Artikel opslaan

Lekker dan – nu ben ik chagrijnig

Een hekel – dat heb ik eraan. Ik lag heerlijk te dutten op mijn sobere ashram matras na een intensieve yoga sessie. Elke dag 5 uur opstaan was niet makkelijk voor me – dus ik lag het lekker te compenseren met gesnurk en mooie dromen.

En ineens hoor ik ”JELLE!!!”

Ik schrik wakker en voel de adrenaline door m’n lijf pompen. Waarna Billy in lachen uitbarst, waarna ik begin te schelden. Waarna Billy nog harder gaat lachen en ik nog bozer word. Ik leg op een duidelijke toon uit dat ik hier niet van gediend ben, wetend dat het toch geen zin heeft. Waarna ik weer in slaap doezel.

Langzaam merkte ik hoe de adrenaline mijn lichaam weer verliet. Ik zakte opnieuw langzaam weg in een zalig dutje. En net toen ik weer was aanbeland in dromenland…

”JELLE!!!!!”

Ver-schrik-ke-lijk. Over met je verkeerde been uit bed stappen gesproken. Maak me wakker met een knuffel, met kusjes, met zachte woorden, met een fijn muziekje, met subtiel daglicht. Maar niet zo. Nooit zo.

Want dan word ik chagrijnig. En dan is m’n hele middag verpest.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

En daar ging het dus fout

Precies. Ik werd chagrijnig. Logisch toch?

Niet echt. Waarom niet? Omdat ik Billy’s gedrag gebruik als een excuus om me naar te voelen. En dat is geen slim idee. Want daarmee laat ik mijn gemoedstoestand en uiteindelijk mijn levenskwaliteit afhangen van anderen. Van externe omstandigheden.

Ik denk dat ik chagrijnig word van Billy’s gedrag. Maar in werkelijkheid besluit ik om chagrijnig te worden van zijn gedrag. En dat is een groot verschil. Omdat ik in de eerste situatie een slachtoffer ben, en in de tweede situatie een vrij individu.

En toegegeven, soms is het best fijn om je chagrijnig te voelen. Daar is niets mis mee. Een gevoel is gewoon een gevoel. Maar het is altijd belangrijk om te beseffen dat dit gevoel je eigen keuze is. Jij bepaalt zelf hoe je reageert op dat wat er om je heen gebeurt. En hoe sterker je dit besef bij je draagt van moment tot moment, des te vrijer je wordt.

Oké – hoe stop je met het zoeken van excuses?

Heel simpel: door te besluiten om ermee te stoppen. Op het moment dat je dat doet gaan er automatisch belletjes rinkelen wanneer je excuses maakt, en kun je ze één voor één loslaten.

Ja, het kost tijd. Maar je wordt er al snel steeds beter in. En hoe beter je wordt, des te fijner je je gaat voelen.

Iedere keer wanneer je merkt dat je je eigen verantwoordelijkheid afschuift pak je jezelf in je nekvel en neem je je verantwoordelijkheid terug. Want alleen als je je verantwoordelijkheid bij je houdt ben je echt vrij. Vrij om je te voelen zoals je je wilt voelen.

Bijvoorbeeld:

  • ”Ik heb geldproblemen vanwege de gemeente, de overheid, de economie etc.” wordt ”Ik heb geldproblemen omdat ik meer uitgeef dan dat er binnen komt. Laat ik daar eens iets aan gaan veranderen.”
  • ”Ik voel me naar omdat mijn partner me niet voldoende knuffelt en me te weinig bevestiging geeft.” wordt ”Ik merk dat ik te weinig zelfliefde heb, waardoor ik continu bevestiging zoek. Ik kan werken aan zelfliefde zodat mijn geluk niet langer afhankelijk is van bevestiging van anderen.”
  • ”Mijn werk maakt me gestrest.” wordt ”Ik laat mezelf teveel opjagen door mijn werk. Ik kan mijn grenzen aangeven, meer rust nemen en mijn zorgen van me afschrijven.”
  • ”Ik kan niet stoppen met roken zolang mijn partner blijft roken.” wordt ”Ik stop met roken, omdat ik mezelf een gezonder lichaam gun. Wat mijn partner doet staat los van mijn beslissing.”
  • ”Ik kan mijn dromen pas waarmaken als ik rijk/zelfverzekerd/slank/perfect ben.” wordt ”Ik ga nu gewoon beginnen.”
  • ”Ik voel me down omdat ik mijn zin niet krijg.” wordt ”Ik merk hoe ik me sterk hecht aan specifieke uitkomsten, en ik kies ervoor dat nu los te laten en te ontspannen. Ik voel me blij en tevreden in het moment.”

Trek de verantwoordelijkheid naar je toe. Jij bepaalt wat je denkt. Jij bepaalt hoe je je voelt.

Ik voelde me kort chagrijnig. Waarna ik besefte dat ik op het punt stond om mijn middag te laten verzieken door mijn eigen verantwoordelijkheid te verleggen. Alsof Billy verantwoordelijk is voor mijn humeur.

Leuk en aardig – maar dat gaat me echt te ver.

Ik koos ervoor de gedachte te laten varen en me gewoon blij te voelen. En dankbaar dat er een mafkees naast me zit die grapjes maakt. Ik vind niet alle grapjes even leuk, maar ik waardeer de moeite.

Fijn dat hij in ieder geval heeft kunnen lachen. Zal hem goed doen – lachen is gezond. :)

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test