumes

”Persoonlijke groei is leuk – totdat je kinderen krijgt.” Dit sentiment zie ik vaak voorbij komen, en ik snap waar het vandaan komt. Want met de verantwoordelijkheden van het ouderschap blijft er minder tijd en energie over voor jezelf.

En eerlijk gezegd was ik hier ook wel een beetje bang voor. Gelukkig is de praktijk anders dan ik had gedacht. Persoonlijke groei is niet moeilijker, je verliest alleen het vermogen om zelf te bepalen in welke kant je groeit.

Dat is natuurlijk onwijs frustrerend, totdat het niet frustrerend meer is.

Het loslaten van die drang naar controle is een enórm gebied voor persoonlijke groei gebleken. Benieuwd hoe mijn leven is veranderd? Laten we eens kijken.

Mijn plan voor 2020 – year of surrender

Mijn thema voor 2020 was en is year of surrender (in het Engels, want voor mij dekt het Nederlandse ‘overgave’ niet helemaal de dekking, maar dat is misschien persoonlijk).

Ik besefte in 2019 dat mijn vermogen om te leren de controle los te laten momenteel mijn grootste kans vormt in mijn persoonlijke groei.

Niet alleen de zorg voor dreumes Jake, maar ook de druk van de ontwikkeling van het nieuwe Broednest (mijn ‘geheime project’) én het uitbreken van de coronacrisis bezorgden me meer dan genoeg mogelijkheden om te oefenen.

Mooi hoe dat gaat.

Aan het eind van de winter zei ik nog tegen Billy: ”Van dat hele ‘year of surrender’ komt vooralsnog niet veel terecht.” – met name omdat ik merkte hoe mijn brein aan de haal ging met de eerste fase van de coronacrisis.

Ik voelde me opgejaagd, gestrest en ik ervaarde anxiety.

Pas later besefte ik hoe waardevol deze periode was in mijn persoonlijke groei. En op kleinere manieren zie ik het elke dag in mijn rol als vader.

Het ouderschap doet me constant inzien hoe weinig controle ik heb, en hoe oké dat is. Steeds vaker lukt het me om in het moment te zakken, me over te geven en los te laten.

Jake helpt me inzien dat ik niet zo belangrijk ben als ik denk. En dat er veel rust, groei, voldoening en plezier te halen is in jezelf toewijden aan een ander.

Persoonlijke groei is een proces van overboord gooien, van minimalisme in je karakter. Je schrapt wie en wat je niet bent, zodat je authentieke zelf overblijft en kan opbloeien.

Jake helpt me inzien dat al die verhalen die ik over mezelf vertel irrelevant zijn. Hij helpt me duidelijk beseffen dat er maar weinig dingen belangrijk zijn en maar één ding essentieel: liefde.

Liefde als gevoel natuurlijk. Maar ook liefde in de praktijk.

Dat is wat ouderschap is voor mij – liefde in beweging.

Toewijding is ook groei

Dat idee van liefde in beweging is wat me aansprak toen ik in India kennismaakte met karma yoga.

Ik voelde gelijk aan dat dit voor mij een interessant pad is, omdat ik van nature zo gericht was op het optimaliseren van mijn eigen levenskwaliteit. Die weg heeft me veel gebracht, maar elk gereedschap kent zijn natuurlijke limiet.

Karma yoga draait om jezelf toewijden vanuit liefde, en deze toewijding gebruiken voor groei. Je werkt niet voor persoonlijk gewin, je komt in beweging om licht en liefde te verspreiden. En je gebruikt deze practice om obstakels in jezelf te overwinnen en te groeien richting meer liefde en rust.

Mijn werk voor soChicken is voor een groot deel zo’n beoefening van liefde in beweging. Ik doe mijn best om alles vanuit liefde te ontwikkelen om je zo goed mogelijk vooruit te helpen.

Het ouderschap tilt dit naar het volgende niveau. Dat maakt het soms uitdagend (zoals alle ouders met jonge kids weten), maar die extra uitdaging zorgt ook voor extra kansen voor persoonlijke groei.

Het ouderschap is geen afleiding maar een katalysator

Veel mensen zien het ouderschap als een afleiding van hun persoonlijke groei. Ik denk dat het vooral van je benadering afhangt.

Wil je perse een van tevoren uitgestippeld pad volgen? Ja – dan zullen je kids roet in het eten gooien. Ik heb het eerste jaar bijvoorbeeld nauwelijks gemediteerd. Het was gewoon niet praktisch en ik was vaak te moe. Inmiddels mediteer ik vaak weer twee keer per dag, 20 minuten per sessie.

De weg naar groei, innerlijke rust, blijdschap, innerlijke vrijheid en liefde kent vele routes. Mijn beoefening van surrender tot nu toe helpt me inzien dat ouderschap een katalysator kan zijn van persoonlijke groei, als je ervoor open staat.

Dus ja – dreumes Jake brengt vooral een heleboel liefde teweeg hier in huis. Op manieren die ik niet had verwacht.

Herken je dit in jouw leven als je kids hebt? En als je geen kids hebt, wat is jouw ervaring met overgave?

Persoonlijke groei wordt steeds simpeler

Heb je al gezien waar mijn ‘geheime project’ om draait? Ik lanceer binnenkort de splinternieuwe Broednest app.

Een liefdevolle omgeving waarin je in kleine stappen kunt werken om je leven steeds leuker te maken. Samen met alle andere leden.

Het wordt super leuk en ik kan niet wachten tot we kunnen beginnen. Wil je alvast meer lezen en zien?

Klik hier en bekijk de video… 😁

Broednest app

Ontdek hoe je snel positiever in het leven komt te staan ☀️

Volg onbeperkt compacte cursussen, stappenplannen, video-meditaties en meer. Start vandaag jouw opwaartse spiraal. 🌱

Begin nu met 46% korting

Zo blijf je lekker positief ☀️

Ontvang ook iedere maandag gratis tips om je leven steeds leuker te maken. Ruim 150.000 mensen zijn al lid!

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛